Lillagubben filosoferar

För dig som följt min blogg ett tag kommer det kanske inte som någon överraskning att den nioåriga sonen funderar på livets stora frågor titt som tätt. Igår tänkte han, som så ofta, på siffror. Han sa till sin mamma;
- Malene (Lillagubben tycker att det är överreklamerat att säga "mamma" till sin mamma, "alla heter ju det, men Malene heter inte så många och det har han ju delvis rätt i, i alla fall när man bor i Sverige) har du tänkt på hur mycket det blir om man lägger ihop alla siffror från noll till hundra?
Lillagubbens mamma svarade "nej" för det hade hon aldrig i sitt 44-åriga liv skänkt en tanke åt.
När Lillagubben talade om att det måste bli något med 5000 så tittade hans mamma, med inte så lite överinseende, på sin son, när hon sa; nej, jag har inte räknat på det (hur räknar man på det, liksom), men sååå mycket kan det inte bli, det är jag säker på.
Då svarade Lillagubben med ett räkneexempel, att om man la ihop 99 med 1 så blev det hundra, och så vidare.
Mamman räknade vidare (får väl erkänna att I-phonens miniräknare kom till användning och att resultatet blev häpnadsväckande 5050.
Efter det funderade hon länge på var hennes son får alla saker ifrån och vad det blir om man lägger ihop alla siffror från 0 till 200 för det var sonen mer intresserad av
Är ni många som funderat på de här frågorna, jag bara undrar eftersom jag aldrig gjort det...?

Kommentarer

Anonym sa…
Svar nummer ett: Hans matematiska sinne maste han fatt fran sin gudmor. Jag ar stolt. Svar nummer tva: Neeej, jag har aldrig funderat pa dessa fragor ... sa nar allt kommer omkring har kanske inte arvt snillet fran mig ... Ledsen over svenska. Mannen har lagt beslag pa svenska datorn.
Anonym sa…
Hej
I min familj filosoferar vi ofta om sådana saker. Men så tycker vi alla om teknik. Igår diskuterade vi om linhissar. :-)
Nej du Åsa, Lillagubben har nog inte fått sina mattekunskaper vare sig från dig eller mig... Matte har ju aldrig varit någon stark sida hos dig och mig. Linhissar, vad ÄR det för något? Visste inte attsådana existerade, berätta gärna så skall jag föra kunskapen om linhissar tillLillagubben, han kommer säkert vara intresserad!
Annelie L sa…
Jag avskyr allt vad siffror heter, så jag skulle aldrig komma på tanken att undra över en sån sak......Inte heller mina barn, tror jag, eller om dom tänkt det men varit så kloka så de har förstått att det inte varit någon ide att fråga mamma.
Han måste vara rätt smart din lille kille.
Annelie
Anonym sa…
Hej
Linhissar är hissar som hängs upp med stålvajrar och drar upp hissen med hjälp av spel. Det finns även hissar som lyfts med hjbälp av olja.se ITK hemsida.
En gammal kinesisk gåta till din son. :Det var en gång en kinesisk handelsman som ville köpa ett schakbräde. Brädet kostade 1 riskorn på första rutan på nästa ruta dubblads antalet korn, dvs 2st nästa ruta dubblades kornen igen dvs 4 st osv. Vad kostade brädet.

Glad sommar
Tack för infon om linhissar. Lillagubben har satt igång med gåtan, men den "tål att tuggaslite på, tror jag. Ber att få återkomma med det Lillagubben kommer fram till.
Anonym sa…
Jag älskar matte! Smart kille. Som han sa 1+99, 2+98 osv och så möts sifferparen ungefär på 50 och summan av varje par blir hundra, 50 *100. Så för 200 blir det ungefär 100*200. Kul!

Anja

Populära inlägg