Fortsätt till huvudinnehåll

Föreläsningen med massor av intresserade människor och en ointresserad...

Hemma igen efter en låååååång dag på Folkets hus. Lång i timmar. Inte på något annat sätt. Det var Björn Kadersjö först som pratade om adhd (han nämnde tyvärr inte add) och ungdomar. Spännande och intressant, men förvånansvärt mycket av det Kadersjö sa, brukar jag föreläsa om på mina lite längre föreläsningar. Sedan var det min tur och det var en härlig publik på Folkets hus idag. Åhörarna var intresserad, engagerade och skrattade mycket. Då känner jag att jag har lyckats, för man kan inte hålla på och prata elände hela tiden, det måste finnas både skratt och grått - precis som livet.

Efter min föreläsning fick jag pratat med många fantastiska människor. Många tackade för föreläsningen, många ville prata vidare. Sedan fick jag höra av en kvinna som varit och lyssnat på mig att en person bakom henne i publiken, när jag berättade att vi aldrig kom i tid till sexårsverksamheten(det gör ju min dotter fortfarande sällan till skolan), kommenterat det med "då fick de väl gå upp lite tidigare!".  Tänk jag hade ju kunnat ta illa vid mig, men jag känner mest för den personens elever eller barn för säger man så kan man inte ju inte vara någon vidare förstående pedagog eller förälder...

Sedan fortsatte dagen med intressanta föreläsningar och så träffade jag några blogg- och facebookvänner.  Det känns alltid så himla kul att få ett ansikte på människor man haft kontakt med.

Imorgon skall jag tilbaka. Då skall jag bara vara åhörare. Det ser jag verkligen fram emot.
Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Om exekutiva funktioner

Förmodligen har du hört talas om "de exekutiva funktionerna", men kanske har du inte helt "koll" på vad de innebär därför tänkte jag börja beskriva dem lite närmare idag.

"Med exekutiva funktioner (EF) avses förmågan att planera och organisera sitt beteende i förhållande till tid och rum i syfta att uppfylla mål och intentioner" - ur boken; Exekutiva svårigheter hos barn av Anne Vibeke Fleischer och John Merland.


Ett försök till att dela in de EF och och börja förklara dem tänkte jag, som sagt, göra idag. Imorgon börjar jag beta av listan på hur man kan hjälpa ett "npf-barn" som ofta har svårt/väldigt svårt med några/flera av punkterna. (Förutom EF har barn med npf i högre eller lägre grad svårt med motoriken, perceptionen, minnet, språk, inlärningsförmågan, sociala färdigheterna, samt emotionella svårigheter).

Inhibition (förmåga att kontrollera sina impulser).
Flexibilitet (klarar av förändringar, löser problem flexibelt).
Emotioner (klarar av …

Varför diagnos?

Varför är det så viktigt att få en diagnos om man har svårigheter som finns inom området adhd eller autism, frågar sig människor runt mig ibland. För mig är det lika självklart att en person med svårigheter inom det neuropsykiatriska funktionsområdet får en diagnos som en som har diabetes eller allergi till exempel.  Varför det, är det inte bara till för att kunna gömma sig bakom, säger någon då. Eller; är det bara för att skolorna ska kunna ge hjälp, de borde kunna ge hjälp ändå, säger någon annan.  Men en npf-diagnos är lika viktig som en diagnos för någon annan funktionsnedsättning eller sjukdom. Man behöver en utredning för att omgivningen ska veta och förstå och kunna hämta kunskap. Man får också en diagnos för att man själv ska veta och förstå svårigheter men också sina lättheten och för att kunna hämta kunskap.  Nedan har jag lagt in ett mejl jag fick från en kvinna. Hon fick sin diagnos sent i livet och jag tycker att hon klargör på ett enkelt sätt skillnaden på att leva i ov…

Vad kan vi göra hemma?

Frågan kom från ett par förtvivlade föräldrar som jag träffade för ett tag sedan. Skolan fungerade inte för deras barn. Hen hamnade ofta i konflikter. Pedagogerna visste inte hur de skulle göra och hela skoldagen blev därför jobbig för barnet. När sedan föräldrarna kom för att hämta sitt barn fick de ofta höra om saker som barnet gjort. Detta i sin tur gjorde att föräldrarna skällde på barnet när de kom hem.  Barnet mådde naturligtvis inget vidare, precis som barn som har det tufft i skolan, alltid gör.  Vad kan vi göra hemma? Frågan var så klok och den är så viktig att ställa sig, både som förälder, men också som pedagog.  Du kan försöka, som förälder och som pedagog, att fokusera på vad du kan göra för att stärka barnet. Fundera på vad som är bäst för ditt barn/din elev, ställ din egen frustration och ilska vid sidan av, om du kan. Barnet blir inte stärkt av att hen hör dig klaga på barnets föräldrar eller pedagoger. Du kan lyssna på ditt barn/din elev, utan att döma ditt barn eller…