Fortsätt till huvudinnehåll

Min dotter...

Jo, men idag har det väl varit en ganska bra dag... eller, typ;

en JÄTTE-, JÄTTE-,  JÄTTEBRA DAG.

Först julkalendern på tv, i soffan, med levande ljus och god frukost och det var ju bra.

Sedan skogspromenad med hundar, barn, kompis, korvgrillning och clementinätning och det var ju också bra.

Efter det skulle Lillagubben spela en pingisturnering i Bukärsskolan och det skulle ju också bli väldigt trevligt och bra.

Men det som gjorde dagen så himla, himla, himla bra var att innan vi åkte till pingisturneringen körde vi Dottern till en

KOMPIS.

För många andra föräldrar kanske inte det känns så stort att man behöver skriva om det, men för oss är det som att vinna högsta vinsten på lotto.

Jag och maken försökte minnas senaste gången vår dotter, som går i nian var hemma hos en kompis och kom fram till att hon för två år sedan nog var hemma ett par gånger hos en klasskamrat. Den klasskamraten var hennes vän ett tag. Senaste gången hon hade en riktigt, riktigt bästa vän (och kanske enda sedan hon började skolan) var en flicka i klassen när Dottern gick i fjärde klass.

Så det är kanske inte så konstigt att jag måste skriva om det här. Att ha en kompis som man ringer till, som man vet tycker om en, som accepterar en, som man liksom kan vila hos och känna sig trygg med är något av det viktigaste i livet. Därför skriver jag igen;

MIN DOTTER VAR HEMMA HOS EN KOMPIS IDAG!!!
6 kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Om exekutiva funktioner

Förmodligen har du hört talas om "de exekutiva funktionerna", men kanske har du inte helt "koll" på vad de innebär därför tänkte jag börja beskriva dem lite närmare idag.

"Med exekutiva funktioner (EF) avses förmågan att planera och organisera sitt beteende i förhållande till tid och rum i syfta att uppfylla mål och intentioner" - ur boken; Exekutiva svårigheter hos barn av Anne Vibeke Fleischer och John Merland.


Ett försök till att dela in de EF och och börja förklara dem tänkte jag, som sagt, göra idag. Imorgon börjar jag beta av listan på hur man kan hjälpa ett "npf-barn" som ofta har svårt/väldigt svårt med några/flera av punkterna. (Förutom EF har barn med npf i högre eller lägre grad svårt med motoriken, perceptionen, minnet, språk, inlärningsförmågan, sociala färdigheterna, samt emotionella svårigheter).

Inhibition (förmåga att kontrollera sina impulser).
Flexibilitet (klarar av förändringar, löser problem flexibelt).
Emotioner (klarar av …

"Bakbind inte lärarna"

På GP´s ledarsida skriver man idag att lärare måste få möjlighet att ta ut stökiga elever ur klassrummet. Att man, som man gör i England måste ha mer konsekvenser att ta till i skolans värld. Läs ledaren här. Kritiken mot Bo Hejlskov Elvén skiner lite lätt igenom i artikeln. Man tror helt enkelt inte helt på vad psykologen Hejlskov predikar runt om i landet för lärare och andra människor som arbetar med människor i beroende.

Jag kan förstå att man som journalist tänker att jag som lärare vill ha redskap för att stoppa jobbiga situationer när de uppkommer i mitt klassrum. Att jag behöver konsekvenser! Men konsekvensbemötande fungerar bara på elever som klarar av att tänka, inte bara i nutid och dåtid, men framförallt i framtid. Därför är konsekvenspedagogik värdelös. De elever som vi uppfinner konsekvenserna för - klarar inte av/har inte förmåga att förstå konsekvenserna.

Konsekvensbemötande är det enklaste sättet att bedriva pedagogik på. I sin sämsta form kan man också kalla det för …

Varför diagnos?

Varför är det så viktigt att få en diagnos om man har svårigheter som finns inom området adhd eller autism, frågar sig människor runt mig ibland. För mig är det lika självklart att en person med svårigheter inom det neuropsykiatriska funktionsområdet får en diagnos som en som har diabetes eller allergi till exempel.  Varför det, är det inte bara till för att kunna gömma sig bakom, säger någon då. Eller; är det bara för att skolorna ska kunna ge hjälp, de borde kunna ge hjälp ändå, säger någon annan.  Men en npf-diagnos är lika viktig som en diagnos för någon annan funktionsnedsättning eller sjukdom. Man behöver en utredning för att omgivningen ska veta och förstå och kunna hämta kunskap. Man får också en diagnos för att man själv ska veta och förstå svårigheter men också sina lättheten och för att kunna hämta kunskap.  Nedan har jag lagt in ett mejl jag fick från en kvinna. Hon fick sin diagnos sent i livet och jag tycker att hon klargör på ett enkelt sätt skillnaden på att leva i ov…