Fortsätt till huvudinnehåll

Magiskt

Tänk att vi haft ytterligare en dag som varit magisk av lycka och av framsteg och av mod! Det som ledde fram till min första mening i det här inlägget var att min dotter blev medbjuden på Eric Saades konsert i Lisebergshallen igår kväll. Hon som åkte spårvagn själv in till stan i måndags, tackade ja till inbjudan.

Sedan hörde hon inget från sin vän, som hon lärt känna genom lägerverksamheten på Ågrenska - för vännen visste ju att min dotter skulle med. (Det här med att ha svårt att tänka sig in i andra människors tankar ställer ofta till det för människor med npf).

Igår fick de tag i varandra och visst skulle det bli konsert. Dottern och hennes snälla kompis skulle bli körda av vännens snälla pappa. Bägge tjejerna var nervösa. Bägge tjejerna hade mobiltelefoner och hörselskydd med sig. Bägge tjejerna var uppklädda och väldigt förväntansfulla.Tre timmar senare kommer en fantastiskt glad och lycklig Dotter ut genom vännens bil. Det hade gått JÄTTEBRA. Eric Saade var asgrym och man hade stått längstfram eftersom vännen fått VIP-biljetter!

Nu har Dottern och Lillagubben cyklat iväg (Lillagubben på pakethållaren) tjattrandes till sina skolor. Och jag, jag går här hemma och bara myser. Vissa dagar är magiska av lättheter. Och när man får uppleva det flera gånger på en och samma vecka då, då blir det verklig magi!

Nu skall jag till jobbet. Samtal med en förälder som kämpar massor.

Sedan undrar jag en liten sak som jag hoppas gör att ni skickar massor av kommentarer till mig. Arbetet med min tredje bok går vidare. Vad skulle du, som följer min blogg, vilja läsa om i min bok. Beskriv vad du vill läsa om. Jag vet ju vad jag skriver om/vill skriva mer om, men jag vill veta vad just du vill läsa om!


2 kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Om exekutiva funktioner

Förmodligen har du hört talas om "de exekutiva funktionerna", men kanske har du inte helt "koll" på vad de innebär därför tänkte jag börja beskriva dem lite närmare idag.

"Med exekutiva funktioner (EF) avses förmågan att planera och organisera sitt beteende i förhållande till tid och rum i syfta att uppfylla mål och intentioner" - ur boken; Exekutiva svårigheter hos barn av Anne Vibeke Fleischer och John Merland.


Ett försök till att dela in de EF och och börja förklara dem tänkte jag, som sagt, göra idag. Imorgon börjar jag beta av listan på hur man kan hjälpa ett "npf-barn" som ofta har svårt/väldigt svårt med några/flera av punkterna. (Förutom EF har barn med npf i högre eller lägre grad svårt med motoriken, perceptionen, minnet, språk, inlärningsförmågan, sociala färdigheterna, samt emotionella svårigheter).

Inhibition (förmåga att kontrollera sina impulser).
Flexibilitet (klarar av förändringar, löser problem flexibelt).
Emotioner (klarar av …

Varför diagnos?

Varför är det så viktigt att få en diagnos om man har svårigheter som finns inom området adhd eller autism, frågar sig människor runt mig ibland. För mig är det lika självklart att en person med svårigheter inom det neuropsykiatriska funktionsområdet får en diagnos som en som har diabetes eller allergi till exempel.  Varför det, är det inte bara till för att kunna gömma sig bakom, säger någon då. Eller; är det bara för att skolorna ska kunna ge hjälp, de borde kunna ge hjälp ändå, säger någon annan.  Men en npf-diagnos är lika viktig som en diagnos för någon annan funktionsnedsättning eller sjukdom. Man behöver en utredning för att omgivningen ska veta och förstå och kunna hämta kunskap. Man får också en diagnos för att man själv ska veta och förstå svårigheter men också sina lättheten och för att kunna hämta kunskap.  Nedan har jag lagt in ett mejl jag fick från en kvinna. Hon fick sin diagnos sent i livet och jag tycker att hon klargör på ett enkelt sätt skillnaden på att leva i ov…

Vad kan vi göra hemma?

Frågan kom från ett par förtvivlade föräldrar som jag träffade för ett tag sedan. Skolan fungerade inte för deras barn. Hen hamnade ofta i konflikter. Pedagogerna visste inte hur de skulle göra och hela skoldagen blev därför jobbig för barnet. När sedan föräldrarna kom för att hämta sitt barn fick de ofta höra om saker som barnet gjort. Detta i sin tur gjorde att föräldrarna skällde på barnet när de kom hem.  Barnet mådde naturligtvis inget vidare, precis som barn som har det tufft i skolan, alltid gör.  Vad kan vi göra hemma? Frågan var så klok och den är så viktig att ställa sig, både som förälder, men också som pedagog.  Du kan försöka, som förälder och som pedagog, att fokusera på vad du kan göra för att stärka barnet. Fundera på vad som är bäst för ditt barn/din elev, ställ din egen frustration och ilska vid sidan av, om du kan. Barnet blir inte stärkt av att hen hör dig klaga på barnets föräldrar eller pedagoger. Du kan lyssna på ditt barn/din elev, utan att döma ditt barn eller…