Fortsätt till huvudinnehåll

Det börjar dra ihop sig!


Snart är det höstlov och då är det Skolforumsdagar i Stockholm. Har du lust och tid att gå på föreläsning/föreläsningar och bor i Stockholmområdet, eller har du någon vän som gör det? Gå in här nedan och kika/boka. Jag föreläser på tisdag, men du har många andra att välja på också. Sprid gärna detta till alla du känner och på facebook etc så kanske ännu fler får mer kunskap om npf-svårigheter. 

Ha en härlig fredag, förresten!


SAJ och LIC presenterar;

Välkommen till Skolforum 29 – 31 oktober 2012

Låt dig inspireras
- av Atle, Tobias, Maria, Carl-Axel, Teo, Erik, Ragnhild, Malene och Filip

Erik F porträtt grön vägg stor.JPGFilip L talar färg mellan.JPGTobias Karlsson och Tina Thörner.JPG

Tre av föreläsarna  Erik Fernholm , Filip Ljungberg och Tobias Karlsson

Måndag  29 oktober       
kl. 11.00 - 12.00                 Om lusten att lära - möjligheten att lyckas - Atle  Johansen
Kl. 13.00 - 14.30                 Allt är möjligt - lyssna, lär och uppnå din dröm - Tobias Karlsson
Kl. 15.00 - 16.30                 Flickor med ADHD - Maria Andersson

Tisdag  30 oktober            
kl. 9.30 - 11.00  Hur man lyckas få individualister att bli ett välsmort lag - Calle  Hageskog
kl. 13.00 - 14.30                 Är jag normal, mamma? - om ADD - Malene Larssen
Kl. 15.00 - 16.30                 Kreativa människor i en kreativ värld - Teo Härén

Onsdag  31 oktober
kl. 9.30 - 11.00  Hur ökar man välmåendet för lärare och elever - Erik Fernholm
kl. 11.30 - 12.30                 Se människan bakom diagnosen! - Ragnhild Svensson
kl. 15.00 - 16.30                        Bryter alla regler! - Filip Ljungberg


Läs mer om alla föreläsningar – klicka här>>>
Läs mer i Skolforums Magasin – klicka här>>>

Vi bjuder, beställ din fribiljett - klicka här>>>

Läs mer om alla föreläsare på www.saj.se

Ett samarbete mellan;

saj.se.JPG                                                                    LIC logotype.gif
En kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Om exekutiva funktioner

Förmodligen har du hört talas om "de exekutiva funktionerna", men kanske har du inte helt "koll" på vad de innebär därför tänkte jag börja beskriva dem lite närmare idag.

"Med exekutiva funktioner (EF) avses förmågan att planera och organisera sitt beteende i förhållande till tid och rum i syfta att uppfylla mål och intentioner" - ur boken; Exekutiva svårigheter hos barn av Anne Vibeke Fleischer och John Merland.


Ett försök till att dela in de EF och och börja förklara dem tänkte jag, som sagt, göra idag. Imorgon börjar jag beta av listan på hur man kan hjälpa ett "npf-barn" som ofta har svårt/väldigt svårt med några/flera av punkterna. (Förutom EF har barn med npf i högre eller lägre grad svårt med motoriken, perceptionen, minnet, språk, inlärningsförmågan, sociala färdigheterna, samt emotionella svårigheter).

Inhibition (förmåga att kontrollera sina impulser).
Flexibilitet (klarar av förändringar, löser problem flexibelt).
Emotioner (klarar av …

Varför diagnos?

Varför är det så viktigt att få en diagnos om man har svårigheter som finns inom området adhd eller autism, frågar sig människor runt mig ibland. För mig är det lika självklart att en person med svårigheter inom det neuropsykiatriska funktionsområdet får en diagnos som en som har diabetes eller allergi till exempel.  Varför det, är det inte bara till för att kunna gömma sig bakom, säger någon då. Eller; är det bara för att skolorna ska kunna ge hjälp, de borde kunna ge hjälp ändå, säger någon annan.  Men en npf-diagnos är lika viktig som en diagnos för någon annan funktionsnedsättning eller sjukdom. Man behöver en utredning för att omgivningen ska veta och förstå och kunna hämta kunskap. Man får också en diagnos för att man själv ska veta och förstå svårigheter men också sina lättheten och för att kunna hämta kunskap.  Nedan har jag lagt in ett mejl jag fick från en kvinna. Hon fick sin diagnos sent i livet och jag tycker att hon klargör på ett enkelt sätt skillnaden på att leva i ov…

Vad kan vi göra hemma?

Frågan kom från ett par förtvivlade föräldrar som jag träffade för ett tag sedan. Skolan fungerade inte för deras barn. Hen hamnade ofta i konflikter. Pedagogerna visste inte hur de skulle göra och hela skoldagen blev därför jobbig för barnet. När sedan föräldrarna kom för att hämta sitt barn fick de ofta höra om saker som barnet gjort. Detta i sin tur gjorde att föräldrarna skällde på barnet när de kom hem.  Barnet mådde naturligtvis inget vidare, precis som barn som har det tufft i skolan, alltid gör.  Vad kan vi göra hemma? Frågan var så klok och den är så viktig att ställa sig, både som förälder, men också som pedagog.  Du kan försöka, som förälder och som pedagog, att fokusera på vad du kan göra för att stärka barnet. Fundera på vad som är bäst för ditt barn/din elev, ställ din egen frustration och ilska vid sidan av, om du kan. Barnet blir inte stärkt av att hen hör dig klaga på barnets föräldrar eller pedagoger. Du kan lyssna på ditt barn/din elev, utan att döma ditt barn eller…