onsdag 19 oktober 2011

Någon som känner igen det här om ADD?

Jag fick ett mejl av en förälder idag. Det var ett långt och mycket fint mejl. I det står det bland annat så här:

"Jag tycker att ADD bara nämns i förbifarten till ADHD för det mesta. Lite lite om att det finns den lugna varianten men sen fortsätter texten ofta med det som gäller Hyper. 

Trots att jag jobbar med ungdomar som har autism, asperger m.m så har jag lyckats missa ADD!!! Vad säger det!? Då har jag ändå läst 2 årig distans kurs om autism och 15 poäng om pedagogik med inriktning spec.ped. Jag har hört det förstås men det har liksom slunkit förbi mig, inte lagt någon vikt vid det (även mina kollegor visade det sig). Detta tycker jag talar för att ADD skulle behöva "stå för sig själv" lite mer! Att vi kom på det gällande mitt barn var när jag pratade med spec.peden som vi har handledning med på mitt jobb och jag berättade om vår situation och hon undrade om det inte kunde vara ADD? Då började polletten trilla ner.....Som för så många andra så har det inte märkts så mycket förens i högstadiet och även kanske maskerats av livslång sjukdom."


Jag upplever, precis som författaren till mejlet ovan att ADD liksom försvinner ut i bruset av alla andra npf-diagnoser. Att ADD behöver bli särskilt från ADHD för det är så stor skillnad på de två diagnoserna. För att ADD behöver få lite extra uppmärksamhet så vi börjar hitta barnen med ADD-svårigheter tidigare än nu i högstadiet, gymnasiet när man börjat få "följdsjukdomar". En del vuxna tycks tro att ADD inte är så "farligt", man märker ju inte av dem som har ADD-diagnos och det måste ju betyda att de inte behöver så mycket hjälp. Jag tror att det är tvärtom. Om du har svårigheter som betecknas ADD har du svårt att få igång din motor och att hålla igång den, vilket innebär att du som person antingen får väldigt lite gjort eller inget alls - och ingen märker detta eftersom du ofta bara upplevs som blyg, seg, långsam och ointresserad. Livet passerar förbi dig och du sitter liksom bredvid... (Tro nu inte att jag tar ett steg bort från de andra npf-diagnoserna - alla är lika viktiga, men just därför, för att alla diangoser, alla svårigheter inom npf-området är lika viktiga behöver vi belysa ADD-problematiken lite extra).

Jag blir nyfiken på hur många av er som läser min blogg som själva har en ADD-diagnos eller som är anhöriga till någon med diagnosen. Tryck på knappen där det står "intressant" om du eller någon anhörig till dig har ADD-diagnos. Så blir jag intresserad av hur många av er som läser min blogg som är lärare, tryck på "kul" om du är lärare eller jobbar med liknande yrken. 


Tveka nu inte, tryck så vi får se hur många ni är!

5 kommentarer:

pianick sa...

Båda min barn.Har adhd ehlers danslos syndrom.Mitt yngsta barn har med syndrom catch 22.Fint skrivet Mvh Pianick

Anonym sa...

En fråga bara, "intressant" och "kul" knapp, var är dom???

malene larssen sa...

"knapparna" är precis under kommentarerna. Det står "kul", "intressant" och "oj" där man kan trycka för att göra ett litet avtryck och meddela hur man känner när man läst något på min blogg. Just under det här inlägget gäller betyder "kul" jag jobbar med människor som har add, "intressant" jag har add eller är anhörig till någon som har add.

mariellejohnsson sa...

Jag tror att jag har ADD. Min kurator har pratat om ADHD, men jag tror mer på ADD. Har nu tagit hem din bok från mitt jobb där den stått (jag har ju läst den förstås ), men jag tänkte be min mamma läsa den och med frågan från mig om hon tycker att hon känner igen mig i den.
Kramar!

Anonym sa...

Jag fick en aha-upplevelse när jag läste om att adhd hos flickor skiljer sig från pojkar,att flickor är mer inåtvända,,särskilt då med hypoaktivitet..då kom jag in på ADD,,det är som om nån dragit upp rullgardinen ..Det liknar mig och mina problem,,särskilt när jag tänker tillbaka på tonåren och mina skolproblem,,men även på mina problem nu.Hade ingen misstankar om att det kunde vara ADD,,visste ju ingenting om detta.
apriltess@hotmail.com

LAB, vad är det och vad är det inte?

Bo Hejlskov Elven blir intervjuad  på tv4 idag. Mycket sägs om lågaffektivt bemötande (LAB) för tillfället. Jag har väntat lite på det. LAB ...