Månen och npf-svårigheter

Jag tänker på samtalet jag hade på "Gillbergs Center" igår. Det är alltid så härligt att prata med människor som är kunniga på sin sak...

Har du tänkt på att vissa ämnen kan alla allt om, medan andra ämnen måste man ha studerat till professor för att få uttala sig om.

Matematiska formler är det bara de som är utbildade som får uttala sig om, och som gör det. Likaså rymden, hjärnforskning, hjärtbyten etc.

Pedagogik "vet" alla däremot allt om, även de som inte läst en endaste poäng i det eller ens har jobbat med pedagogiska frågor. Men det som verkligen alla, alla, alla vet allt om och lite till om... det är nog ändå om adhd och autism. Där kan vem som helst få uttala sig som expert i tv-rutan, i tidningar eller var som helst. Alla vet hur det är och alla är väääääääldigt insatta.

Fast de flesta vet inte ett skit om det, utom att man läst ett artikel i någon tidning som har skrivit att "Det är felaktig kost som ger adhd" eller "Mammans schampokonsumtion när hon var gravid kan ha påverkat"...

Sedan vet man allt om det livslånga och ofta väldigt besvärliga funktionshindret. Faktiskt.

Varför är det så? Kan man förändra det? För det är gaaaanska irriterande. Faktiskt.

Kommentarer

Populära inlägg