måndag 5 november 2012

Respekt!

Vad betyder ordet respekt för dig? Denna veckan har Neurobloggarna tema som handlar om Integritet och Respekt och därför tänkte jag skriva lite om det i veckan.

Men.

Det är inte helt lätt.

Först måste man ju fundera på vad respekt betyder och det betyder så olika för olika människor och beroende på vilket sammanhang det står, så det är inte helt lätt, som sagt.

Ur mitt perspektiv tänker jag på att alla vi människor som samexisterar på moder jord måste bli bättre och sträva efter att respektera andra människor.

Man brukar säga att människor med npf-svårigheter - och då framförallt dem som har svårigheter inom det autistiska området - har svårt för sociala koder och svårt för att sätta sig in i hur andra människor tänker.

Men jag vill påstå att alla människor, ur den synvinkeln, är autistiska för vi har så förbannat svårt att sätta oss in i hur andra människor har det och respektera olikheter vare sig vi har en svårighet, eller flera eller ingen annan än just den att vara människa.

I slutändan påverkar denna brist på förmåga (och därmed respeköshet för människor som är olika oss själva) hos oss alla, framförallt dem som har funktionshinder som inte syns.

Respektlöst tänkande kan till exempel se ut så här;
Fattiga människor får skylla sig själva - för jag fixar mitt liv och jag har pengar.
Funktionshindrade människor får skylla sig själva - för jag är inte det (inte just nu i alla fall).
Knarkare får skylla sig själva - för jag skulle aldrig bli knarkare så därför måste de ju ha ställt till det för sig själva...

o s v, o s v...

Människor med funktionshinder och deras annhöriga (den grupp där bland annat jag tillhör) tycker att andra skall förstå och respektera - men ibland förstår man och respekterar man inte andra människor.

Det är kanske det som kallas för att vara människa, brist på förmåga och där med brist på respekt!?

Men visst måste vi väl kunna sträva efter att bli mer empatiska och sträva efter att förstå andra människor, som tänker annorlunda, som har annan sexuell läggning, eller annan tro eller annan kultur. Att respektera andra människor.

Jorden hade blivit bättre för oss alla att leva på då. Det är i alla fall jag helt övertygad om.

Just därför tänker jag ge dig och mig och alla andra som läser min blogg i dag, en läxa. Läxan blir att träffa minst en människa idag där du inte känner igen dig, där du kanske ifrågasätter något. Just i det ögonblicket säga stopp till dig själv och istället för att ifrågasätta, börja fundera utifrån den människans perspektiv och respektera det som den står för. Det skall jag göra idag, får se hur det går!

Berätta gärna här på bloggen hur det gick.

3 kommentarer:

Nina sa...

Åh, det där gör jag ofta :) Ja, iaf när jag möter nån som jag i första ögonblicket reagerar på.. Jag tänker nästan alltid om när jag får en första negativ tanke. Toligtvis för att livet har lärt mig att det alltid finns en orsak, även om man inte alltid förstår den eller gillar den :)
Kram Nina!

Anonym sa...

Åh vilket bra inlägg! Kanske just vi med npf-barn är ganska bra på just det där. Det har jag tänkt många gånger alla fall att just det har förändrats för att jag fick ett annorlunda barn. Jag är inte så snabb att döma. Jag minns innan jag fick barn själv så jobbade jag med barn och en liten kille var jättebusig och jag tänkte ofta att det berodde på hans föräldrar för de var så hårda m.m. Några år senare började jag förstå hur fel jag hade haft.... för han fick en ADHD-diagnos. Nu behöver det ju inte bli just så, men jag lärde mig en läxa där!
Kram på dej.
PS. Förresten jag ska kolla upp det där i morrn hur det går... Din läxa menar jag :-)

AG sa...

Jättebra skrivet! Jag har någonstans läst följande (det kanske t o m var på din blogg?):
"Gå i mina skor innan du dömmer mig"
Det är så starka och bra ord tycker jag.

LAB, vad är det och vad är det inte?

Bo Hejlskov Elven blir intervjuad  på tv4 idag. Mycket sägs om lågaffektivt bemötande (LAB) för tillfället. Jag har väntat lite på det. LAB ...