Fortsätt till huvudinnehåll

En kaffelatte som gör stor skillnad

Vår dotter hade "tjatat" på oss sedan vi låg i Helsingborgs hamn i förra veckan.
- kan jag inte få prova att dricka en kaffe latte gjord på soja mjölk?
Det låg ett Espresso house i hamnen och vår dotter ville så gärna gå på café, som andra ungdomar i hennes ålder gör.
Jag och hennes pappa pratade bort hennes förfrågan eftersom vi aldrig lyckats gå på café och köpa något till henne utan att hon reagerar på mjölkprotein.
Här i Malmö hamn ligger också ett Espresso house. Vår dotter frågade. Jag sa kanske, men tänkte "aldrig", det är nämligen förknippat med så mycket risk och så mycket oro att handla av människor som inte vet och förstår hur livsfarligt sjuk vår dotter kan bli av en mikroskopisk gnutta mjölkprotein.
Vi gick till cafet imorse när hon sov, vår dotter. Njöt av en kaffe latte och en smörgår. Jag frågade, bara för att ha frågat, liksom.
Den underbara tjejen bakom disken förklarade, allt med soja görs med egna redskap, vi skummar sojamjölken där vi värmer te. Hon tyckte inte att jag var besvärlig. Hon svarade på mina frågor. Hon var noggrann. Senare på dagen fick Espresso house ytterligare ett besök av familjen. Den här gången var vår dotter med. Hon fick en kaffelatte gjord på soja mjölk. De hade en kaka som var garanterad mjölkfri. Vår dotter satt på café, som andra människor, åt och drack, umgicks. Jo, visst oron fanns där hos oss alla de första fem minutrarna när hon tog en liten smula av kakan och en sked av latten, men sedan gick det över. Hon mådde toppen, var så glad att få prova. Vi satt och njöt alla fyra. Jag torkade bort en tår i smyg, för så otroligt, fantastiskt är det att få gå på café, äta, dricka och umgås, när man aldrig gjort det. Kanske flyttar vi hit, så vi kan gå på café varje söndag... Sinsatt länge och njöt innan vi tog hundarna på en långpromenad som slutade med att de hoppade i havet och vägrade komma upp. En gråmulen, underbar dag då livet går vidare här, trots all sorg och kaos som råder i vårt grannland.
5 kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Om exekutiva funktioner

Förmodligen har du hört talas om "de exekutiva funktionerna", men kanske har du inte helt "koll" på vad de innebär därför tänkte jag börja beskriva dem lite närmare idag.

"Med exekutiva funktioner (EF) avses förmågan att planera och organisera sitt beteende i förhållande till tid och rum i syfta att uppfylla mål och intentioner" - ur boken; Exekutiva svårigheter hos barn av Anne Vibeke Fleischer och John Merland.


Ett försök till att dela in de EF och och börja förklara dem tänkte jag, som sagt, göra idag. Imorgon börjar jag beta av listan på hur man kan hjälpa ett "npf-barn" som ofta har svårt/väldigt svårt med några/flera av punkterna. (Förutom EF har barn med npf i högre eller lägre grad svårt med motoriken, perceptionen, minnet, språk, inlärningsförmågan, sociala färdigheterna, samt emotionella svårigheter).

Inhibition (förmåga att kontrollera sina impulser).
Flexibilitet (klarar av förändringar, löser problem flexibelt).
Emotioner (klarar av …

"Bakbind inte lärarna"

På GP´s ledarsida skriver man idag att lärare måste få möjlighet att ta ut stökiga elever ur klassrummet. Att man, som man gör i England måste ha mer konsekvenser att ta till i skolans värld. Läs ledaren här. Kritiken mot Bo Hejlskov Elvén skiner lite lätt igenom i artikeln. Man tror helt enkelt inte helt på vad psykologen Hejlskov predikar runt om i landet för lärare och andra människor som arbetar med människor i beroende.

Jag kan förstå att man som journalist tänker att jag som lärare vill ha redskap för att stoppa jobbiga situationer när de uppkommer i mitt klassrum. Att jag behöver konsekvenser! Men konsekvensbemötande fungerar bara på elever som klarar av att tänka, inte bara i nutid och dåtid, men framförallt i framtid. Därför är konsekvenspedagogik värdelös. De elever som vi uppfinner konsekvenserna för - klarar inte av/har inte förmåga att förstå konsekvenserna.

Konsekvensbemötande är det enklaste sättet att bedriva pedagogik på. I sin sämsta form kan man också kalla det för …

Varför diagnos?

Varför är det så viktigt att få en diagnos om man har svårigheter som finns inom området adhd eller autism, frågar sig människor runt mig ibland. För mig är det lika självklart att en person med svårigheter inom det neuropsykiatriska funktionsområdet får en diagnos som en som har diabetes eller allergi till exempel.  Varför det, är det inte bara till för att kunna gömma sig bakom, säger någon då. Eller; är det bara för att skolorna ska kunna ge hjälp, de borde kunna ge hjälp ändå, säger någon annan.  Men en npf-diagnos är lika viktig som en diagnos för någon annan funktionsnedsättning eller sjukdom. Man behöver en utredning för att omgivningen ska veta och förstå och kunna hämta kunskap. Man får också en diagnos för att man själv ska veta och förstå svårigheter men också sina lättheten och för att kunna hämta kunskap.  Nedan har jag lagt in ett mejl jag fick från en kvinna. Hon fick sin diagnos sent i livet och jag tycker att hon klargör på ett enkelt sätt skillnaden på att leva i ov…