Om synen på adhd/add

Jag hittade det här på en hemsida som en tjej vid namn Zara "Tingeling" Öberg håller i. Plötsligt bidde man lite trött så här på fredags eftermiddag...


Hur behandlas ADHD?
Den ADHD "epidemi" som har skapat en generation av narkotikamissbrukare beror till stor del av medicineringen mot ADHD, som innebär att den konventionella metoden för att motverka ADHD är normalt läkemedelsbehandling med Ritalin ®, Concerta ®, Adderall ® och Strattera ® som innehåller metylfenidat, en kraftfull psykostimulernade drog, i samma klass som kokain.
Metylfenidat verkar på liknande sätt som beroendeframkallande droger. Ritalin, till exempel, har samma farmakologiska profil som kokain, men med en effekt som är ännu mer potent. Forskare har funnit att Ritalin i tablettform ger mer av de neurala transportörer som ansvarar för den upplevelse att känna sig "hög" som även upplevs av missbrukare som har rökt eller injicerat kokain.
I grund och botten håller vi alltså på att skapa en stor mängd nya narkomaner från dagens barn och de som redan har växt upp med Ritalin upplever ofta att de är som inmålade i ett hörn, är som i en bubbla och inte har förmåga att kommunicera med omvärlden. Att allt går i slow motion, att de inte hänger med och det blir en inre sorg eftersom de fråntas sin egen förmåga till rörelse och drivkraft.
Det är också värt att nämna att, i likhet med antidepressiva läkemedel, har vissa ADHD droger kopplats till en ökad risk för självmordstankar och självmordsbeteende.
Strattera ®, som innehåller atomoxetin hydroklorid, bär denna varning:

Hallucinationer, ökad aggressivitet, hjärtinfarkt och stroke är också möjliga biverkningar från ADHD-droger.
Ritalin-Aanvändningen i USA är helt utan kontroll och USA´s farmaceuter distribuerar idag fem gånger mer Ritalin än resten av världen tillsammans. Totalt är 60-90 procent av amerikanska barn med uppmärksamhetsstörningar också ordinerade Ritalin. Idag är dessa barn cirka 3-5 procent av de amerikanska barn- och ungdomarna.
Per definition stimulerar Ritalin ditt centrala nervsystem, vilket leder till biverkningar såsom:
• Förhöjt blodtryck
• Ökad hjärtfrekvens
• Ökad kroppstemperatur
• Ökad vakenhet
• Undertryckt aptit

Kommentarer

Anonym sa…
Snacka om noll koll, strattera innehåller inte metylfenidat, övrigt orkar jag inte ens kommentera för jag har ingen lust att bli arg igen över detta förbannade tjat...hur orkar dessa människor du? Jag önskar att de finge se vilken skillnad i livskvalitet det kan innebära :(
Lenaeff
MizzLiz sa…
Denna Tingeling glömde något mycket väsentligt. Många, har tyvärr ingen statistik att tillgå, blir hjälpta till ett drägligt liv med hjälp utav medicering! Blir så trött när en nobody, vad mig anbelangar är subjektiv i sitt skrivande.
De positiva effekterna uppväger många gånger de negativa biverkningarna. Det vet jag, för det har sett och ser på nära håll. Åh... jag skulle kunna skriva spaltmeter om hur illa det skulle kunna gå för många ifall inte medicinerna fanns men orden fattas mig. Det har gått illa för många som inte har blivit diagnoserade och därmed inte heller fått tillgång till medicin. Jag tror att jag läste någonstans att över 50% utav de som missbrukar amfetamin har ADHD som ej är behandlad. Man kan ju undra ifall det är bättre än att medicineras med Concerta under kontrollerade former? Blir bara så trött...
MizzLiz sa…
Måste tillägga att din blogg verkligen är suverän men ibland borde jag nog inte läsa för jag blir så upprörd så att jag blir högröd i ansiktet, vilket mina kollegor här på jobbet uppmärksammar... (lång mening det där)
Vill också tillägga att jag
önskar dig en fin fredagskväll!
Hege F. sa…
Talla ho brukar for medisinering i USA er tatt ut frå lause lufta og stemmer med ingenting.

Judith Warner, journalist og forfattar, starta med same utgangspunkt, men bestemte seg for sjølv å sjekke med foreldre og kjelder, og rapporterer heller om eit misforhold mellom rapportering i media og verkelege forhold. Undervegs skifta ho fullstendig meining.

I staden for overmedisinering og overdiagnostisering (som ho starta med å anta) viser ho til ein situasjon der 5-20% av amerikanske barn og unge har høgst reelle 'mental health issues' og at kun 5% får medisinering (og då snakkar vi, åpvidt eg hugsar, om alle former for psykofarmaka). Det er HEILT andre tal enn det som blir oppgitt her.

Hennar research tydar dessutan på at svært mange, særleg minioritetsbarn ikkje får ein 'evaluation', at dei som får det og får ein diagnose, ikkje får behandling (ei heller medisinering), og foreldra til dei som får medisinering i stor grad kuttar denne heilt ut, brukar den i kortare tid, eller kuttar ned på dosar.

Forfattaren har gjort grundig research, eg anbefalar boka på det varmaste, sjølv om eg berre er halvvegs.

http://www.nytimes.com/2010/02/23/health/23book.html
cia sa…
Usch vad jag är TRÖTT på alla dessa fördomar! Jag var på en föreläsning i veckan med Maria http://www.maria-andersson.se/ gå in och läs om henne. Hon medicinerade med amfetamin i många år. FÖRST när hon fick hjälp och medicin under kontrollerade former kunde hon hantera sin vardag. Den där Sara Öberg ska jag kontakta!
Anonym sa…
:-(

Trött. Och ledsen.

Det finns massor på hennes sida i samma stil.

/fjällmor (tacksam för att du orkar fortsätta)
Martina sa…
Jag var tvungen att gå in på hennes hemsida. Usch! Det gror så mkt okunskap där och hon skriver som om det vore vetenskaplig fakta. Det går tydligen inte att kommentera hennes blogg heller...
Jessica Axberg sa…
WOW - att man vågar slänga ur sig saker utan att kolla fakta, källor och korrekt bakgrund. Pinsamt - skrattretande pinsamt. Jag som alltid tyckt att hon varit så sund - har även hört ett seminarium med henne och det var kanon. Men det här...
Tänker också på en annan föreläsning jag var på där kvinnan fick "ren amfetamin" - hon hade ADHD. Hon tog sig till polisen för att testa om hon kunde köra med sin medicin - och det fanns inte ngt synligt på polisens tester. Alltså betyder det att mängden är så otroligt liten att inte ens polisens mätare registrerar det. Tack för en härligt blogg.

Populära inlägg