tisdag 11 oktober 2011

LOVEBOMBING!

Jag skall precis väcka barnen, men innan dess tänkte jag skriva några rader.

Varje måndagseftermiddag har jag en timme till träning i att samtala kring KBT-frågor med någon som vill det. Det ingår i min utbildning i Kognitiv Beteende Terapi. Igår fick tjejen som kommer och pratar dessa första veckor, ett par läxor. En av läxorna var att hon skulle "Lovebomba" sitt barn.

Barn med npf-svårigheter får sällan höra att de gör bra saker eftersom vi mäter och jämför dem mot andra barn som inte har npf-svårigheter. Sällan "vinner de matchen". Sällan får de spontant höra att "det där gjorde du bra", "nu var du himla duktig". Därför måste vi runt barnet kompensera för det.

Vi måste "Lovebomba".

Ge uppmuntran, kärlek och positiva "hejjarrop" till barnet mycket oftare än till andra.

Vi glömmer ofta det.

Därför tänkte jag uppmana er alla som läser min blogg att idag tänka på att "Lovebomba" det eller de barn ni kommer i kontakt med som har svårigheter. Du kan vara förälder, storasyskon, lärare, faster, kusin, eller något annat. Spelar ingen roll vem eller vad du är, bara du "Lovebombar". Säg minst 10 gånger fler än vad du brukar göra något som stärker barnet/barnen idag.

Berätta gärna hur det gått och hur det känns. Jag tror att många vill veta!

Men du, innan du börjar "Lovebomba", klappa dig själv på ryggen några gånger, för du, du är grym som orkar!

Lycka till och god morgon, förresten.

1 kommentar:

Anonym sa...

Härligt ! ännu en bra sak att lyfta upp då ja tro a´tt man behöver lovbomba även för de små skaker som att lampan tänds i fönstret( Älskar att se att de lysser när ja kommer hem från jobbet påkvällen) att det var en trevlig diskution vid matbordet. Att ni haft ett trevligt språk mot varandra . Och gärna i hopp med beröring (om barnet klarar det) . Super tack för bra blogg Kram ! Pilla

LAB, vad är det och vad är det inte?

Bo Hejlskov Elven blir intervjuad  på tv4 idag. Mycket sägs om lågaffektivt bemötande (LAB) för tillfället. Jag har väntat lite på det. LAB ...