Fortsätt till huvudinnehåll

LOVEBOMBING!

Jag skall precis väcka barnen, men innan dess tänkte jag skriva några rader.

Varje måndagseftermiddag har jag en timme till träning i att samtala kring KBT-frågor med någon som vill det. Det ingår i min utbildning i Kognitiv Beteende Terapi. Igår fick tjejen som kommer och pratar dessa första veckor, ett par läxor. En av läxorna var att hon skulle "Lovebomba" sitt barn.

Barn med npf-svårigheter får sällan höra att de gör bra saker eftersom vi mäter och jämför dem mot andra barn som inte har npf-svårigheter. Sällan "vinner de matchen". Sällan får de spontant höra att "det där gjorde du bra", "nu var du himla duktig". Därför måste vi runt barnet kompensera för det.

Vi måste "Lovebomba".

Ge uppmuntran, kärlek och positiva "hejjarrop" till barnet mycket oftare än till andra.

Vi glömmer ofta det.

Därför tänkte jag uppmana er alla som läser min blogg att idag tänka på att "Lovebomba" det eller de barn ni kommer i kontakt med som har svårigheter. Du kan vara förälder, storasyskon, lärare, faster, kusin, eller något annat. Spelar ingen roll vem eller vad du är, bara du "Lovebombar". Säg minst 10 gånger fler än vad du brukar göra något som stärker barnet/barnen idag.

Berätta gärna hur det gått och hur det känns. Jag tror att många vill veta!

Men du, innan du börjar "Lovebomba", klappa dig själv på ryggen några gånger, för du, du är grym som orkar!

Lycka till och god morgon, förresten.
En kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Om exekutiva funktioner

Förmodligen har du hört talas om "de exekutiva funktionerna", men kanske har du inte helt "koll" på vad de innebär därför tänkte jag börja beskriva dem lite närmare idag.

"Med exekutiva funktioner (EF) avses förmågan att planera och organisera sitt beteende i förhållande till tid och rum i syfta att uppfylla mål och intentioner" - ur boken; Exekutiva svårigheter hos barn av Anne Vibeke Fleischer och John Merland.


Ett försök till att dela in de EF och och börja förklara dem tänkte jag, som sagt, göra idag. Imorgon börjar jag beta av listan på hur man kan hjälpa ett "npf-barn" som ofta har svårt/väldigt svårt med några/flera av punkterna. (Förutom EF har barn med npf i högre eller lägre grad svårt med motoriken, perceptionen, minnet, språk, inlärningsförmågan, sociala färdigheterna, samt emotionella svårigheter).

Inhibition (förmåga att kontrollera sina impulser).
Flexibilitet (klarar av förändringar, löser problem flexibelt).
Emotioner (klarar av …

"Bakbind inte lärarna"

På GP´s ledarsida skriver man idag att lärare måste få möjlighet att ta ut stökiga elever ur klassrummet. Att man, som man gör i England måste ha mer konsekvenser att ta till i skolans värld. Läs ledaren här. Kritiken mot Bo Hejlskov Elvén skiner lite lätt igenom i artikeln. Man tror helt enkelt inte helt på vad psykologen Hejlskov predikar runt om i landet för lärare och andra människor som arbetar med människor i beroende.

Jag kan förstå att man som journalist tänker att jag som lärare vill ha redskap för att stoppa jobbiga situationer när de uppkommer i mitt klassrum. Att jag behöver konsekvenser! Men konsekvensbemötande fungerar bara på elever som klarar av att tänka, inte bara i nutid och dåtid, men framförallt i framtid. Därför är konsekvenspedagogik värdelös. De elever som vi uppfinner konsekvenserna för - klarar inte av/har inte förmåga att förstå konsekvenserna.

Konsekvensbemötande är det enklaste sättet att bedriva pedagogik på. I sin sämsta form kan man också kalla det för …

Varför diagnos?

Varför är det så viktigt att få en diagnos om man har svårigheter som finns inom området adhd eller autism, frågar sig människor runt mig ibland. För mig är det lika självklart att en person med svårigheter inom det neuropsykiatriska funktionsområdet får en diagnos som en som har diabetes eller allergi till exempel.  Varför det, är det inte bara till för att kunna gömma sig bakom, säger någon då. Eller; är det bara för att skolorna ska kunna ge hjälp, de borde kunna ge hjälp ändå, säger någon annan.  Men en npf-diagnos är lika viktig som en diagnos för någon annan funktionsnedsättning eller sjukdom. Man behöver en utredning för att omgivningen ska veta och förstå och kunna hämta kunskap. Man får också en diagnos för att man själv ska veta och förstå svårigheter men också sina lättheten och för att kunna hämta kunskap.  Nedan har jag lagt in ett mejl jag fick från en kvinna. Hon fick sin diagnos sent i livet och jag tycker att hon klargör på ett enkelt sätt skillnaden på att leva i ov…