Fortsätt till huvudinnehåll

Om dagen som gått

Jahopp, då var man hemma efter kvällens föreläsning i Helsingborg. Bra gick det, tror jag. Innan föreläsningen blev jag intervjuad av en kvinna från Helsingborgs Dagblad. Hon var trevlig att prata med. Hon ställde liksom inga frågor, så samtalet/intervjun blev annorlunda än andra intervjuer jag varit med om. Till slut sa hon "jag vet faktiskt inte vad jag skall göra av det här". Det kan man ju tolka både positivt och negativt. Spännande blir det i alla fall att se hur artikeln blir.

På slutet av föreläsningen frågade en av åhörarna om barn alltid vill lyckas, som jag brukar säga. Hon kände att bland eleverna hon mötte så kunde barn med diagnoser skylla på sin diagnos och så kände hon att hon blev mer irriterad på barnen som inte hade diagnos. Tyvärr hann vi inte prata mer än så kring hennes fråga för den var intressant. Om du som ställde frågan ikväll, läser min blogg så hör gärna av dig så vi får resonera mer kring din fråga. Den är relevant och intressant, tycker jag.

Sverige vann, förresten mot Holland på Råsunda i fotbollskvalet - det hörde jag i bilen på väg hem. Det var kul, tycker jag.

Nu - dags att sova.

Sov gott!

Hur gick det förresten med "Lovebombningen", jag vill gärna veta. Berätta jättegärna hur det gick idag!
2 kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Om exekutiva funktioner

Förmodligen har du hört talas om "de exekutiva funktionerna", men kanske har du inte helt "koll" på vad de innebär därför tänkte jag börja beskriva dem lite närmare idag.

"Med exekutiva funktioner (EF) avses förmågan att planera och organisera sitt beteende i förhållande till tid och rum i syfta att uppfylla mål och intentioner" - ur boken; Exekutiva svårigheter hos barn av Anne Vibeke Fleischer och John Merland.


Ett försök till att dela in de EF och och börja förklara dem tänkte jag, som sagt, göra idag. Imorgon börjar jag beta av listan på hur man kan hjälpa ett "npf-barn" som ofta har svårt/väldigt svårt med några/flera av punkterna. (Förutom EF har barn med npf i högre eller lägre grad svårt med motoriken, perceptionen, minnet, språk, inlärningsförmågan, sociala färdigheterna, samt emotionella svårigheter).

Inhibition (förmåga att kontrollera sina impulser).
Flexibilitet (klarar av förändringar, löser problem flexibelt).
Emotioner (klarar av …

Varför diagnos?

Varför är det så viktigt att få en diagnos om man har svårigheter som finns inom området adhd eller autism, frågar sig människor runt mig ibland. För mig är det lika självklart att en person med svårigheter inom det neuropsykiatriska funktionsområdet får en diagnos som en som har diabetes eller allergi till exempel.  Varför det, är det inte bara till för att kunna gömma sig bakom, säger någon då. Eller; är det bara för att skolorna ska kunna ge hjälp, de borde kunna ge hjälp ändå, säger någon annan.  Men en npf-diagnos är lika viktig som en diagnos för någon annan funktionsnedsättning eller sjukdom. Man behöver en utredning för att omgivningen ska veta och förstå och kunna hämta kunskap. Man får också en diagnos för att man själv ska veta och förstå svårigheter men också sina lättheten och för att kunna hämta kunskap.  Nedan har jag lagt in ett mejl jag fick från en kvinna. Hon fick sin diagnos sent i livet och jag tycker att hon klargör på ett enkelt sätt skillnaden på att leva i ov…

Vad kan vi göra hemma?

Frågan kom från ett par förtvivlade föräldrar som jag träffade för ett tag sedan. Skolan fungerade inte för deras barn. Hen hamnade ofta i konflikter. Pedagogerna visste inte hur de skulle göra och hela skoldagen blev därför jobbig för barnet. När sedan föräldrarna kom för att hämta sitt barn fick de ofta höra om saker som barnet gjort. Detta i sin tur gjorde att föräldrarna skällde på barnet när de kom hem.  Barnet mådde naturligtvis inget vidare, precis som barn som har det tufft i skolan, alltid gör.  Vad kan vi göra hemma? Frågan var så klok och den är så viktig att ställa sig, både som förälder, men också som pedagog.  Du kan försöka, som förälder och som pedagog, att fokusera på vad du kan göra för att stärka barnet. Fundera på vad som är bäst för ditt barn/din elev, ställ din egen frustration och ilska vid sidan av, om du kan. Barnet blir inte stärkt av att hen hör dig klaga på barnets föräldrar eller pedagoger. Du kan lyssna på ditt barn/din elev, utan att döma ditt barn eller…