fredag 7 oktober 2011

Samla energi

Jag får så många mejl och samtal från mammor som berättar att de har så lite energi. Själv är jag inne i en period då natten bara lyckats tanka om "reservtanken". Det gör att energin är så låg att jag är orolig för att den plötsligt bara skall ta slut.

Det gäller att spara sin energi. Inte göra av med den på onödiga saker. Fokusera energin till de viktiga delarna. Undvika energitjuvar och låta bli att bli arg på saker som inte är viktiga.

Samla energi kan man ju göra även när man inte sover, fast det kan kännas tungt just när man som mest behöver tanka. Att ligga i soffan och titta på tv kan vara energisamlande för några, men för de flesta av oss sker ingenting med energinivån då.

Jag väljer bort saker som jag tidigare hade tackat ja till, utan att tveka. Jag väljer bort, för att orka.

Jag jobbar på att samla energi, den där energin som är så förbaskad viktig för att orka allt det nödvändiga som livet innehåller.

Jag samlar energi när jag leder aerobicpass, när jag odlar mina växter, när jag föreläser och sedan pratar med människor om det som är viktigast i livet - öka förståelsen för människor som min dotter. Jag samlar energi när jag är med vänner som förstår det. Jag samlar energi av att vara med min familj.Hur samlar du energi?

5 kommentarer:

Hege F. sa...

Åh, kjenner meg så godt igjen i det med å måtte vere 'energisnål', takke nei til ting, la oppgåver ligge om det ikkje er definitivt nødvendig. Må unngå TV (kreftene renn ut), data, shopping, nyheter, debattar, politikk, og mange, mange ting til.

Samlar energi gjennom:

Båtturar - fiske
Ein tur i regnet med ein god venn
Ein kopp kamillete (ev den typen som ikkje smakar høy ;-)
Ein god klem (kram)
Å lese (får eg kun gjort på bussen til/frå jobb)
Avslapningsøvelse på MP3-spelar
Tente stearinlys

Når kreftene ikkje rekk til å rydde heile huset, forsøker eg å rydde ein liten krok der eg kan sitte og ha det OK. Å ha 'visuell ro' rundt seg gjer at eg lettare slappar av!

I dag blir det nok ein 'combo', rydde nok til å kunne kvile, og kvile nok til å kunne rydde - litt til ;-)

Anonym sa...

Att vara i nuet är nog det mest effektiva sättet att samla energi på för mig. När man varken tänker bakåt eller framåt i tiden hamnar man i det mest ultimata viloläget för både hjärna och kropp tycker jag. Det kan vara svårt men väl värt när man lyckas.

Sen har vi ju träningen såklart. Jag får en rejäl energipåfyllning efter ett hårt träningspass.

Och skogen, vilket ställe och gratis är det också:). Dofterna färgerna, ljudet, ljuset.. helt underbart.. Mycket energi har jag hämtat där.

Sist men inte minst bloggarna och människor som du, vilken otrolig energikälla. Förmodligen hade jag inte ens stått upp ifall inte du/ni hade gett mig dessa andningshål. Att bli förstådd, att känna igen sig är oersättligt. Tack!

Kram
MizzLiz

malene larssen sa...

Hej hege och Mizzliz. Tack för att ni delar med er. Jag tror att det är många som läser kommentarerna på min sida, men många orkar inte skriva själva, så tack än en gång.

Att vara i nuet "mindfullness" som det så fint heter. Så viktigt att vara i nuet, men så svårt att befinna sig där. Och ju jobbigare man har, ju fler tankar som snurrar desto svårare att behålla fokus på "här och nu" som du skriver, Mizzliz. Vi måste försöka stanna upp och vara i nuet, men inte ha skuldkänslor om vi inte lyckas. Ibland har man allt för mycket i huvudet att tankarna snurrar. Då får man acceptera det och prova igen, senare. För det att vila hjärnan från alla tankar, är ett måste för att orka fortsätta.
kram och trevlig fredag på er!

Eva sa...

krama mina barn
pilates
läsa böcker

Anonym sa...

Jag gör som du, stänger av vissa saker och så tränar jag. Det är så effektivt. Att lyssna på glad musik och tokdansa är också effektivt! Kram på dig fina fina du. Rädda Mamman

LAB, vad är det och vad är det inte?

Bo Hejlskov Elven blir intervjuad  på tv4 idag. Mycket sägs om lågaffektivt bemötande (LAB) för tillfället. Jag har väntat lite på det. LAB ...