Det här mejlet kom för ett par dagar sedan. Jag tar upp det här på bloggen för att det är så typiskt. En mamma som gör allt hon kan och lite till för att hennes dotter skall ha en bra skolgång där hon lyckas och mår bra. Lärare som gör allt de förmår för att deras elev skall lyckas. Ett barn som kämpar och kämpar så hon nästan trillar ihop. Och ändå. Det räcker inte. Var gör man, undrar mamman. Ja, vad gör man? Läs mejlet här:
Hej Malene,
Jag följer din blogg sen en 1 1/2 år tillbaka och jag har liksom dig en tjej med ADD. Min dotter är 14 och eftersom din tjej är lite äldre uppskattar jag att läsa om dina tips och råd när det gäller skola och vardag. Du har ju mer erfarenhet än vad jag har.
Min dotter går nu i 8.an och har en jättebra mentor. Hon är förstående och vill verkligen hjälpa på bästa sätt. Vi har tillsammans lagt upp ett åtgärdsprogram som känns bra, hon har fått dator som hjälpmedel samt extra mentorstid. Hennes mentor + ytterligare ett par lärare har gått en utbildning om ADHD som jag tipsade om. Jag och skolan gör verkligen allt och jobbar tillsammans för att det ska fungera för dottern. Men ändå...det räcker inte till. Min dotter jobbar så hårt och är helt slut. I hennes huvud är allt bara kaos.
Har du några bra tips eller råd hur jag kan underlätta för min dotter? Vad kan jag tänka på här hemma? Det kanske finns något som jag & skolan inte tänkt på...kanske kan du dela med dig av några de åtgärder som din dotter har i skolan och som vi kan testa i min dotters skola.
Ha en skön höstdag!
Mvh. Anna .
Hej Anna.
Det finns sällan lätta lösningar, för då hade ni hittat dem redan. Jag tänker så här lite runt problemen (utan att på något sätt mena att det jag skriver här är något facit, för det här är det svåraste av allt på många sätt, att försöka hjälpa ett barn som har npf-svårigheter att lyckas i skolan):
När man gör så mycket man kan, men det ändå inte fungerar så är det lätt att man ger upp, att man blir frustrerad, att man lägger skulden på barnet. Den tiden kommer ofta förr eller senare, fast man inte vill det egentligen. Att frustrationen leder till att samarbetet krånglar lite. Men det att barnet har svårt att lyckas, trots allt man gör för att underlätta för det, säger ju egentligen bara att man måste sänka kraven/ändra kraven och att man måste göra fler förändringar. "När ett barn misslyckas är det inte fel på barnet, det är vi vuxna runt barnet som måste hitta andra lösningar tills barnet lyckas". Några barn kräver så mycket mer hjälp och andra lösningar för att lyckas.
Det är ingens fel att det "blir fel" att det, trots allt man gör, är för svårt för barnet. Det är viktigt att ha med sig. Det är inte barnets fel, inte föräldrarnas fel, inte lärarnas fel, men det är fel på situationen och på samhällets förväntningar på vad ett barn som är 14 år skall klara.
Varje barn är unikt så det är inte lätt att hitta lösningar som fungerar för alla, men några saker kan man prova. Till exempel:
Låt barnet berätta vad som är svårt. Ställ öppna frågor till barnet, ge inga egna svar, tro inte att du kan komma på svaren för det är barnet som har lösningen, som vet, men som kan behöva hjälp med att hitta lösningar.
Vilket problem skall lösas först? Är det att barnet inte kommer till skolan? Att hon inte orkar vara kvar? Att hon inte får betyg i alla ämnen? Fokusera på ett problem och låt de övriga vara en stund.
Döm aldrig.
Ge barnet positiv uppmärksamhet när hon/han lyckas med saker, även om det i dina ögon inte upplevs som så stora och fantastiska saker. Man lär sig på positiv kritik, inte negativ.
Kan man dela upp lektionen i mindre arbetspass med tydlig struktur, med belöningar och med perioder av vila?
Kan man ändra till böcker som är lättare att läsa, studielitteratur behöver inte se likadan ut för alla.
Kanske skall man fundera på om hon behöver läsa alla ämnen, kanske kan man ta bort något/några ämnen som är för jobbiga och lägga mer krut på ämnen som hon tycker bra om.
Kompisar, har hon det i skolan, är det viktigt, behöver man stödja där?
Kan man förenkla för barnet?
Kan man förtydliga?
Vad är svårast för barnet?
Vilka styrkor har barnet?
Jobba med styrkorna/lättheterna.
Att barn med adhd/add mognar senare än jämnåriga är väldigt viktigt att tänka på. Man brukar säga att barn med adhd/add mognar ungefär 30% senare. Detta gör att man vid sex års ålder är ungefär i samma mognadsfas som mina klasskamrater, men ju äldre man blir desto större glapp blir det. En tioåring kan alltså vara som en sju-åttaåring i mognad, medan en 15-åring kan vara som en tioåring. Att förvänta sig att en 15-åring är femton i mognad kan lägga många krokben för barnet.
Det var några saker som jag tänker på när det gäller att hjälpa ett barn att lyckas på högstadiet. (Det finns ju massor av andra saker som jag inte nämn och som jag inte kommer på heller för den delen, individuella saker som gäller för olika barn) Men trots att jag funderar mycket på det här, har jag själv ett barn som kämpar sig blå för att lyckas, som inte alltid kommer iväg, som ofta är ledsen, som inte har så många vänner.
Vi är på många sätt fångar i situationen. Vi måste acceptera att olika barn har olika förmågor. Samhället måste lära sig det för inte förrän vi kommer dit, tror jag att barn med svårigheter/lättheter som din dotter och min dotter får en ärlig chans att lyckas.
Från en mamma till en annan som kämpar sig blå för att hjälpa sitt barn.
Ni som läser min blogg. Kom gärna med kommentarer och tips på hur ni tänker kring de här svåra, svåra frågorna!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Kan man få ångra sig?
- Du är inte en bra lärare för att du är en snäll lärare. - Det är inte nyttigt för barn att curlas av sina föräldrar, det är inte heller ...
-
För barn och ungdomar med npf är det inte alltid lätt att få och behålla vänner. När min dotter började på sexårsverksamheten, ny i gruppen...
-
Efter tolv år i skolans värld var det dags för mig att säga upp mig och ta upp gamla och kanske lite nya trådar. När jag, för tolv år sedan...
5 kommentarer:
Hej!
Jag vill även poängtera att vi föräldrar får dra ett enormt stort lass och vi måste ofta i princip arbeta som specialpedagoger som ska stötta och lära upp pedagogerna. Det viktigaste kanske är att få in rätt resurser/personer. Ta kontakt med kommunens resursteam, med spsm, med specialpedagoger och andra för att på sikt slipoa jobba dubbelt - slippa vara pedagog och kunna satsa på att vara enbart en vanlig, kärleksfull förälder. Dubbelarbetet gör att många av går i väggen.
Mycket bra tips annars, som vanligt, Malene!
H
Jag hoppas att du förstår hur värdefullt ett sånt här inlägg är för många föräldrar inklusive mig själv. Jag har t.o.m skrivit ut det.
Du nämner bl.a att man kan komma till en punkt där man lägger skulden på barnet. Man tycker att man gjort precis allt och att det upp till barnet efter det. Är så medveten om att det är fel att få dessa tankar och handla därefter när det gäller ett barn med npf men ändå har det inträffat. Det är jag inte stolt över. Tipsen du skrivit ner är till stor hjälp för mig. Tack!
Tack också för att du hälsade Islin :)
Kram MizzLiz
Hej! Jag har själv diagnoser i min värd felaktiga men det ska vi inte fokusera på i detta inlägg:)
Jag har haft praktik med funktionshindrade och det jag brukar tänka på är att bemöta barnet med respekt. och schemman med bilder kan funka även med barn som kan läsa.
Dom diagnoser jag har är atypisk autism och adhd drag. Dock märker jag inte av diagoserna mer än att jag är slarvig och virrig ibland. men det märker jag att mina vänner som inte har diagnoser är med.
Jag har inte ett helt gäng med tjej kompisar men jag har några få kompisar som står mig nära och som jag litar på. Och ibland är det viktigast att se till att barnet åtminstonde har en kompis.
för det är inte antalet kompisar som räknas även om det gärna är så att man helst ska ha massa kompisar.
Jag har valt att bara ha några nära vänner sen har jag en hop med bekanta som jag typ aldrig träffar men endå.
Och det vikitgaste för ett barn kan nog vara att bara ha 1 kompis för en kompis betyder mer än 100 falska kompisar.
Och i skolan kanske man ska ha en elevasistent som inte är för gammal utan är lite yngre som kan fungera som en stöte pelare för barnet och som kan finns som "kompis" och lotsa in i hur man gör med vänner
Och med skolarbetet kanske man kan göra stencil blad. ta i tillexempel matte vad måste barnet kunna i år 8 tillexempel. Sätt delmål. tillexempel 1 månaden ska barnet kunna ... andra månaden xxx tillexempel.
Och i svenskan kan man göra lika dant. du kan göra lika dant i alla ämmnen sätt upp del mål och som någon annan sa belöna. vad gillar barnet gillar barnet att spela data? låt barnet spela data som belöning. men straffa aldrig.
Och hemma kan man sätta upp del mål att man lär barnet det som andra kan automatiskt. Men ta inte förgivet att allt är pga av diagnosen vissa saker kan ju ha med tonårs lathet att göra med.
Av A
Jag kom på en del saker som tips och så ser jag att det redan tagits upp. Jättebra tips fanns det här. Ville bara komma in med en stor varm kram till er som kämpar så. Hälsningar Rädda Mamman
Tack för att du tog dig tid & svarade. Jag ska läsa igenom igen, fundera och lägga upp en ny plan. Det är så svårt....men kampen fortsätter. Hemma sitter en ledsen tjej som så gärna vill lyckas. Jag får inte svika.
Skicka en kommentar