Fortsätt till huvudinnehåll

Glad nyhet och gamla tankar

Dottern är på Ågrenska. Fyra dagar av energitankning gör henne otroligt gott. Vi lämnade henne på lägret och sedan åkte vi till en italiensk restaurang och åt mat. Ingen oro för mjölk i maten, inget prat med kocken och väntan på om dottern skall reagera på det man serverar. Det är otroligt skönt ibland även om jag samtidigt tänker på att min dotter aldrig kan "resa ifrån sig själv". Hon är och kommer förmodligen alltid att vara väldigt allergisk mot mjölk vilket gör att hon aldrig kommer att kunna gå på restaurang och bara äta, inte vara orolig.

Nu har jag slumrat lite i soffan och samtidigt funderat lite över föreläsningen "Sokratiska samtal med människor som svårigheter/lättheter inom det autistiska spektrat"som jag lyssnade på under Efus-konferensens andra dag. Sokratiska samtal hänger väldigt tydligt ihop med Kognitiv Beteende Terapi. Att genom samtal låta personen man handleder komma fram till lösningar - det är inga nya tankar egentligen. Men vem har sagt att man måste upptäcka hjulet varje gång? Sokratiska tankar tänker jag återkomma till snart igen eftersom det är så viktigt att hitta sätt att samtala utan att handledaren/läraren styr och bestämmer utan låta personen själv hitta sina svar.

Nu till den glada nyheten, en film jag fick tips om via Facebook. Handlar om en kille som har en autistisk diagnos och som älskar basket. Se klippet här och njut av glädjen. I kontrast till alla negativa nyheter som sköljer över oss i dessa tider...
En kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Om exekutiva funktioner

Förmodligen har du hört talas om "de exekutiva funktionerna", men kanske har du inte helt "koll" på vad de innebär därför tänkte jag börja beskriva dem lite närmare idag.

"Med exekutiva funktioner (EF) avses förmågan att planera och organisera sitt beteende i förhållande till tid och rum i syfta att uppfylla mål och intentioner" - ur boken; Exekutiva svårigheter hos barn av Anne Vibeke Fleischer och John Merland.


Ett försök till att dela in de EF och och börja förklara dem tänkte jag, som sagt, göra idag. Imorgon börjar jag beta av listan på hur man kan hjälpa ett "npf-barn" som ofta har svårt/väldigt svårt med några/flera av punkterna. (Förutom EF har barn med npf i högre eller lägre grad svårt med motoriken, perceptionen, minnet, språk, inlärningsförmågan, sociala färdigheterna, samt emotionella svårigheter).

Inhibition (förmåga att kontrollera sina impulser).
Flexibilitet (klarar av förändringar, löser problem flexibelt).
Emotioner (klarar av …

"Bakbind inte lärarna"

På GP´s ledarsida skriver man idag att lärare måste få möjlighet att ta ut stökiga elever ur klassrummet. Att man, som man gör i England måste ha mer konsekvenser att ta till i skolans värld. Läs ledaren här. Kritiken mot Bo Hejlskov Elvén skiner lite lätt igenom i artikeln. Man tror helt enkelt inte helt på vad psykologen Hejlskov predikar runt om i landet för lärare och andra människor som arbetar med människor i beroende.

Jag kan förstå att man som journalist tänker att jag som lärare vill ha redskap för att stoppa jobbiga situationer när de uppkommer i mitt klassrum. Att jag behöver konsekvenser! Men konsekvensbemötande fungerar bara på elever som klarar av att tänka, inte bara i nutid och dåtid, men framförallt i framtid. Därför är konsekvenspedagogik värdelös. De elever som vi uppfinner konsekvenserna för - klarar inte av/har inte förmåga att förstå konsekvenserna.

Konsekvensbemötande är det enklaste sättet att bedriva pedagogik på. I sin sämsta form kan man också kalla det för …

Varför diagnos?

Varför är det så viktigt att få en diagnos om man har svårigheter som finns inom området adhd eller autism, frågar sig människor runt mig ibland. För mig är det lika självklart att en person med svårigheter inom det neuropsykiatriska funktionsområdet får en diagnos som en som har diabetes eller allergi till exempel.  Varför det, är det inte bara till för att kunna gömma sig bakom, säger någon då. Eller; är det bara för att skolorna ska kunna ge hjälp, de borde kunna ge hjälp ändå, säger någon annan.  Men en npf-diagnos är lika viktig som en diagnos för någon annan funktionsnedsättning eller sjukdom. Man behöver en utredning för att omgivningen ska veta och förstå och kunna hämta kunskap. Man får också en diagnos för att man själv ska veta och förstå svårigheter men också sina lättheten och för att kunna hämta kunskap.  Nedan har jag lagt in ett mejl jag fick från en kvinna. Hon fick sin diagnos sent i livet och jag tycker att hon klargör på ett enkelt sätt skillnaden på att leva i ov…