Fortsätt till huvudinnehåll

Vardagsproblematik (del 4 av 14)

Ärligt talat vet jag inte om jag kommer att orka hålla mig till mitt löfte att besvara alla era kommentarer när jag hade skrivkramp och jag bad er hjälpa mig, men här kommer i alla fall del fyra av 14.

"Skriv om vardagsproblematiken", skrev Monica i en kommentar till mig så det tänkte jag göra här;

Vardag - var dag - sådant som händer och sker varje jag, eller varannan. Livet man lever... Vad skiljer ett liv med npf mot ett utan?

Svårigheter inom npf-området kan se oerhört olika ut. Om man tänker sig "normalbarnen"/"majoritetsbarnen"/"TommyoAnnikabarnen" (dem det finns flest av i samhället) i en stor låda där barnen/de vuxna har olika genuppsättning, olika svårigheter och lättheter, olika uppfostran och erfarenheter - så befinner sig barnen/de vuxna med npf-svårigheter svävandes utanför - åt alla håll. Det gör att svårigheterna kan skilja sig ganska stort mellan olika personerna.


Snabb liten skiss (bild kanske inte är min "lätthet") så här på förmiddagen som symboliserar de "vanliga/normala/majoritetsmänniskorna inne i lådan och de övriga människorna som är i minoritet och som anses vara "onormala" av många. Mycket förenar de som "står utanför", men egentligen är den gruppen mycket mer olik än vad "majoritetsgruppen" är. 

Det gemensamma många av oss har som lever i en familj där någon eller några har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar är att vi i högre grad än andra får kämpa mer, blir mer ifrågasatta, mer sällan får höra att vi är bra etc, etc. Att få höra att "den diagnos din dotter har är ju väldigt ifrågasatt av många människor" till exempel, känns väldigt kränkande då hon kämpar så oerhört för att inte misslyckas hela tiden och vi runt henne, föräldrar, lärare och annan personal gör vårt bästa för att hon inte skall falla igenom hela tiden.

Människor med npf-svårigheter hamnar ofta utanför gemenskapen. Vi andra är dåliga på att acceptera och bjuda in annorlunda människor. Å andra sidan är "annorlunda människor" inte alltid så lätta att ha att göra med - det är ju i bland det som är själva funktionsnedsättningen...

Så är vi tillbaka på det som så tydligt förenar oss människor i "diagnosland", svårigheten och det extra handikappet det innebär att ha en funktionsnedsättning och inte bli förstådd i svårigheterna. Ibland har lärare sagt till mig "det här kommer att gå jättebra, jag har erfarenhet av detta och brukar aldrig misslyckas, jag har inga problem med att förstå svårigheterna" - då vet jag att det inte kommer att fungera. För vi alla, som inte har så stora svårigheter inom npf-området, måste vara ödmjuka i det att vi aldrig riktigt kan förstå och att vi alltid kommer att misslyckas med att förstå. Så länge vi inser det - är vi på rätt väg.

Jag vet inte om detta handlade så mycket om vardagsliv, som du Monica ville att jag skulle skriva om, men det blev i alla fall ett inlägg om livet i stort, på något sätt.

Appropå vardagsliv, förresten; nu skall jag försöka få upp dottern så vi hinner till läkarbesöket klockan elva...

Här i Göteborg skiner solen idag. Hoppas lite sol skiner på dig som läser min blogg!
Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Om exekutiva funktioner

Förmodligen har du hört talas om "de exekutiva funktionerna", men kanske har du inte helt "koll" på vad de innebär därför tänkte jag börja beskriva dem lite närmare idag.

"Med exekutiva funktioner (EF) avses förmågan att planera och organisera sitt beteende i förhållande till tid och rum i syfta att uppfylla mål och intentioner" - ur boken; Exekutiva svårigheter hos barn av Anne Vibeke Fleischer och John Merland.


Ett försök till att dela in de EF och och börja förklara dem tänkte jag, som sagt, göra idag. Imorgon börjar jag beta av listan på hur man kan hjälpa ett "npf-barn" som ofta har svårt/väldigt svårt med några/flera av punkterna. (Förutom EF har barn med npf i högre eller lägre grad svårt med motoriken, perceptionen, minnet, språk, inlärningsförmågan, sociala färdigheterna, samt emotionella svårigheter).

Inhibition (förmåga att kontrollera sina impulser).
Flexibilitet (klarar av förändringar, löser problem flexibelt).
Emotioner (klarar av …

Varför diagnos?

Varför är det så viktigt att få en diagnos om man har svårigheter som finns inom området adhd eller autism, frågar sig människor runt mig ibland. För mig är det lika självklart att en person med svårigheter inom det neuropsykiatriska funktionsområdet får en diagnos som en som har diabetes eller allergi till exempel.  Varför det, är det inte bara till för att kunna gömma sig bakom, säger någon då. Eller; är det bara för att skolorna ska kunna ge hjälp, de borde kunna ge hjälp ändå, säger någon annan.  Men en npf-diagnos är lika viktig som en diagnos för någon annan funktionsnedsättning eller sjukdom. Man behöver en utredning för att omgivningen ska veta och förstå och kunna hämta kunskap. Man får också en diagnos för att man själv ska veta och förstå svårigheter men också sina lättheten och för att kunna hämta kunskap.  Nedan har jag lagt in ett mejl jag fick från en kvinna. Hon fick sin diagnos sent i livet och jag tycker att hon klargör på ett enkelt sätt skillnaden på att leva i ov…

Vad kan vi göra hemma?

Frågan kom från ett par förtvivlade föräldrar som jag träffade för ett tag sedan. Skolan fungerade inte för deras barn. Hen hamnade ofta i konflikter. Pedagogerna visste inte hur de skulle göra och hela skoldagen blev därför jobbig för barnet. När sedan föräldrarna kom för att hämta sitt barn fick de ofta höra om saker som barnet gjort. Detta i sin tur gjorde att föräldrarna skällde på barnet när de kom hem.  Barnet mådde naturligtvis inget vidare, precis som barn som har det tufft i skolan, alltid gör.  Vad kan vi göra hemma? Frågan var så klok och den är så viktig att ställa sig, både som förälder, men också som pedagog.  Du kan försöka, som förälder och som pedagog, att fokusera på vad du kan göra för att stärka barnet. Fundera på vad som är bäst för ditt barn/din elev, ställ din egen frustration och ilska vid sidan av, om du kan. Barnet blir inte stärkt av att hen hör dig klaga på barnets föräldrar eller pedagoger. Du kan lyssna på ditt barn/din elev, utan att döma ditt barn eller…