torsdag 26 april 2012

Dags för "Den arge snickaren" att utbilda sig!


Jag tittade på "Den arge snickaren" på kanal 5 igår. Jag har haft svårt att sova i natt. Det har rivit och kliat på mig efter programmet...

Kvinnan som fick hjälp i gårdagens program är ingen personlig vän till mig, men vi är vänner på Facebook. Jag tänker inte närmare gå in på hennes medverkan mer än att säga så här; Jag tycker att du, "Majsan" som deltog i programmet var en modig, positiv, kärleksfull, sprallig, vänlig, älskvärd representant och ett viktigt språkrör för människor som har npf-svårigheter av olika slag. Det var väldigt tråkigt att snickaren inte tog din passning om svårigheter när man har diagnoser, för programmet hade kunnat bli så lärorikt för människor som inte vet något om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar då.

Nu till varför det rivit och kliat på mig i natt.

Vecka ut och vecka in kan vi följa den arge, arge, arge snickaren när han läxar upp olika människor i vårt avlånga land. Människor som av olika anledningar inte får ihop alla bitarna i sin vardag. Anders, som jag tror snickaren heter, tror att han kan "banka in vett" i människor som han slår in spikar i brädor. Många av husägarna som snickarteamet besöker har tydliga svårigheter med saker som vi kallas för neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Anders bankar och bankar och tror tydligen att "bara man skäller lite och bankar lite till så skall vi nog få ordning på den här token" (precis som alldeles för många människor i samhället fortfarande går omkring och tror). 

Och jag blir lite trött, får jag nog erkänna.

För om man från Kanal 5´s ledning hade haft kunskap om vad npf-svårigheter innebär så hade man kanske skickat Anders på en kurs så han hade fått nya, mer rättvisa glasögon framför sig. Då hade han förstått att människor gör så gott de kan. Att det inte är av lathet man inte får till saker i sitt hus, snarare för att man inte har förmåga. Att man inte vill misslyckas. Att man inte har strategier för att lösa sådant som för oss andra, utan npf-svårigheter, inte ser svårt ut. Och så spär man på fördomar om människor som redan befinner sig ute i marginalen. 

Tänk om Anders istället förstått det han jobbar med (och då tänker jag inte på snickrandet). Då hade han, dels kunnat hjälpa människor som behöver hjälp med sina hus att få ordning på det. Sedan hade han kunnat hjälpa till med att hitta lite strategier, lite förenklingar i vardagen för människor som kämpar frenetiskt varje dag - och sist men inte minst hade han kunnat vara ett samhällsbildande program, där man sett till att kunskap, förståelse och respekt för människor med svårigheter hade ökat. 

Anders och Kanal 5 - vill bara ge er ett tips. Gå några kurser hos människor som kan förklara. Kanske en dag med Lotta Abrahamsson, Marie Andersson, en dag med Pelle Sandstrakk eller någon annan. 

För kunskapen behöver öka. Och kunskapen kring varför det blir tokigt behöver öka. Man måste förstå varför det blir som det blir och varför det är som det är - få förklaringarna bakom, liksom. Som när en lärare jag lyssnade på häromveckan säger "har ni märkt att människor med adhd sällan har klockor?". Och sedan inte förklarar att människor med adhd ofta har svårt med tidsuppfattningen, alltså kan klocka kännas fullständigt meningslös, att man har svårt att komma ihop saker som känns oväsentliga, samtidigt som många tycker att det är obehagligt när det klämmer på olika delar av kroppen. Då blir ju klockan ännu mera hopplös och meningslös att bära. Om man bara visar på problemen - som arge snickaren och som läraren gör/gjorde så blir människor i allmänhet aldrig mer förstående och accepterande i sina tankar och i sitt förhållningssätt mot dem som redan kämpar så mycket, snarare tvärtom är jag rädd... 

Till Majsan vill jag bara än en gång säga att du gjorde allt du kunde för att förklara just det du har svårt med. Han trampade lite på dig tycker jag. Du fick det väldigt fint, du och dina barn, men du möttes respektlös, tycker jag. Han vet inte bättre, men han borde veta bättre, "den arge snickaren".

Dags att du utbildar dig i npf, Anders. Du är välkommen att höra av dig vilken dag som helst. Jag skall göra allt jag kan för att få dig att förstå lite mer och det är gratis...

19 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet \Anna

Linda sa...

Tack för denna viktiga synvinkel !
Jag har tittat på detta program några gånger och ser att "snickaren" har ett gott hjärta,vill väl. Å vad BRA det skulle vara att få lägga till detta perspektiv till alla dessa program i tv!
Gäller ju alla områden.Som även tex "Lyxfällan". Jag beundrar varenda en som ställer upp på att visa sej som exempel i tv. Dock är tv ,ett av alla media ,som sällan tar upp hela bilden ur medmänsklig aspekt. Detta är den stora bit som fattas .
Stort tack för att du belyser det . Vi är alla unika och ska så få vara.Utan att skuldbeläggas. Tror INGEN faktiskt "vill" strula till det. Alla gör det som går,efter förmåga.Och DEN är bara som den är. Det är därför vi behöver varann,alla. För att sammarbeta.Ingen kan allt själv.Tillsammans kan vi allt. Om vi har kunskap och förståelse som grund. <3

Cecilia sa...

Håller helt med dig malene. Vill du kontakta tv4? Annars gör jag det. Det är förnedringstv! Samr de spär på fördomar! Grrr.

Kix sa...

Hej!

Jag har inte sett programmet, men skall göra det på Play (när jag får en lugn stund)

Jag tror inte att Kanal 5 läser din blogg, så skicka dem gärna länken!
Om inte en ändring på Arga Snickarn, så kanske de får uppslag om att göra en programserie för att öka förståelsen för de olika svårigheter som finns.

Bitsk-Ragata sa...

Bra skrivet Malene, håller med dig och skicka detta du till Kanal 5 och andra som kan behöva läsa det...

Katarina sa...

Jag klarar inte av att se detta program, det gör så ont i mig att se dessa människor utlämnas inför hela svenska folket! Men en eloge för dem som ställer upp. De visar att de har viljan och tron på att saker och ting kan bli bättre.
Skicka din länk till kanal 5!!

Mamman sa...

Jag valde medvetet att inte titta på programmet igår. Sa till maken här hemma: "ska vi kolla på Arga Snickaren så kommer jag garanterat att bli förbannad" så då valde vi en annan kanal där de också bygger om och gör fint hos folk som behöver det men några utskällningar slipper man se i det programmet.

Jag har själv Adhd och drar gärna igång olika projekt här hemma som aldrig blir färdiga. Min make är likadan även om han inte har en diagnos.

Det man behöver i vårt läge är ju hjälp och inte en utskällning. Peppning istället tack! Om Snickar- Anders skulle komma hit och försöka banka vett i skallen på mig skulle han åka ut med huvudet före. Jag har fått nog av folk som ständigt ska påpeka vilka "fel" vi gör. Den metoden har så många redan använt på mig och inte fan har det hjälpt.

Jag blir illa berörd av att så många tittar på detta program och sitter sedan i fikarummet på jobbet och pratar om vilka hopplösa människor det finns.

Tack för ännu ett bra inlägg från dig Malene! Som vanligt är det huvudet på spiken! :-)

Kram!

Martina sa...

jag valde att inte titta på programmet just för att jag vet att det skulle göra mig upprörd. Jag kan också få jobbiga känslor när jag tittar på Lyxfällan där många verkar ha svårigheter inom npf.

AG sa...

Du slår i spiken klockrent med hammaren! :)
Allt du skriver stämmer så bra, du formulerar dig så bra! Om flera fick chansen att ta del av det du skriver skulle det gå så mycket lättare för många av våra medmänniskor.
Jag tycker det är så jobbigt med dessa "översittare" som tror de har lösningen på allt, typ arga snickarn och arga kocken.
Hoppas Kanal 5 får chansen (för det är verkligen en stor chans för dem) att läsa och ta del av det du skriver.
Tack Malene!!

Anonym sa...

Gick in på Kanal5 på nätet för att leta efter hur man kunde få kontakt. Där kunde man "tycka till" om Kanal 5 PLAY. Jag klistrade in länken till denna blogg och skrev att det var viktig information till deras "medarvetare". Förmodligen en aning överilat... men jag blir så ledsen och trött. Det är ju inte första gången Arga snickaren är i farten på detta sätt. Får du någon negativ reaktion på detta så får du hänvisa till mig.
Kram MizzLiz
(Du vet vem jag är)

malene larssen sa...

Jag blir bara glad när ni som läser min blogg sprider den, för det betyder ju att ni tycker att det jag skriver är viktigt:)! Tack, Mizzliz.

Anonym sa...

TACK återigen Malene för att du skriver det här.

Maila din text direkt till honom ;)

argasnickaren@skaretv.se

KRAAAM
Majsan

Anonym sa...

TACK återigen Malene för att du skriver det här.

Maila din text direkt till honom ;)

argasnickaren@skaretv.se

KRAAAM
Majsan

Katarina sa...

Efter att ha läst alla inlägg kunde jag inte låta bli att skriva ett mail till arga snickaren! Det är viktigt det du skriver!!

Hege F. sa...

Så rett, så rett, Malene! Som samanlikning: Såg nyleg eit program som var ein salgs krysning mellom 'reality show' og dokumentar - om 'hoarders'. Her fekk den som hadde problem med å vite kvar ho skulle ta fatt hjelp til å finne gode strategiar av ein 'organizer', den som brukte shopping som problemløsning fekk hjelp av ein terapeut med eit personleg tilpassa treningsopplegg. Begge fekk (sjølv) rydda godt opp heime hos seg sjølv, og fekk med seg (tilsynelatande) gode strategiar vidare :-) Og det blei god TV av det, også!

Genrep sa...

kan bara tillägga att människor med npf absolut finns i fler prpgram: i allt från lyxfällan till tidigare rent hus. Om det är någon som tittat på de amerikanska programmen om folk med samlarmani (horders) så kan jag nästan garantera att det finns en underliggande npf-problematik i nästan varje fall.

Anonym sa...

Jag funderar lite när jag läser detta eftersom jag tyckte att snickaren var ovanligt bra igår. Den hårda tonen tror jag kan vara en del av spelet för galleriet och tyvärr har han nog en trist inställning till diagnoser. Men om vi istället tittar på resultatet och vad som hände kanske vi upplever det annorlunda. Visst var hon glad och sprallig och en färgklick i tillvaron. Det antar jag att alla kunde se och att vi alla uppskattade. Den som inte uppskattade det var ingen av oss som valde att titta på dem utan sonen i familjen. Han var väldigt uppgiven och upplevde att han fick ta ett väldigt stort vuxenansvar som han så fort han kunde skulle sticka ifrån. Det jag kunde se bortom gapet och skriket var en man som kom in och pekade på en del viktiga saker. Han lyssnade inte tycker vi men å andra sidan gjorde han en mycket bra uppgift till henne som på ett utmärkt sätt anpassades till hennes problem. Han hjälpte henne att bryta ner målen till att planera i timmar och att göra det enklaste frst för att känna att hon och familjen lyckades. Han skapade inte bara ett fint hem till henne utan det hände väl något mer. När han kom åter hade hon gjort enormt mycket och strukturerat upp hemmet på ett sätt som kanske till och med Lotta A skulle gillat. Den här kvinnan hade faktiskt gjort klart det mesta i sitt hem vid återbesöket och hade hittat en struktur och istället för att ha offerluvan på hade hon fått hjälp med startegier för att klara av det. För som han påtalade flera gånger. Du är ju duktig och kan det här. Titta gärna på uppföljningen och fundera på vad hon skulle vinna på att ta på sig offerluvan igen så vi andra mår bra. Eller gör hon bedömningen att hon fick hjälp och kunde se bortom sitt funktionshinder och se sig som mer än än sitt funktionshinder. Jag måste säga at det i mina ögon var ett av de program där han var minst klumpig och min beundran för hennes barn är stor.

Mvh Lasse som har adhd.

Anonym sa...

Håller helt med det som Lasse skriver i inlägget! Tycker att det var ett av de minst förnedrande snickar programmen han gjort! Hon gick ut med sin diagnos, vilket var bra! Sen hade han en poäng i det där med att hon gjorde grimaser och behövde sluta med det! Det kan man säga på olika sätt förstås! Han tog också fysiskt (fint)tag i henne när hon flamsade, det kan behövas ibland för att nå fram! Jag fick en känsla av att när det blev så där fint och organiserat hemma så klarade hon också bättre att gå vidare och göra klart ett projekt i taget. Hoppas bara att det håller i sig. Sen tror jag att Anders e lite snäll också när kameran är av! Jag tycker att det är värre att se program där människor har dessa svårigheter men inte vet själva vad de orsakas av och då får en massa skäll.
Skäll är väl aldrig bra men att bli arg är ändå lite mänskligt, och jag tror att hon eller de som deltar i programmet vet att de kommer att få skäll. Men det skulle verkligen vara intressant att se hur programmet var om han hade lite kunskap och vad han då skulle kunna åstadkomma.

Anna sa...

Du satte ord på mina egna tankar och funderingar med det här inlägget. Under en längre tid har jag haft en obehaglig gnagande känsla vid den här typen av program, det är så uppenbart att det många gånger finns en djupare problematik som det inte tas hänsyn till och det gör mig illamående. Är det så här folk kommer att titta på och bemöta mina barn när de är vuxna och kanske strular till det? Skrämmande tanke!

Psykologstudent och mamma till två grabbar med ADHD.

LAB, vad är det och vad är det inte?

Bo Hejlskov Elven blir intervjuad  på tv4 idag. Mycket sägs om lågaffektivt bemötande (LAB) för tillfället. Jag har väntat lite på det. LAB ...