fredag 11 maj 2012

34 procent större risk!

Kan inte lämna undersökningen helt från igår. Måste ta denna lilla krumbukt också...

"Barn som är födda sent på året löper 34 procent större risk att få en adhd diagnos än dem som är födda tidigt på året!!!!!"

Så stod det i tidningen igår och därför sades samma sak på radio och på tv igår. Herregud, barn som är födda sent på året riskerar att få en adhd-diagnos!!!!

Precis som om siffran för januaribarnen är mall och riktigt...

Vänd på kakan.

Barn som är födda i januari löper 34 procent större risk att missas och inte få en utredning som talar om vad de har svårt för...!!!

Hur kändes det?

Vad är sant och vad är falsk? Vad är rätt och vad är fel?

Det viktiga är väl att barn som har svårt får rätt hjälp! Eller? Har jag missat något?

7 kommentarer:

Cecilia sa...

Tack för att du lyfter detta "konstiga påstående".
DU har inte missat något.
Håller med dej.
Kramen.

Hege F. sa...

Av ein eller annan grunn fekk dette meg til å føle at det er bra min diagnostierte son er fødd i juli. Så slepp eg bekymre meg for det ;-)

Anna sa...

Jag tycker artikeln är lite svårtolkad, eller inte svår, men kan tolkas lite olika och är lite konstigt skriven. Jag uppfattar det inte som att man har 34% större risk att FÅ ADHD, utan att de just diagnostiseras oftare. Men som sagt, blir väl kanske svårigheterna bara större, ibland. Jag vet inte hur undersökningen är gjord.
Men håller med som du säger. Det borde inte vara något som gör att man kollar mer på dessa barn utan att alla barn ska bedömas i skolan utifrån sina svårigheter.
Men jag kanske missuppfattar? Jag tycker samtidigt att det kanske är lättare i även grupper med NT-barn som pga omognad borde få vänta med skolstarten. Men om skolstarten, enligt artikeln, inte har någon betydelse utan själva "att födas" sent skulle ge i sig någon sämre mognaden har jag svårt att förstå hur det kan komma sig.

Men självklart kan man i många påståenden vända på steken. Jag tror återigen inte detta kommer påverka hur man ser på dessa barn, iallafall tycker jag det vore konstigt.

Tycker också det är skrämmande att statistiken också visar att MED diagnos får dessa barn medicin i större grad. Och att de riskerar att få medicin. För mig är det ju klart att man helst vill undvika att medicinera om man inte måste, men jag är för medicin, medicin för mig är inte en risk utan en chans. Självklart måste annat kring miljö anpassas, men om det bara var i skolan det behövdes varför skulle då våra hjärnor behöva medicin utanför skolan för att få lugn och fokus i hjärnan? Vi har ju ändå annorlunda funktion och hela samhället kommer aldrig anpassas till oss. Och det ÄR viktigare tycker jag att se hur svårigheter ska upptäckas, än att lägga energi på såna här studier. Och bedöma varje persons svårigheter gällande medicin.. Men det är väl kanske en annan diskussion:)
Men du har som vanligt intressanta tankar tycker jag, man ska vara kritisk och reflektera kring dessa saker i båda riktningar då man läser något!!

Kram

Anonym sa...

Vet inte riktigt hur jag ska tolka att barn som är födda sent på året oftare får ADHD diagnos. Jag tänker att ADHD är en neuropsykiatrisk diagnos som inte bord ha större utslag någon särskild tid på året? Det borde i många fall handla om omognad i så fall och inte ADHD? När jag hör resonemanget i intervjun så tänker jag att det säger mer om miljön barnen vistas i än att det skulle vara en ADHD-diagnos nödvändigtvis? För är man omogen och får en skolmiljö som inte passar så kan det likna ADHD tänker jag? ADHD ska ju märkas i flera miljöer inte bara i skolan. Nån som förstår vad jag menar?? Har lite svårt att riktigt beskriva det. Malene eller någon kan ni hjälpa mig att reda ut detta?

vicas sa...

Hoppas att fler reagerar som du gör!

mariellejohnsson sa...

Ja min mamma berättade att hon hört det där.... Helt sanslöst konstigt...
Kram!

Tolmia sa...

Jag fick samma tankar som du igår när jag läste om det här.
Att de barn som föds sent på året iallafall får en chans till tidig utredning och hjälp.
Barn född tidigare på året har inte samma möjlighet och kan få det mycket svårare under längre tid. Flickor allra värst för de blir sällan upptäckta i tid just för att de är flickor.
Allra svårast är det att bli upptäckt för flickor med ADD.
Utredningar som den här kan användas lite hur som helst.
Särskilt av tidnigar som gärna vill vara lite svartvita för att få sälja fler lösnummer.
De drar sig inte ens för att antyda att ADHD inte är en riktig diagnos och att det är dåligt att ge barnen medicin.
Men utan medicin skulle till exempel mina två omöjligt klara skolan även fast de går i specialklasser.
Och här hemma skulle vi ha kaos.

Får jag länka det här inlägget till min blogg?

LAB, vad är det och vad är det inte?

Bo Hejlskov Elven blir intervjuad  på tv4 idag. Mycket sägs om lågaffektivt bemötande (LAB) för tillfället. Jag har väntat lite på det. LAB ...