Fortsätt till huvudinnehåll

Angenämt sömnproblem...

Igår kväll gick Lillagubben och la sig redan halv åtta.

- Okej, jag går och lägger mig nu, god natt allihopa, hörde vi plötsligt strax efter sju!

Nej, han var inte sjuk!. Att han lägger sig frivilligt halv åtta har inte hänt på år och dar, som jag kan minnas. Eller skall jag säga, "år", kanske. För det är precis ett år sedan han senast la sig frivilligt halvåtta. Det var nämligen precis ett år sedan, idag, som han fyllde år senaste gången...Idag är det tio år sedan vår lilla gubbe föddes och det skall vi fira med släkten idag. Du kanske undrar om Lillagubben också somnade vid halvåtta, när han gick och la sig? Nej, det dröjde till halv tolv innan han sov. Vid fyrasnåret var han inne hos oss och undrade om det var dags för sång och presenter snart. Det var det iiiiiinte, sa jag och maken. När vi väl sjöng vid sju i morse sov Lillagubben så tungt efter nattens batalj att vi var tvungna att höja rösten lite för att väcka honom...

Sömnsvårigheter är inget som Lillagubben brukar vara drabbad av. Det är däremot ett problem som en stor del av befolkningen kämpar med - och ju mer stressade vi blir, desto fler drabbas av det. Kanske något att ta upp och skriva om. Har du egna erfarenheter? Hör då gärna av dig!

Nu skall jag gå och lägga mig igen och försöka bli av med huvudvärk och feber, måste vara pigg till i eftermiddag!
3 kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Om exekutiva funktioner

Förmodligen har du hört talas om "de exekutiva funktionerna", men kanske har du inte helt "koll" på vad de innebär därför tänkte jag börja beskriva dem lite närmare idag.

"Med exekutiva funktioner (EF) avses förmågan att planera och organisera sitt beteende i förhållande till tid och rum i syfta att uppfylla mål och intentioner" - ur boken; Exekutiva svårigheter hos barn av Anne Vibeke Fleischer och John Merland.


Ett försök till att dela in de EF och och börja förklara dem tänkte jag, som sagt, göra idag. Imorgon börjar jag beta av listan på hur man kan hjälpa ett "npf-barn" som ofta har svårt/väldigt svårt med några/flera av punkterna. (Förutom EF har barn med npf i högre eller lägre grad svårt med motoriken, perceptionen, minnet, språk, inlärningsförmågan, sociala färdigheterna, samt emotionella svårigheter).

Inhibition (förmåga att kontrollera sina impulser).
Flexibilitet (klarar av förändringar, löser problem flexibelt).
Emotioner (klarar av …

"Bakbind inte lärarna"

På GP´s ledarsida skriver man idag att lärare måste få möjlighet att ta ut stökiga elever ur klassrummet. Att man, som man gör i England måste ha mer konsekvenser att ta till i skolans värld. Läs ledaren här. Kritiken mot Bo Hejlskov Elvén skiner lite lätt igenom i artikeln. Man tror helt enkelt inte helt på vad psykologen Hejlskov predikar runt om i landet för lärare och andra människor som arbetar med människor i beroende.

Jag kan förstå att man som journalist tänker att jag som lärare vill ha redskap för att stoppa jobbiga situationer när de uppkommer i mitt klassrum. Att jag behöver konsekvenser! Men konsekvensbemötande fungerar bara på elever som klarar av att tänka, inte bara i nutid och dåtid, men framförallt i framtid. Därför är konsekvenspedagogik värdelös. De elever som vi uppfinner konsekvenserna för - klarar inte av/har inte förmåga att förstå konsekvenserna.

Konsekvensbemötande är det enklaste sättet att bedriva pedagogik på. I sin sämsta form kan man också kalla det för …

Varför diagnos?

Varför är det så viktigt att få en diagnos om man har svårigheter som finns inom området adhd eller autism, frågar sig människor runt mig ibland. För mig är det lika självklart att en person med svårigheter inom det neuropsykiatriska funktionsområdet får en diagnos som en som har diabetes eller allergi till exempel.  Varför det, är det inte bara till för att kunna gömma sig bakom, säger någon då. Eller; är det bara för att skolorna ska kunna ge hjälp, de borde kunna ge hjälp ändå, säger någon annan.  Men en npf-diagnos är lika viktig som en diagnos för någon annan funktionsnedsättning eller sjukdom. Man behöver en utredning för att omgivningen ska veta och förstå och kunna hämta kunskap. Man får också en diagnos för att man själv ska veta och förstå svårigheter men också sina lättheten och för att kunna hämta kunskap.  Nedan har jag lagt in ett mejl jag fick från en kvinna. Hon fick sin diagnos sent i livet och jag tycker att hon klargör på ett enkelt sätt skillnaden på att leva i ov…