Ett prinsessrike någonstans och någongång i Sverige


- Grattiiiiiiis!
Några mellanstadietjejer kryssar mellan andra barn och deras cyklar. Skolklockan ringer snart. Det är en febril aktivitet i cykelrutan för att hinna få låst cykeln innan dagens första lektion börjar. Tjejen som fyller år är en "populär" tjej i sin klass. Det ser man på graden av ansträngning hennes tjejkompisar gör för att komma först till henne.
Hon har ljust, välkammat hår. Hon ser glad ut, tjejen som fyller år.
Tjejerna är nu framme hos födelsedagsbarnet. De kramar henne och ropar åter "grattiiiiis" till sin klasskamrat.
Tjejen väljer med omsorg. Hon vet vem som har högst status, vem hon vill prata med. Vem som är välkommen in i hennes prinsessrike. Hon tittar på just den tjejen. De andra två negligerar hon.
De går mot skolan. Födelsedagsbarnet och den ena av de tre tjejerna. De andra två har inte hört, men ändå förstått att de inte är välkomna. De går lätt diskret  bakom . Ett par meter, men de vet att de inte är välkomna i prinsessriket

Kommentarer

Anonym sa…
Hur kan det vara så här funderar jag ofta på.Är det genetiskt hos oss människor som hos djuren ? Är det uppfostran ? Är det att dölja att man sjäv inte mår bra ? Kompliserat är det i allla fall att inte alla får vara med och att känna atr man inte duger !
Morrise
Mia sa…
Fy F-an säger jag bara...detta upplevede jag på ett jobb, som vuxen...bara tanken på att barn har det så får mig att må illa..jag är så glad att du tar upp detta "förbjudna" ämne som folk inte orkar/vågar prata om!! Kram!!
malix sa…
socialkompetens?? Nej vissa lär sig spelets regler utan ansträngning. Vissa får stå och titta på utan att ens få prova på att vara med i den ringen. Tyvärr så slutar ju inte detta utan är det inte så genom livet vissa står på utsidan och bara tittar in. Utanförskap är ett skap som bara finns så länge vi inte gör nått. Tänker att vi genom att prata skriva reagera samla tankar och ord i alla fall börjat.
Din text är viktig.

Populära inlägg