Fortsätt till huvudinnehåll

Att sprida kunskap om npf är inte lätt...

- men jag gör ändå några försök då och då...

Och så tänker jag vidare på Skolinspektionens besök på "min" skola. Det där om att alla skolor och alla elever ska ha, inte bara utbildade lärare i alla ämnen (vilket ju är självklart), men också lärare som har "ämnesspecifik" kunskap i de ämnen de undervisar i (vilket ju också låter helt rimligt för de flesta barn). För eleverna som har svårt att möta många olika människor, som har svårt med förändringar, som mår bra av att "koppla" till några få lärare som "kan" eleven och som eleven känner sig trygg med är inte helt självklart. Hur tänker man kring deras behov? Förmodligen tänker man inte så mycket på dem, för man vet inte riktigt hur deras behov ser ut...

Det är så konstigt, tycker jag, att det aldrig någonstans, någonsin krävs att lärare som undervisar elever med npf-diagnoser har "funktionshinderspecifika" kunskaper om de elever de faktiskt ska hjälpa. Varför lägger man inte fokus vid det när det är upp emot 10 procent av alla elever i grundskolan som faktiskt har någon eller några funtionsnedsättningar inom det neuropsykatriska området? Vilket ju innebär att ALLA pedagoger under en vecka möter någon eller några elever där man behöver just "funktionsnedsättningsspecifika" kunskaper för att kunna hjälpa eleven, stödja, guida eleven rätt.Nu är det studiedagar för lärarna i Sverige. Om du som läser det här tycker att det jag skriver idag eller andra dagar är viktigt och intressant så får du gärna sprida länken om mina föreläsningar vidare till den skolan där du jobbar, eller där du har barn som går. Jag pratar om add, men jag pratar framförallt om hur vi kan tänka, jobba, möta elever/barn/ungdomar som tänker annorlunda än majoriteten av mänskligheten. Jag pratar gärna för hela skolor, vid studiedagar också.

Hjälp mig gärna sprida, själv har jag ingen tid att göra det längre och det märks, tyvärr, på antalet deltagare till mina föreläsningar nästa termin..


Den borttappade diagnosen – barnen och ungdomarna med ADD

-  Barnen med ADD är så osynliga att vi inte förstår att vi inte ser dem. Därför misslyckas de ofta genom hela skolan, säger Malene Larssen.

Malene är grundskollärare som arbetar med KBT i syfte att hjälpa barn/ungdomar med npf och deras föräldrar/lärare att hitta lösningar. Föreläsningen är personlig, rolig, sorglig och tankeväckande i en mix av pedagogiskt kunnande och föräldratankar.

Föreläsningen vänder sig till dig som jobbar med människor i skola, omsorg, sjukvård, men även till föräldrar och människor med egna diagnoser.

Efter föreläsningen skall du ha fått;

•    En upplevelse utöver det vanliga, samt gråtit lite och skrattat mycket.
•    Kunskap om senaste forskningen inom området.
•    Djupare förståelse för hur det är att leva med adhd/add 24 timmar om dygnet.
•    Verktyg för hur du möter din/dina elever/barn med adhd/add så att de lyckas.
•    Tankar på hur du som professionell möter föräldrar till barn med adhd/add

Publikröster:

”Den bästa föreläsningen som jag har varit på - engagerad person!!”

”En mycket bra föreläsning, objektiv utan pekpinnar men med mycket värme.”

”Alla deltagare från vår skola (Backatorpsskolan) var lyriska över en fantastisk och givande föreläsning.”


Passa på! Boka innan den 1 september för 395:- (ordinarie pris 445:-)

Boka 10 biljetter och betala för 8!


RubrikDatum & TidOrt & PlatsBiljetter
add, den borttappade diagnosen
Aduct AB
2013-10-01
18:00 - 20:30
Kungsbacka
Meddelas senare
Platser kvar
395kr exkl moms
add, den borttappade diagnosen
Aduct AB
2013-10-08
18:00 - 20:30
Varberg
Meddelas senare
Platser kvar
395kr exkl moms
add, den borttappade diagnosen
Aduct AB
2013-10-15
18:00 - 20:30
Halmstad
Meddelas senare
Platser kvar
395kr exkl moms
add, den borttappade diagnosen
Aduct AB
2013-10-22
18:00 - 20:30
Borås
Meddelas senare
Platser kvar
395kr exkl moms
add, den borttappade diagnosen
Aduct AB
2013-11-05
18:00 - 20:30
Uddevalla
Meddelas senare
Platser kvar
395kr exkl moms
add, den borttappade diagnosen
Aduct AB
2013-11-12
18:00 - 20:30
Trollhättan
Meddelas senare
Platser kvar
395kr exkl moms
add, den borttappade diagnosen
Aduct AB
2013-11-19
18:00 - 20:30
Lerum
Meddelas senare
Platser kvar
395kr exkl moms
add, den borttappade diagnosen
Aduct AB
2013-11-26
18:00 - 20:30
Göteborg
Meddelas senare
Platser kvar
395kr exkl moms

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Om exekutiva funktioner

Förmodligen har du hört talas om "de exekutiva funktionerna", men kanske har du inte helt "koll" på vad de innebär därför tänkte jag börja beskriva dem lite närmare idag.

"Med exekutiva funktioner (EF) avses förmågan att planera och organisera sitt beteende i förhållande till tid och rum i syfta att uppfylla mål och intentioner" - ur boken; Exekutiva svårigheter hos barn av Anne Vibeke Fleischer och John Merland.


Ett försök till att dela in de EF och och börja förklara dem tänkte jag, som sagt, göra idag. Imorgon börjar jag beta av listan på hur man kan hjälpa ett "npf-barn" som ofta har svårt/väldigt svårt med några/flera av punkterna. (Förutom EF har barn med npf i högre eller lägre grad svårt med motoriken, perceptionen, minnet, språk, inlärningsförmågan, sociala färdigheterna, samt emotionella svårigheter).

Inhibition (förmåga att kontrollera sina impulser).
Flexibilitet (klarar av förändringar, löser problem flexibelt).
Emotioner (klarar av …

"Bakbind inte lärarna"

På GP´s ledarsida skriver man idag att lärare måste få möjlighet att ta ut stökiga elever ur klassrummet. Att man, som man gör i England måste ha mer konsekvenser att ta till i skolans värld. Läs ledaren här. Kritiken mot Bo Hejlskov Elvén skiner lite lätt igenom i artikeln. Man tror helt enkelt inte helt på vad psykologen Hejlskov predikar runt om i landet för lärare och andra människor som arbetar med människor i beroende.

Jag kan förstå att man som journalist tänker att jag som lärare vill ha redskap för att stoppa jobbiga situationer när de uppkommer i mitt klassrum. Att jag behöver konsekvenser! Men konsekvensbemötande fungerar bara på elever som klarar av att tänka, inte bara i nutid och dåtid, men framförallt i framtid. Därför är konsekvenspedagogik värdelös. De elever som vi uppfinner konsekvenserna för - klarar inte av/har inte förmåga att förstå konsekvenserna.

Konsekvensbemötande är det enklaste sättet att bedriva pedagogik på. I sin sämsta form kan man också kalla det för …

Varför diagnos?

Varför är det så viktigt att få en diagnos om man har svårigheter som finns inom området adhd eller autism, frågar sig människor runt mig ibland. För mig är det lika självklart att en person med svårigheter inom det neuropsykiatriska funktionsområdet får en diagnos som en som har diabetes eller allergi till exempel.  Varför det, är det inte bara till för att kunna gömma sig bakom, säger någon då. Eller; är det bara för att skolorna ska kunna ge hjälp, de borde kunna ge hjälp ändå, säger någon annan.  Men en npf-diagnos är lika viktig som en diagnos för någon annan funktionsnedsättning eller sjukdom. Man behöver en utredning för att omgivningen ska veta och förstå och kunna hämta kunskap. Man får också en diagnos för att man själv ska veta och förstå svårigheter men också sina lättheten och för att kunna hämta kunskap.  Nedan har jag lagt in ett mejl jag fick från en kvinna. Hon fick sin diagnos sent i livet och jag tycker att hon klargör på ett enkelt sätt skillnaden på att leva i ov…