Fortsätt till huvudinnehåll

Julslut och sömnsvårigheter

- Mamma, det är det smartaste du har sagt till mig!

Imorgon börjar skola och jobb för de flesta av oss. Med det kommer tidiga morgnar, något som de flesta av oss inte haft för många av de senaste två veckorna.

Det är svårt att ändra rutiner. Det är lätt att man blir stressad när rutinen "gå och lägga sig sent och gå upp sent" ska ändras till "gå och lägga sig tidigt och gå upp tidigt". Ofta blir det svårt att somna tidigt på kvällen eftersom man är van att gå och lägga sig sent. Att inte kunna somna, fast man vill och behöver skapar stress och frustration både hos den som inte kan somna, men också hos den eller de närstående.

Det är lätt att hamna i en ond spiral. Du vill verkligen somna, men ju mer du försöker desto svårare blir det. Så kommer stress och ångest för nästa dag, att du inte ska orka - som ett brev på posten. Och då kan du ju verkligen inte somna!

Häromkvällen sa min dotter meningen som står överst i denna text efter att jag nattat hennes lillebror som inte kunde somna när han började tänka på skolan och kraven att somna.

Då hade jag precis sagt till min son att det värsta som kan hända om han inte skulle somna på hela natten var att han skulle få väääldigt tråkigt och bli lite trött nästa dag, men det viktigaste av allt är att ligga i sängen och blunda och låta kroppen vila.


Julen är slut. Mycket av julpyntet har åkt ner i lådan igen och granen, som jag och barnen högg med morfar på torpet har värmt huset hela dagen... Nu stundar nygamla rutiner och med dem kommer stress, ångest och frustration som ett brev på posten. 
Att minska stressen, plocka bort oron och skapa lugn är det bästa sättet för att få nattro. Hur gör man då det? Om man sätter "att inte kunna somna på kvällen innan skolan och jobbet" till andra saker i livet som händer så plockar man liksom bort det jobbiga lite grann.

Jag brukade fråga min dotter "vad är det värsta som kan hända om du inte kan somna?". När den frågan ställts kom svaret "att inte orka skolan, att må dåligt, att bli trött" och så är det ju. Risken att man blir trött, seg och inte orkar nästa dag är överhängande, men är det livsfarligt? Vad är det värsta som kan hända om du blir trött i skolan, då? "Att jag få stanna hemma".

Jag brukade berätta för min dotter att det viktigaste av allt är att man vilar sin kropp i sängen. Det värsta som kan hända en natt när man, i allra, allra värsta fall inte sover alls (vilket ju aldrig sker) är faktiskt att man får vääääldigt tråkigt eftersom det är uttråkande att ligga still i sängen och blunda flera timmar...

Efter samtalet med sonen minskade oron, stressen och ångesten hos honom avsevärt. Efter fem minuter hade han somnat - som på beställning.

Om jag själv inte kan somna? Då pratar jag med mig själv, samma frågor och samma svar. Sedan brukar jag somna som en stock - eller så ligger jag  vaken hela natten och har långtråkigt. För det är ju egentligen det värsta som kan hända. Somnar gör vi alltid förr eller senare. Ju mindre stress, ångest och oro vi har i kroppen  - desto lättare får vi att somna.

God natt på dig!
Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Om exekutiva funktioner

Förmodligen har du hört talas om "de exekutiva funktionerna", men kanske har du inte helt "koll" på vad de innebär därför tänkte jag börja beskriva dem lite närmare idag.

"Med exekutiva funktioner (EF) avses förmågan att planera och organisera sitt beteende i förhållande till tid och rum i syfta att uppfylla mål och intentioner" - ur boken; Exekutiva svårigheter hos barn av Anne Vibeke Fleischer och John Merland.


Ett försök till att dela in de EF och och börja förklara dem tänkte jag, som sagt, göra idag. Imorgon börjar jag beta av listan på hur man kan hjälpa ett "npf-barn" som ofta har svårt/väldigt svårt med några/flera av punkterna. (Förutom EF har barn med npf i högre eller lägre grad svårt med motoriken, perceptionen, minnet, språk, inlärningsförmågan, sociala färdigheterna, samt emotionella svårigheter).

Inhibition (förmåga att kontrollera sina impulser).
Flexibilitet (klarar av förändringar, löser problem flexibelt).
Emotioner (klarar av …

"Bakbind inte lärarna"

På GP´s ledarsida skriver man idag att lärare måste få möjlighet att ta ut stökiga elever ur klassrummet. Att man, som man gör i England måste ha mer konsekvenser att ta till i skolans värld. Läs ledaren här. Kritiken mot Bo Hejlskov Elvén skiner lite lätt igenom i artikeln. Man tror helt enkelt inte helt på vad psykologen Hejlskov predikar runt om i landet för lärare och andra människor som arbetar med människor i beroende.

Jag kan förstå att man som journalist tänker att jag som lärare vill ha redskap för att stoppa jobbiga situationer när de uppkommer i mitt klassrum. Att jag behöver konsekvenser! Men konsekvensbemötande fungerar bara på elever som klarar av att tänka, inte bara i nutid och dåtid, men framförallt i framtid. Därför är konsekvenspedagogik värdelös. De elever som vi uppfinner konsekvenserna för - klarar inte av/har inte förmåga att förstå konsekvenserna.

Konsekvensbemötande är det enklaste sättet att bedriva pedagogik på. I sin sämsta form kan man också kalla det för …

Varför diagnos?

Varför är det så viktigt att få en diagnos om man har svårigheter som finns inom området adhd eller autism, frågar sig människor runt mig ibland. För mig är det lika självklart att en person med svårigheter inom det neuropsykiatriska funktionsområdet får en diagnos som en som har diabetes eller allergi till exempel.  Varför det, är det inte bara till för att kunna gömma sig bakom, säger någon då. Eller; är det bara för att skolorna ska kunna ge hjälp, de borde kunna ge hjälp ändå, säger någon annan.  Men en npf-diagnos är lika viktig som en diagnos för någon annan funktionsnedsättning eller sjukdom. Man behöver en utredning för att omgivningen ska veta och förstå och kunna hämta kunskap. Man får också en diagnos för att man själv ska veta och förstå svårigheter men också sina lättheten och för att kunna hämta kunskap.  Nedan har jag lagt in ett mejl jag fick från en kvinna. Hon fick sin diagnos sent i livet och jag tycker att hon klargör på ett enkelt sätt skillnaden på att leva i ov…