fredag 12 september 2014

Sluta prata om föräldrarna

Jag har suttit alldeles för ofta och alldeles för länge och lyssnat på personal på olika ställen som istället för att prata om hur man ska lösa problem kring ett barn eller en ungdom med funktionsnedsättningar - diskuterat och haft åsikter vad som är fel på föräldrarna, företrädesvis mamman. Alltså, det är inte det vi ska ta vår tid till, att diskutera om och isåfall vad mamman till barnet med funktionsnedsättning gör för fel.

Vi som arbetar med människan i funktionsnedsättningen ska diskutera vad vi kan göra för att underlätta och hjälpa individen att utvecklas så mycket det bara går efter hens förutsättningar. Om vi slutar diskutera oväsentligheter och funderar på vad vi kan påverka och förändra och sedan försöker göra det, så blir vi mer effektiva. Vi kommer att känna att vi kan påverka mer. Dessutom, det viktigaste av allt, vi hjälper och förändrar mycket mer kring personen som vi faktiskt är satta att hjälpa när vi fokuserar på rätt sak och låter föräldrarna vara föräldrar, även om de råkat få ett barn med funktionsnedsättning.

Ha en skön helg, det ska jag ha!

Inga kommentarer:

LAB, vad är det och vad är det inte?

Bo Hejlskov Elven blir intervjuad  på tv4 idag. Mycket sägs om lågaffektivt bemötande (LAB) för tillfället. Jag har väntat lite på det. LAB ...