Fortsätt till huvudinnehåll

Årets upplevelse

Lillagubben gör sitt bästa med krabbfiske från båten. Vi har återvänt till Helsingborgs hamn på vår väg hem till Göteborg. Det är siesta i vår båt för alla utom för Lillagubben. Måste man fiska krabbor, så måste man, liksom.
Jag vet inte hur ni som läser min blogg har haft det idag, men hos oss har det varit en dag som vi, vanliga, dödliga seglare längtar efter, efter många dagar av blåst och regn. Solsken, ingen vind, precis läge för att stanna motorn mitt ute på havet. Driva långsamt på vattnet. Nakenbad från båten. Bara den upplevelsen borde räcka för rubriken, men det var inte allt som vi fick vara med om idag...
Jag har sett tumlare ute i det fria två gånger i mitt liv. Den ena gången kappseglade jag i Miami med en kanadensisk besättning, för tjugo år sedan. Den andra gången såg jag en skymt av ett par när vi gick genom "Jungfruhållet" för några år sedan. Tumlarna ser så snälla ut. Tumlare i frihet, på öppet hav symboliserar glädje, styrka, positivism - livet, för mig.
Idag hade vi precis stängt av motorn och väntade bara på att båten skulle bli stilla då Lillagubben ropar; "Delfiner, jag ser delfiner i vattnet".
Jag trodde att han skojade, för Lillagubben är precis som sin far, en ganska skojfrisk person....
Men när vi kikar ner bakom båten ser vi, inte bara en tumlare, men fyra stycken! Vår ena hund, Molly, kastade sig i efter dem, bara för att upptäcka att vår båt försvann ifrån henne... Vi hoppade i och badade och till vår förvåning fick vi sällskap av tumlarna, inte precis bredvid, men mellan 50 och 100 meter ifrån oss såg vi dem tills vi efter en halvtimme tackade för en fantastisk upplevelse, startade motorn för att bege os till Helsingborg.
En kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Varför diagnos?

Varför är det så viktigt att få en diagnos om man har svårigheter som finns inom området adhd eller autism, frågar sig människor runt mig ibland. För mig är det lika självklart att en person med svårigheter inom det neuropsykiatriska funktionsområdet får en diagnos som en som har diabetes eller allergi till exempel.  Varför det, är det inte bara till för att kunna gömma sig bakom, säger någon då. Eller; är det bara för att skolorna ska kunna ge hjälp, de borde kunna ge hjälp ändå, säger någon annan.  Men en npf-diagnos är lika viktig som en diagnos för någon annan funktionsnedsättning eller sjukdom. Man behöver en utredning för att omgivningen ska veta och förstå och kunna hämta kunskap. Man får också en diagnos för att man själv ska veta och förstå svårigheter men också sina lättheten och för att kunna hämta kunskap.  Nedan har jag lagt in ett mejl jag fick från en kvinna. Hon fick sin diagnos sent i livet och jag tycker att hon klargör på ett enkelt sätt skillnaden på att leva i ov…

Faror med att bara ha ett relationellt perspektiv

Jag lyssnar på en föreläsning för blivande specialpedagoger och får bland annat höra om en elev som har svårt att erkänna när hen gjort saker som inte var bra.

- Det finns en förklaring till det, säger föreläsaren ungefär och fortsätter, hen hade en väldigt sträng och otrevlig pappa, så klart eleven inte vågade erkänna när hen gjort fel.

En annan föreläsning där jag var i egenskap av åhörare och kbt-student hörde jag en föreläsare beskriva anknytningsteorin och lite i förbifarten nämna att barn med autism ofta har föräldrar som har  haft svårt att knyta an till sina barn och ytterligare att barn med adhd ofta haft en "rörig" anknytning till sina föräldrar.

En tredje händelse som gör sig påmind hos mig är då jag och min man träffade skolpsykologen feer att hon gjort de första testerna på vår dotter. Hon förklarade varför vår dotter hade svårigheter inom det autistiska området och varför vår dotter inte kunde ha adhd.

- När det gäller adhd är det alltid någon miljömässig påver…

Hjälp eleverna nu när vi går in i slutfasen av terminen

Terminen har gått in i det skedet då dagarna sällan ser ut som de brukar. Veckorna är ofta kortare och ofta klämmer man in ett tema eller två under de här sista veckorna innan sommarlovet. De här sista veckorna på terminen är för många barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (och därmed deras familjer) riktigt besvärliga. Hur hänger man upp sina dagar som behöver vara strukturerade - när strukturen försvinner? Hur gör man då för att ge lite fotfäste till ett barn/en elev som tappar fotfästet? För det första måste man förstå att de här förändringarna i schemat verkligen ställer till det för eleven. Sedan ser man till att täppa till alla trådar som inte är fästa. Nu om någon gång är det otroligt viktigt att se till att svaren på frågorna; när, var, hur, hur länge, med vem, varför, vad gör jag om det blir fel, och vad gör jag efter, är besvarade. Att skriva en social berättelse som svarar på ovanstående frågor kan ofta vara skillnad mellan katastrof och succé. När det blir fel…