Fortsätt till huvudinnehåll

Årets upplevelse

Lillagubben gör sitt bästa med krabbfiske från båten. Vi har återvänt till Helsingborgs hamn på vår väg hem till Göteborg. Det är siesta i vår båt för alla utom för Lillagubben. Måste man fiska krabbor, så måste man, liksom.
Jag vet inte hur ni som läser min blogg har haft det idag, men hos oss har det varit en dag som vi, vanliga, dödliga seglare längtar efter, efter många dagar av blåst och regn. Solsken, ingen vind, precis läge för att stanna motorn mitt ute på havet. Driva långsamt på vattnet. Nakenbad från båten. Bara den upplevelsen borde räcka för rubriken, men det var inte allt som vi fick vara med om idag...
Jag har sett tumlare ute i det fria två gånger i mitt liv. Den ena gången kappseglade jag i Miami med en kanadensisk besättning, för tjugo år sedan. Den andra gången såg jag en skymt av ett par när vi gick genom "Jungfruhållet" för några år sedan. Tumlarna ser så snälla ut. Tumlare i frihet, på öppet hav symboliserar glädje, styrka, positivism - livet, för mig.
Idag hade vi precis stängt av motorn och väntade bara på att båten skulle bli stilla då Lillagubben ropar; "Delfiner, jag ser delfiner i vattnet".
Jag trodde att han skojade, för Lillagubben är precis som sin far, en ganska skojfrisk person....
Men när vi kikar ner bakom båten ser vi, inte bara en tumlare, men fyra stycken! Vår ena hund, Molly, kastade sig i efter dem, bara för att upptäcka att vår båt försvann ifrån henne... Vi hoppade i och badade och till vår förvåning fick vi sällskap av tumlarna, inte precis bredvid, men mellan 50 och 100 meter ifrån oss såg vi dem tills vi efter en halvtimme tackade för en fantastisk upplevelse, startade motorn för att bege os till Helsingborg.
En kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Om exekutiva funktioner

Förmodligen har du hört talas om "de exekutiva funktionerna", men kanske har du inte helt "koll" på vad de innebär därför tänkte jag börja beskriva dem lite närmare idag.

"Med exekutiva funktioner (EF) avses förmågan att planera och organisera sitt beteende i förhållande till tid och rum i syfta att uppfylla mål och intentioner" - ur boken; Exekutiva svårigheter hos barn av Anne Vibeke Fleischer och John Merland.


Ett försök till att dela in de EF och och börja förklara dem tänkte jag, som sagt, göra idag. Imorgon börjar jag beta av listan på hur man kan hjälpa ett "npf-barn" som ofta har svårt/väldigt svårt med några/flera av punkterna. (Förutom EF har barn med npf i högre eller lägre grad svårt med motoriken, perceptionen, minnet, språk, inlärningsförmågan, sociala färdigheterna, samt emotionella svårigheter).

Inhibition (förmåga att kontrollera sina impulser).
Flexibilitet (klarar av förändringar, löser problem flexibelt).
Emotioner (klarar av …

"Bakbind inte lärarna"

På GP´s ledarsida skriver man idag att lärare måste få möjlighet att ta ut stökiga elever ur klassrummet. Att man, som man gör i England måste ha mer konsekvenser att ta till i skolans värld. Läs ledaren här. Kritiken mot Bo Hejlskov Elvén skiner lite lätt igenom i artikeln. Man tror helt enkelt inte helt på vad psykologen Hejlskov predikar runt om i landet för lärare och andra människor som arbetar med människor i beroende.

Jag kan förstå att man som journalist tänker att jag som lärare vill ha redskap för att stoppa jobbiga situationer när de uppkommer i mitt klassrum. Att jag behöver konsekvenser! Men konsekvensbemötande fungerar bara på elever som klarar av att tänka, inte bara i nutid och dåtid, men framförallt i framtid. Därför är konsekvenspedagogik värdelös. De elever som vi uppfinner konsekvenserna för - klarar inte av/har inte förmåga att förstå konsekvenserna.

Konsekvensbemötande är det enklaste sättet att bedriva pedagogik på. I sin sämsta form kan man också kalla det för …

Varför diagnos?

Varför är det så viktigt att få en diagnos om man har svårigheter som finns inom området adhd eller autism, frågar sig människor runt mig ibland. För mig är det lika självklart att en person med svårigheter inom det neuropsykiatriska funktionsområdet får en diagnos som en som har diabetes eller allergi till exempel.  Varför det, är det inte bara till för att kunna gömma sig bakom, säger någon då. Eller; är det bara för att skolorna ska kunna ge hjälp, de borde kunna ge hjälp ändå, säger någon annan.  Men en npf-diagnos är lika viktig som en diagnos för någon annan funktionsnedsättning eller sjukdom. Man behöver en utredning för att omgivningen ska veta och förstå och kunna hämta kunskap. Man får också en diagnos för att man själv ska veta och förstå svårigheter men också sina lättheten och för att kunna hämta kunskap.  Nedan har jag lagt in ett mejl jag fick från en kvinna. Hon fick sin diagnos sent i livet och jag tycker att hon klargör på ett enkelt sätt skillnaden på att leva i ov…