Fortsätt till huvudinnehåll

Livet är mer än svar eller vitt och Hanna Fridén berättar om sitt funktionshinder Aspergers syndrom.

Det gör Hanna Fridén här på ett väldigt trevligt, positivt och informativt sätt. Kul att höra Hanna, som är 24 år, berätta hur bra hon mår efter år som inte varit så bra.

Trots det måste jag ta upp det som jag tror att vi alla gör, även Hanna, lite för ofta - generaliserar att "det som är bra/dåligt för mig är bra/dåligt för alla".

Ju svårare saker bli, desto mer målar vi dem svarta eller vita. Men livet är inte svart eller vitt. Livet består av en himskans massa olika nyanser av grått. Eller för att se det lite gladare; livet är inte rött eller blått (kontrastfärger) - livet består av en väldans massa nyanser av rosa och lila.

Alltså; det som fungerat för en person behöver inte fungera för en annan.

Det finns många pedagoger och skolor som har kunskap och kan hjälpa barn och ungdomar med npf. Det finns också skolor och pedagoger som inte har kunskap och som inte kan hjälpa ett barn/en ungdom med npf (fasten de tyvärr, ofta ändå tror det och i och med det ofta skjuter över skulden för misslyckandet på barnet och dess familj).

För en del barn med npf fungerar det att gå i vanlig klass. För andra barn fungerar det inte alls. En del lärare i specialgrupper är inte så vidare bra lärare för barn med npf, men många är det. Några barn trivs att gå i specialgrupp. Andra vill verkligen inte alls gå i specialgrupp.

En sak som vi kan enas om, hoppas jag, är att livet innehåller många nyanser. En annan sak som vi också behöver enas om är att även om man gör sitt bästa, som barn med diagnos, som förälder till barnet, som lärare till barnet - så är det svårt och det blir ofta problem, bara därför att det är så svårt när man har en npf.

Minns det när ni träffar andra människor. Det är svårt. Även om man gör sitt bästa. Livet är inte svart eller vitt. Människor är inte heller svarta eller vita. Inte du och inte jag, vi är grå, eller rosa, eller lila ibland.

Idag är himlen väldigt grå här i Göteborg. Lyssna på Hanna Fridén, hon har mycket klokt att berätta.
2 kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Om exekutiva funktioner

Förmodligen har du hört talas om "de exekutiva funktionerna", men kanske har du inte helt "koll" på vad de innebär därför tänkte jag börja beskriva dem lite närmare idag.

"Med exekutiva funktioner (EF) avses förmågan att planera och organisera sitt beteende i förhållande till tid och rum i syfta att uppfylla mål och intentioner" - ur boken; Exekutiva svårigheter hos barn av Anne Vibeke Fleischer och John Merland.


Ett försök till att dela in de EF och och börja förklara dem tänkte jag, som sagt, göra idag. Imorgon börjar jag beta av listan på hur man kan hjälpa ett "npf-barn" som ofta har svårt/väldigt svårt med några/flera av punkterna. (Förutom EF har barn med npf i högre eller lägre grad svårt med motoriken, perceptionen, minnet, språk, inlärningsförmågan, sociala färdigheterna, samt emotionella svårigheter).

Inhibition (förmåga att kontrollera sina impulser).
Flexibilitet (klarar av förändringar, löser problem flexibelt).
Emotioner (klarar av …

"Bakbind inte lärarna"

På GP´s ledarsida skriver man idag att lärare måste få möjlighet att ta ut stökiga elever ur klassrummet. Att man, som man gör i England måste ha mer konsekvenser att ta till i skolans värld. Läs ledaren här. Kritiken mot Bo Hejlskov Elvén skiner lite lätt igenom i artikeln. Man tror helt enkelt inte helt på vad psykologen Hejlskov predikar runt om i landet för lärare och andra människor som arbetar med människor i beroende.

Jag kan förstå att man som journalist tänker att jag som lärare vill ha redskap för att stoppa jobbiga situationer när de uppkommer i mitt klassrum. Att jag behöver konsekvenser! Men konsekvensbemötande fungerar bara på elever som klarar av att tänka, inte bara i nutid och dåtid, men framförallt i framtid. Därför är konsekvenspedagogik värdelös. De elever som vi uppfinner konsekvenserna för - klarar inte av/har inte förmåga att förstå konsekvenserna.

Konsekvensbemötande är det enklaste sättet att bedriva pedagogik på. I sin sämsta form kan man också kalla det för …

Varför diagnos?

Varför är det så viktigt att få en diagnos om man har svårigheter som finns inom området adhd eller autism, frågar sig människor runt mig ibland. För mig är det lika självklart att en person med svårigheter inom det neuropsykiatriska funktionsområdet får en diagnos som en som har diabetes eller allergi till exempel.  Varför det, är det inte bara till för att kunna gömma sig bakom, säger någon då. Eller; är det bara för att skolorna ska kunna ge hjälp, de borde kunna ge hjälp ändå, säger någon annan.  Men en npf-diagnos är lika viktig som en diagnos för någon annan funktionsnedsättning eller sjukdom. Man behöver en utredning för att omgivningen ska veta och förstå och kunna hämta kunskap. Man får också en diagnos för att man själv ska veta och förstå svårigheter men också sina lättheten och för att kunna hämta kunskap.  Nedan har jag lagt in ett mejl jag fick från en kvinna. Hon fick sin diagnos sent i livet och jag tycker att hon klargör på ett enkelt sätt skillnaden på att leva i ov…