Barn med astma löper större risk att få adhd-symtom

Läs artikel om sambandet adhd-astma i SvD här. Mycket intressant, tycker jag. Min dotter har både astma och allergi förutom sin add-diagnos. Jag har funderat på sambandet (samsjukligheten) kring detta efter att ha hört många föräldrar berätta om sina barn efter föreläsningar. Ofta har de inte bara en adhd-diagnos, men också astma. Intressant, det här vill vi veta mer om, känner jag. Förutom astma finns ju redan kopplingar till fler sjukdomar där kopplingen finns adhd-annan diagnos eller sjukdom.

Kommentarer

Pernilla sa…
Min dotter har ADD och diabetes, och det verkar inte heller vara en helt ovanlig kombination. Vore intressant att få veta mer kring sambanden mellan olika diagnoser, hoppas på forskning kring detta!
Hej Pernilla. Jag vet att man från olika områden inom sjukvården börjat samforska kring adhd och annan sjukdom/funktionsnedsättning. Spännande och intressant, tycker jag också.
Ulrika sa…
Min dotter har ADD men inte astma. Däremot får hon andningsbesvär pga allergi mot julgranar och vid enstaka tillfällen allmänna andningsbesvär. Intressant. Vilka andra sjukdomar är det som kopplas samman med ADHD/ADD?
Hej Ulrika. Jag har hört att man börjat samarbeta kring bland annat astma/allergi, fetma, psykiatriska sjukdomar, om man samarbetar kring diabetes-npf, vet jag inte. Finns säkert fler områden, men ovanstående är sådana områden jag vet med säkerhet.
Ulrika sa…
Hmm, spännande med samarbetet kring fetma. Min dotter har högt BMI och har inga problem med att äta 2 st vuxenportioner av den mat hon gillar. Samtidigt upplever jag att hon har ett ständigt sug efter något när hon kommer hem från skolan, både på em och kvällen, även efter middagen. Hon borde vara proppmätt men säger att hon är sugen på mer att äta. Enl boken Flickor och ADHD så finns ju ett stort behov av oral stimulans på olika sätt, t ex suger gärna på håret, biter på naglarna etc. I min amatörvärld så måste ju matintag också vara en slags oral stimulans som jag i så fall kan se ett samband med. Det är ju jättesvårt att hjälpa henne reglera intaget om det beror på något neurologiskt. Eller tänker jag fel?
Jag tänker, att du tänker helt rätt...
Anonym sa…
Många ätstörningar finns också bland npf och om jag inte är helt ute och cyklar hör ätstörningar till gruppen NPF på något sätt (bläddrar i minnet efter en psykologiföreläsning). Att äta och tugga stimulerar käkar och muskler i munnen. Många med rastlöshet finner ro i detta. Stod det inte ngt om det i senaste numret av föräldrakraft?
När det gäller astma/allergier och NPF har jag träffat fler med den kombinationen än personer med NPF och utan astma/allergibesvär. Och jag har träffat många människor med NPF. //Rädda Mamman
Sara sa…
Jag funderar ändå över sambandet allergi medicinering och ADHD. Jag misstänker att jag rört mig i gränslandet till ADHD, men har ingen diagnos.

Som liten var det svårare att klara av att behålla fokus och koncentration eftersom jag hade svårt att styra förutsättningarna omkring mig.

Dels reagerar jag väldigt negativt på blodsocker fall sedan åt jag också relativt ofta tavegyl som har trötthets biverkningar plus astma som inte heller är uppiggande.

Jag kan inte sitta still och koncentrera mig när jag är trött det funkar bara inte.

Som vuxen kan jag styra omständigheterna på ett annat sätt medicineringen är också mycket bättre.

Populära inlägg