Ett av många missförstånd kring npf-diagnoser

En facebookgrupp jag är med i diskuterar den här artikeln. Artikeln som publicerades i februari berättar att en forskarundersökning pekar på att barn med adhd kan få lindrigare svårigheter om de äter allergifri mat. En grupp barn fick äta en diet bestående av ungefär 10 livsmedel som är minst allergena. En annan grupp fick äta som vanligt. Efter fem veckor av dietmat kunde man konstatera (i den här enda undersökningen kanske bäst att tillägga) att väldigt många av de barnen som fått 10 livsmedel att kalasa på under fem veckor så hade många "adhd-symtom" lindrats.

I resten av artikeln beskriver journalisten ett aktivitetscentrum för människor med npf där man är noga med att deltagarna får "nyttig" mat (vad nu det är, det ser nog lite olika ut i olika länder det där, jo jag vet egentligen, långsamma kolhydrater, fiberrik kost, sockerfri mat bland annat). Där kunde man konstatera att deras deltagare mår "mycket bättre" när de inte äter "makaroner och ketchup".

Artikeln blandar ihop äpplen och pärorn. Forkarna har inte tittat på "nyttig" kontra "onyttig" mat ("oslarviga" kontra "slarviga" föräldrar...). Man har jämfört hur barn med adhd mår om de äter mat som för nästan alla människor inte framkallar någon allergi.

Diet på 10 livsmedel är näst intill omöjligt att hålla, om man är en familj där ingen är hyperallergisk mot all annan mat (jo, jag har träffat en sådan familj när jag gjorde ett reportage åt en tidning, tio livsmedel blir väldigt begränsande och det var ingen rolig vardag de hade, kan jag lova).

Vad som händer, när man läser den här artikeln och inte har någon kunskap om npf-diagnoser, är att man lätt missuppfattar det som står. Man tror helt enkelt att bara föräldrarna till barn med add/adhd/autism/aspergers slutar ge sina barn makaroner och ketchup till middag så blir barnen "fria" från sin diagnos.

För övrigt har jag beställt böckerna till utbildningen i kognitiv beteendeterapi, som jag skall börja om två veckor. Böckerna kommer på posten om tre dagar. Jag lääääängtar så och lovar att berätta mer om dem, när jag väl har läst dem. (Nu är det flera år sedan jag läste till journalist och innan dess lärare och innan dess psykologi så nu är det återigen dags. Mitt motto: Studera gör jag - annars dör jag...).

Kommentarer

malix sa…
det är väldigt intressant med just hur det vinklas i saker om ADHD. Någon artikel eller om det var nyheter nyss berättade att forskningen kommit fram till att föräldrar som röker löper större risk att få barn med ADHD mm, Men själva foskningen och dess forskare hade inte i sin forskning tittat på om Föräldrana själva var inom spektrat. Ibland blir jag förundrad hur de tänker när de lägger fram saker. Hade det varit så enkelt att det räcker med att ändra kosten så tror jag det hade varit det första vi alla som föräldrar prövat sen är ju nyttig mat bra för alla. Lycka till med studierna. http://www.malix.se/2011/07/16/en-ny-studie-som-vinklas-till-frldrarnas-fel/
Ja, visst är det så och visst blir man lite trött på att man felvinklar något som är så ifrågasatt och därför så himla viktigt att det INTE blir felvinklat. Skall genast gå in och läsa det du skrivit. Tack, förresten:)
Tina sa…
Skall börja med att tack för i helgen. Det var trevligt :-)
Börjar du måntro på psykologiska institutionen också? Jag börjar på torsdag! (Arbets- och organisationspyskologi) Kanske vi ses där. Lycka till i vilket fall!
Åsa sa…
Kul att det görs studier med lite kvalitet! Men som sagt, det måste ju till flera innan man kan dra några slutsatser och det är ju väldigt svårt att mäta effekterna. Under tiden är det viktigt för oss alla att vara rädda om varandra, en del har tid och råd med noggrann matlagning och/eller har barn som äter medan andra inte kan få i sina barn mer än makaroner... Att det inte blir någon skuldbeläggning även i denna fråga är oerhört för redan belastade föräldrar....
Hej Tina, kul att höra dig och tack för en trevlig lördagskväll:) Nej, det blir inte psykologiska institutionen (har 60 poäng därifrån redan, så skall prova något nytt...:). Hoppas vi hörs igen.
Malene
Hej Åsa och tack för att du ytterligare förtydligade det jag ville säga med mitt inlägg.
Malene
Anonym sa…
Jag har en son som faktiskt blivit hjälpt via kosten. Han hade mycket kraftig hyperaktivitet och svåra koncentrationssvårigheter. Som lite var han allergisk mot en hel del, bla mjölk och gluten (jag tror något protein) men gluten fick ha börja med när han var ca 2,5 och då funkade magen som hade varit problem tidigare. Mjölk har han fortsatt att inte tåla. När rapporten kom så började vi under en sjukdomsperiod att bara ge honom mjölk och glutenfri kost och vi märkte omedelbart förändring. När han skulle tillbaka på dagis så fick vi ta en dust med rektorn för att han skulle få glutenfri kost. Pedagogerna började undra om han redan fått börja med medicinering eftersom det var så extremt stor skillnad. Vår läkare ville att han skulle göra ett test och gå tillbaka med gluten. Han blev omedelbart sämre och idag är alla överens om att han inte ska äta gluten igen.
Intressant diskning, tycker jag och fantastiskt att ni blivit hjälpta. Har faktiskt funderat på att testa glits fritt för dottern som är hyperallergisk mot mjölk. Allergi åkarna har inte varit positiva, men det kanske är värt att pröva. Egentligen var det inte just den bite jag ville belysa med mitt inlägg utan det här att man alltid tar upp sockret som boven och som det var vinklat i artikeln kan man tolka det som att alla föräldrar till barn med npf lagar makaroner och ketchup till middag (vissa föräldrar gör det, de familjer som har det jobbigast med att få ihop liv och familj och de bahöver ju i så fall få mer stöd och inget annat).
Tack för att du berättade. Vill du vara med och berätta om dina erfarenheter i en artikel så får du gärna kontakta mig på min mejl (malene.larssen@aduct.com)
Malene
Unknown sa…
Sitter och letar runt kring detta om kost och ADHD och den artikeln du refererar till har jag själv kommenterat just så som du har gjort. Tyvärr upplever jag att artiklar och annat nyhetsmatrial kring NPF alltför ofta är vinklat så som du beskriver det. Alltså späder på de fördomar som redan finns. Viktigt att tycker jag att så ofta det bara går lyfta detta och hoppas på att det vänder så att vi kan få en mer saklig rapportering.

Populära inlägg