Fortsätt till huvudinnehåll

"Gnuttarna" (Del 2 av 14)

Förslag nummer två under min bloggtorka var att jag skulle skriva om ordet "Gnuttarna" så det gör jag idag.

Ordet "Gnuttarna" är helt innehållslöst för mig. Om det finns någon betydelse av ordet så har det gått mig förbi. Det gör att jag varken har någon positiv eller negativ förförståelse till ordet. Det är sällan vi människor är neutrala inför en sak, ett ord, en person. Ofta finns det förförståelse i ordet och ofta placerar vi in varandra/blir inplacerade i något fack i positiv eller negativ bemärkelse. "Gnuttarna" har jag inte placerat någonstans, det ordet är bara en kombination av bokstäver för mig - ännu så länge.

Eftertänksam, energisk och temperamentsfull är positivt laddade ord.
Långsam och seg, hyperaktiv och hysterisk är negativt laddade ord, men betyder egentligen ungefär det samma som orden i meningen ovan.

Man kan välja att se ett glas som halvfullt eller halvtomt, det är samma sak beskrivet på två olika sätt. Halvfullt känns mer positivt än halvtomt. Orden påverkar oss. Orden betyder mycket för oss. Vi kan ladda oss själva och andra med positiv energi genom att se och tala med positiva ordalag.

Gnuttarna bestämmer jag här idag, betyder "hej då på dig min goda vän, vi ses snart igen", men jag känner inte till det. Gör du? Ge förslag på vad ordet står för - gärna i positiv bemärkelse då...

För övrigt har vi haft en alldeles, magisk dag idag. Sovmorgon, besök på "August Kobbs", gymnasiet inne i stan här i Göteborg och det kändes som om min dotter "hittat hem". En del av skolan var för elever som inte fått betyg så man inte kunnat söka in till det nationella programmet. (Min dotter kommer förmodligen inte att få godkänt i alla ämnen...) Den delen hade följande skolvecka: Måndag; stallet, tisdag; praktik på hunddagis, stall eller liknande, onsdag; skola med kärnämnen etc, torsdag; skola med kärnämnen etc, fredag; praktik. Det kan inte bli bättre än så här, tror jag... Och vilka snälla och fina elever som gick där, sedan:)

Efter besöket var vi på Espresso House och blev bjudna på allt vi ville ha, jag, dottern, Lillagummen och maken. Nu är vi hemma en stund. Sedan skall barnen till övernattningskompisar medans jag och maken susar i väg på ett stort födelsedagskalas.

Glaset är halvfullt - helfullt. Livet är underbart:)

Gnuttarna på dig!
5 kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Om exekutiva funktioner

Förmodligen har du hört talas om "de exekutiva funktionerna", men kanske har du inte helt "koll" på vad de innebär därför tänkte jag börja beskriva dem lite närmare idag.

"Med exekutiva funktioner (EF) avses förmågan att planera och organisera sitt beteende i förhållande till tid och rum i syfta att uppfylla mål och intentioner" - ur boken; Exekutiva svårigheter hos barn av Anne Vibeke Fleischer och John Merland.


Ett försök till att dela in de EF och och börja förklara dem tänkte jag, som sagt, göra idag. Imorgon börjar jag beta av listan på hur man kan hjälpa ett "npf-barn" som ofta har svårt/väldigt svårt med några/flera av punkterna. (Förutom EF har barn med npf i högre eller lägre grad svårt med motoriken, perceptionen, minnet, språk, inlärningsförmågan, sociala färdigheterna, samt emotionella svårigheter).

Inhibition (förmåga att kontrollera sina impulser).
Flexibilitet (klarar av förändringar, löser problem flexibelt).
Emotioner (klarar av …

Varför diagnos?

Varför är det så viktigt att få en diagnos om man har svårigheter som finns inom området adhd eller autism, frågar sig människor runt mig ibland. För mig är det lika självklart att en person med svårigheter inom det neuropsykiatriska funktionsområdet får en diagnos som en som har diabetes eller allergi till exempel.  Varför det, är det inte bara till för att kunna gömma sig bakom, säger någon då. Eller; är det bara för att skolorna ska kunna ge hjälp, de borde kunna ge hjälp ändå, säger någon annan.  Men en npf-diagnos är lika viktig som en diagnos för någon annan funktionsnedsättning eller sjukdom. Man behöver en utredning för att omgivningen ska veta och förstå och kunna hämta kunskap. Man får också en diagnos för att man själv ska veta och förstå svårigheter men också sina lättheten och för att kunna hämta kunskap.  Nedan har jag lagt in ett mejl jag fick från en kvinna. Hon fick sin diagnos sent i livet och jag tycker att hon klargör på ett enkelt sätt skillnaden på att leva i ov…

Vad kan vi göra hemma?

Frågan kom från ett par förtvivlade föräldrar som jag träffade för ett tag sedan. Skolan fungerade inte för deras barn. Hen hamnade ofta i konflikter. Pedagogerna visste inte hur de skulle göra och hela skoldagen blev därför jobbig för barnet. När sedan föräldrarna kom för att hämta sitt barn fick de ofta höra om saker som barnet gjort. Detta i sin tur gjorde att föräldrarna skällde på barnet när de kom hem.  Barnet mådde naturligtvis inget vidare, precis som barn som har det tufft i skolan, alltid gör.  Vad kan vi göra hemma? Frågan var så klok och den är så viktig att ställa sig, både som förälder, men också som pedagog.  Du kan försöka, som förälder och som pedagog, att fokusera på vad du kan göra för att stärka barnet. Fundera på vad som är bäst för ditt barn/din elev, ställ din egen frustration och ilska vid sidan av, om du kan. Barnet blir inte stärkt av att hen hör dig klaga på barnets föräldrar eller pedagoger. Du kan lyssna på ditt barn/din elev, utan att döma ditt barn eller…