Fortsätt till huvudinnehåll

Sitter med en kopp te

Här sitter jag med en kopp te och ser solen gå upp. Vi har landat efter söndagens tumult. Min dotter är hemma och tar igen sig idag också, allergin påverkar henne flera dagar efteråt. Snart kommer en journalist hit för att intervjua oss och skriva om det som är ett väldigt stort problem för min familj - att människor och framförallt människor i café och restaurangbranschen, inte förstår hur viktigt det är att man är väldigt noga med livsmedel, att livsmedel kan vara dödliga för somliga. Det är ett stort problem för oss för vi drabbas så hårt av det. Jag har levt med oro över att min dotter skall få i sig något som gör henne så dålig att hon inte får luft - i 16,5 år. Man accepterar det, men vänjer sig gör man aldrig riktigt.

Tänk om forskarna kunde komma på en spruta eller en tablett som gjorde att min dotter bara kräktes och mådde allmänt dåligt av att få i sig några droppar mjölk - vilken underbar uppfinning det hade varit!

Efter lunch skall jag på möte som rör min dotter. Senare i kväll föreläser jag i Falköping och i morgon är det ett nytt möte som rör min dotter.

Det är tur att jag har en man jag kan leva på för det är inte lätt att få tid att jobba...

(Jag lovar att detta är det sista inlägget på ett tag där jag klagar och gnäller, snart kommer att konstruktivt och kreativt inlägg - jag lovar!).

Tack också ni fina som skrev så fint till mig igår och i förrgår när jag var ledsen. Jag blir så glad över att höra av er!
5 kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Om exekutiva funktioner

Förmodligen har du hört talas om "de exekutiva funktionerna", men kanske har du inte helt "koll" på vad de innebär därför tänkte jag börja beskriva dem lite närmare idag.

"Med exekutiva funktioner (EF) avses förmågan att planera och organisera sitt beteende i förhållande till tid och rum i syfta att uppfylla mål och intentioner" - ur boken; Exekutiva svårigheter hos barn av Anne Vibeke Fleischer och John Merland.


Ett försök till att dela in de EF och och börja förklara dem tänkte jag, som sagt, göra idag. Imorgon börjar jag beta av listan på hur man kan hjälpa ett "npf-barn" som ofta har svårt/väldigt svårt med några/flera av punkterna. (Förutom EF har barn med npf i högre eller lägre grad svårt med motoriken, perceptionen, minnet, språk, inlärningsförmågan, sociala färdigheterna, samt emotionella svårigheter).

Inhibition (förmåga att kontrollera sina impulser).
Flexibilitet (klarar av förändringar, löser problem flexibelt).
Emotioner (klarar av …

Varför diagnos?

Varför är det så viktigt att få en diagnos om man har svårigheter som finns inom området adhd eller autism, frågar sig människor runt mig ibland. För mig är det lika självklart att en person med svårigheter inom det neuropsykiatriska funktionsområdet får en diagnos som en som har diabetes eller allergi till exempel.  Varför det, är det inte bara till för att kunna gömma sig bakom, säger någon då. Eller; är det bara för att skolorna ska kunna ge hjälp, de borde kunna ge hjälp ändå, säger någon annan.  Men en npf-diagnos är lika viktig som en diagnos för någon annan funktionsnedsättning eller sjukdom. Man behöver en utredning för att omgivningen ska veta och förstå och kunna hämta kunskap. Man får också en diagnos för att man själv ska veta och förstå svårigheter men också sina lättheten och för att kunna hämta kunskap.  Nedan har jag lagt in ett mejl jag fick från en kvinna. Hon fick sin diagnos sent i livet och jag tycker att hon klargör på ett enkelt sätt skillnaden på att leva i ov…

Vad kan vi göra hemma?

Frågan kom från ett par förtvivlade föräldrar som jag träffade för ett tag sedan. Skolan fungerade inte för deras barn. Hen hamnade ofta i konflikter. Pedagogerna visste inte hur de skulle göra och hela skoldagen blev därför jobbig för barnet. När sedan föräldrarna kom för att hämta sitt barn fick de ofta höra om saker som barnet gjort. Detta i sin tur gjorde att föräldrarna skällde på barnet när de kom hem.  Barnet mådde naturligtvis inget vidare, precis som barn som har det tufft i skolan, alltid gör.  Vad kan vi göra hemma? Frågan var så klok och den är så viktig att ställa sig, både som förälder, men också som pedagog.  Du kan försöka, som förälder och som pedagog, att fokusera på vad du kan göra för att stärka barnet. Fundera på vad som är bäst för ditt barn/din elev, ställ din egen frustration och ilska vid sidan av, om du kan. Barnet blir inte stärkt av att hen hör dig klaga på barnets föräldrar eller pedagoger. Du kan lyssna på ditt barn/din elev, utan att döma ditt barn eller…