Fortsätt till huvudinnehåll

Sitter med en kopp te

Här sitter jag med en kopp te och ser solen gå upp. Vi har landat efter söndagens tumult. Min dotter är hemma och tar igen sig idag också, allergin påverkar henne flera dagar efteråt. Snart kommer en journalist hit för att intervjua oss och skriva om det som är ett väldigt stort problem för min familj - att människor och framförallt människor i café och restaurangbranschen, inte förstår hur viktigt det är att man är väldigt noga med livsmedel, att livsmedel kan vara dödliga för somliga. Det är ett stort problem för oss för vi drabbas så hårt av det. Jag har levt med oro över att min dotter skall få i sig något som gör henne så dålig att hon inte får luft - i 16,5 år. Man accepterar det, men vänjer sig gör man aldrig riktigt.

Tänk om forskarna kunde komma på en spruta eller en tablett som gjorde att min dotter bara kräktes och mådde allmänt dåligt av att få i sig några droppar mjölk - vilken underbar uppfinning det hade varit!

Efter lunch skall jag på möte som rör min dotter. Senare i kväll föreläser jag i Falköping och i morgon är det ett nytt möte som rör min dotter.

Det är tur att jag har en man jag kan leva på för det är inte lätt att få tid att jobba...

(Jag lovar att detta är det sista inlägget på ett tag där jag klagar och gnäller, snart kommer att konstruktivt och kreativt inlägg - jag lovar!).

Tack också ni fina som skrev så fint till mig igår och i förrgår när jag var ledsen. Jag blir så glad över att höra av er!
5 kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför diagnos?

Varför är det så viktigt att få en diagnos om man har svårigheter som finns inom området adhd eller autism, frågar sig människor runt mig ibland. För mig är det lika självklart att en person med svårigheter inom det neuropsykiatriska funktionsområdet får en diagnos som en som har diabetes eller allergi till exempel.  Varför det, är det inte bara till för att kunna gömma sig bakom, säger någon då. Eller; är det bara för att skolorna ska kunna ge hjälp, de borde kunna ge hjälp ändå, säger någon annan.  Men en npf-diagnos är lika viktig som en diagnos för någon annan funktionsnedsättning eller sjukdom. Man behöver en utredning för att omgivningen ska veta och förstå och kunna hämta kunskap. Man får också en diagnos för att man själv ska veta och förstå svårigheter men också sina lättheten och för att kunna hämta kunskap.  Nedan har jag lagt in ett mejl jag fick från en kvinna. Hon fick sin diagnos sent i livet och jag tycker att hon klargör på ett enkelt sätt skillnaden på att leva i ov…

Om exekutiva funktioner

Förmodligen har du hört talas om "de exekutiva funktionerna", men kanske har du inte helt "koll" på vad de innebär därför tänkte jag börja beskriva dem lite närmare idag.

"Med exekutiva funktioner (EF) avses förmågan att planera och organisera sitt beteende i förhållande till tid och rum i syfta att uppfylla mål och intentioner" - ur boken; Exekutiva svårigheter hos barn av Anne Vibeke Fleischer och John Merland.


Ett försök till att dela in de EF och och börja förklara dem tänkte jag, som sagt, göra idag. Imorgon börjar jag beta av listan på hur man kan hjälpa ett "npf-barn" som ofta har svårt/väldigt svårt med några/flera av punkterna. (Förutom EF har barn med npf i högre eller lägre grad svårt med motoriken, perceptionen, minnet, språk, inlärningsförmågan, sociala färdigheterna, samt emotionella svårigheter).

Inhibition (förmåga att kontrollera sina impulser).
Flexibilitet (klarar av förändringar, löser problem flexibelt).
Emotioner (klarar av …

Faror med att bara ha ett relationellt perspektiv

Jag lyssnar på en föreläsning för blivande specialpedagoger och får bland annat höra om en elev som har svårt att erkänna när hen gjort saker som inte var bra.

- Det finns en förklaring till det, säger föreläsaren ungefär och fortsätter, hen hade en väldigt sträng och otrevlig pappa, så klart eleven inte vågade erkänna när hen gjort fel.

En annan föreläsning där jag var i egenskap av åhörare och kbt-student hörde jag en föreläsare beskriva anknytningsteorin och lite i förbifarten nämna att barn med autism ofta har föräldrar som har  haft svårt att knyta an till sina barn och ytterligare att barn med adhd ofta haft en "rörig" anknytning till sina föräldrar.

En tredje händelse som gör sig påmind hos mig är då jag och min man träffade skolpsykologen feer att hon gjort de första testerna på vår dotter. Hon förklarade varför vår dotter hade svårigheter inom det autistiska området och varför vår dotter inte kunde ha adhd.

- När det gäller adhd är det alltid någon miljömässig påver…