Fortsätt till huvudinnehåll

Ett gråtmilt inlägg

Så här ganska rejält in på nyårsdagen har jag äntligen nått fram till min dator, genom att locka barnen och maken till pingisbordet, yippikajej om du frågar mig...

Jag vill bara passa på att göra en "David Eberhard" (han som var överläkare på St:Görans psykakut för några år sedan när konststudenten Anna Odell gjorde ett spelat självmordförsök. Eberhard skrev igår ett "förlåtmiginlägg" för att han kanske varit lite väl brysk och hård i sitt ordval kring vad Anna Odell gjort och åstadkommit).

Nåväl, jag vill alltså passa på att be om förlåtelse...

Till er som hör av er via mejl eller kommentarer och som jag inte hinner, glömmer eller orka höra av mig tillbaka till. Jag försöker verkligen svara på allt som når fram till mig när det gäller frågor, kommentarer, hejarrorp:) till mig, men ibland lyckas jag inte.

Till dig som inte fått svar eller som jag inte hört av mig till fast du bjudit mig på något, frågat mig om något, önskat mig något vill jag bara säga att ibland hinner jag inte - fast jag vill.

Och eftersom jag vet att det inte kommer att bli bättre 2012 så vill jag passa på att be om ursäkt till dig som är en av dem jag inte hör av mig till - fast jag vill. Jag hinner och orkar inte ibland och ibland glömmer jag också, får jag väl erkänna.

Fast jag vill och jag blir så oerhört glad när du hör av dig, bara så du vet. Hör av dig igen, påminn mig, ställ en ny fråga, heja en gång till - så lovar jag att försöka bättra mig.

Kram
2 kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Om exekutiva funktioner

Förmodligen har du hört talas om "de exekutiva funktionerna", men kanske har du inte helt "koll" på vad de innebär därför tänkte jag börja beskriva dem lite närmare idag.

"Med exekutiva funktioner (EF) avses förmågan att planera och organisera sitt beteende i förhållande till tid och rum i syfta att uppfylla mål och intentioner" - ur boken; Exekutiva svårigheter hos barn av Anne Vibeke Fleischer och John Merland.


Ett försök till att dela in de EF och och börja förklara dem tänkte jag, som sagt, göra idag. Imorgon börjar jag beta av listan på hur man kan hjälpa ett "npf-barn" som ofta har svårt/väldigt svårt med några/flera av punkterna. (Förutom EF har barn med npf i högre eller lägre grad svårt med motoriken, perceptionen, minnet, språk, inlärningsförmågan, sociala färdigheterna, samt emotionella svårigheter).

Inhibition (förmåga att kontrollera sina impulser).
Flexibilitet (klarar av förändringar, löser problem flexibelt).
Emotioner (klarar av …

Varför diagnos?

Varför är det så viktigt att få en diagnos om man har svårigheter som finns inom området adhd eller autism, frågar sig människor runt mig ibland. För mig är det lika självklart att en person med svårigheter inom det neuropsykiatriska funktionsområdet får en diagnos som en som har diabetes eller allergi till exempel.  Varför det, är det inte bara till för att kunna gömma sig bakom, säger någon då. Eller; är det bara för att skolorna ska kunna ge hjälp, de borde kunna ge hjälp ändå, säger någon annan.  Men en npf-diagnos är lika viktig som en diagnos för någon annan funktionsnedsättning eller sjukdom. Man behöver en utredning för att omgivningen ska veta och förstå och kunna hämta kunskap. Man får också en diagnos för att man själv ska veta och förstå svårigheter men också sina lättheten och för att kunna hämta kunskap.  Nedan har jag lagt in ett mejl jag fick från en kvinna. Hon fick sin diagnos sent i livet och jag tycker att hon klargör på ett enkelt sätt skillnaden på att leva i ov…

Vad kan vi göra hemma?

Frågan kom från ett par förtvivlade föräldrar som jag träffade för ett tag sedan. Skolan fungerade inte för deras barn. Hen hamnade ofta i konflikter. Pedagogerna visste inte hur de skulle göra och hela skoldagen blev därför jobbig för barnet. När sedan föräldrarna kom för att hämta sitt barn fick de ofta höra om saker som barnet gjort. Detta i sin tur gjorde att föräldrarna skällde på barnet när de kom hem.  Barnet mådde naturligtvis inget vidare, precis som barn som har det tufft i skolan, alltid gör.  Vad kan vi göra hemma? Frågan var så klok och den är så viktig att ställa sig, både som förälder, men också som pedagog.  Du kan försöka, som förälder och som pedagog, att fokusera på vad du kan göra för att stärka barnet. Fundera på vad som är bäst för ditt barn/din elev, ställ din egen frustration och ilska vid sidan av, om du kan. Barnet blir inte stärkt av att hen hör dig klaga på barnets föräldrar eller pedagoger. Du kan lyssna på ditt barn/din elev, utan att döma ditt barn eller…