måndag 14 maj 2012

Expressen och scientologerna?

Jag är journalist och jag vet att man måste vinkla och man måste "dra på" för att få lösnummer att sälja. Men att göra det på bekostnad av en hel grupp människor som kämpar dagligen för att få livet att fungera, för en hel grupp människor som har en funktionsnedsättning?

Expressens ledarredaktion tog i fredags heder och ära av funktionsnedsättningen adhd. Varför, kanske du undrar? Svaret är nog så enkelt att mann inte har tillräckligt med kunskap.
Eftersom Expressens ledarredation har så fullständigt brist på kunskap när det gälller funktionsnedsättningen adhd så tänkte jag titta närmare på vad man egentligen skrev i fredags och förklara lite närmare vad man egentligen gör. Läs artikeln här först om du vill.

Hela ledaren bygger på forskarrapporten om att barn som är födda sent på året oftare får en adhd-diagnos. Man skriver, som ju många medier innan dem skrivit, att barnen löper en 34 procent STÖRRE RISK att få en adhd-diagnos. - Genom att använda de ordvalet har man tydligt beskrivit vad adhd är för något. Det är något man i allra högsta mån skall undvika att få, för att löpa risk att få något, innebär ju att man liksom får något påkastat på sig själv som man egentligen inte behöver eller vill ha.

Vidare skriver Ledarredaktionen för en av Sveriges största tidningar att "adhd är en kontroversiell diagnos". Hos vem, undrar då jag? Hos läkarna, psykologerna, kuratorerna som jobbar med frågan, som har kunskapen om den? Hos människorna som har eller befinnner sig nära någon med funktionsnedsättningen? Eller är det så enkelt att Expressen själva ställer sig frågande till diagnose? Allvarligt i så fall eftersom man nu kommit en bit på vägen på att förstå att det här är en funktionsnedsättning (i likhet med många andra funktionsnedsättningar som inte alls behöver kämpa mot all denna okunskap och kränkande behandling). Alltså de som jobbar med frågan nu för tiden är eniga om att funktionsnedsättningen finns och att många människor har svårigheterna som betecknas adhd. En grupp människor är oerhört aggresiva när det gäller att arbeta mot en förståelse kring adhd och det är Scientologerna. Undrar just om man fått influenser från Scientologerna på Exrpessens ledarredaktion...?

Vidare skriver Expressens ledarredaktion att människor som får diagnosen inte uppvisar några symtom som är "fjärran de normala" - och vad har det med saken att göra. Människor med astma, allergi, diabetes, ryggmärgsbråck gör ju inte det heller. Jag förstår helt enkelt inte alls vad det har med texten att göra, faktiskt...

Man jämför adhd med depression. Då tycker jag att man behöver läsa på om olika funktionsnedsättningar och sjukdomar för adhd är en funktionsnedsättning som man har med sig SEDAN MAN FÖDDES. Depression är ett nog så allvarligt tillstånd som många männniskor drabbas av under livet(många människor med adhd drabbas av depression just för att omgivningen inte förstår och därmed sätter för höga krav som man ínte kan leva upp tilll). Skillnaden mellan adhd och depression är att det första är en funktionsnedsättning som man visserligen kan förminska genom hjälpmedel, rätt bemötande och i vissa fall medicinering. Depression är ett tillstånd som man hamnar i under livets gång ibland. Det kan man ta bort. De här två diagnoserna skall inte på något sätt jämföras med varandra.

Jag återkommer med mer tankar kring Expressens ledarinlägg i fredags. Nu skall jag på en föreläsning på Folkets hus i Göteborg, men återkommer när jag har tillgång till dator igen. Den här texten som Expressen skrivit är nämligen väldigt viktigt att titta på och bryta ner i sina beståndsdelar. Det är väldigt allvarligt när en så stor tidning som har så stor medial kraft skriver så mycket faktafel och insinuerar kring en funktionsnedsättning. Återkommer, som sagt i ämnet.

8 kommentarer:

Victoria Qvarntsröm sa...

Tänk att Expressen kan publicera så här fördomsfulla och okunniga hemmasnickrade teorier om ADHD - på Ledarplats?! Den som skrivit vet ju inte ens hur en utredning går till!

Mvh Victoria

Jessica sa...

usch vad arg jag blev när jag läste...tyvärr är jag inte förvånad. Jag kan ju "trösta mig" med att min dotter med Adhd verkar ha bra mycket mer innanför pannbenet än ledarredaktionen på Expressen...

/Jessica

BELONe BOOKs sa...

Delar denna Malene. tack!

Anja

BELONe BOOKs sa...

Hej malene,

Mailade denna till ledarredaktionen med följande uppmaning:
Hej Expressen och GT,

"Instämmer till fullo med Malene och tänkte att ni borde läsa detta.
Läs på lite. Alla skulle må bra av det.
Vänliga hälsningar
Anja Wikström"

hoppas ok.

Drake sa...

Jag känner väl till de enorma problem det innebär att ha ett barn som inte fungerar i vardagen och det gläder mig att många blir hjälpta av medicin. Samtidigt har jag delvis en annan bild än vad andra föräldrar ofta ger uttryck för.
Min dotter hade problem under hela grundskolan, utan att få den hjälp hon behövde. Nu har hon fått en diagnos, men den enda hjälp som erbjuds är medicin. Det har ingen större effekt på min dotter och när vi kämpar för att hennes skolmiljö skall förändras är det som att försöka flytta berg.
Debatten om diagnoserna är nödvändig. Antalet som diagnostiserats och medicineras har ökat lavinartat under senare år. Samtidigt har miljön runt barnen blivit allt sämre. Klasserna blir större, stressen i samhället ökar, tiden för ro och eftertanke finns inte längre. Ändå nämns sällan detta när neuropsykiatrisk diagnoser diskuteras. För mycket fokus läggs istället på barnet, de flesta medicineras, en del har en assistent som följer dem i klassrummet, men många får ingen hjälp alls, utöver medicin.
Min slutsats är att istället för att ställa allt fler diagnoser, så bör alla barn få den hjälp de behöver. Förändra samhället och skolan, inte barnen.
Jag inser att det är en lång och svår väg att gå, men den är nödvändig.

Anonym sa...

Bra rutet!

En av många urdumma artiklar i våra kvällstidningar!
Man önskar ju att de som skriver fick gå i min sons (eller din dotters) skor ett par veckor. Jag lovar att de skulle se allt från ett annat perspektiv.

Susanne

Ulrika sa...

Jag är mållös, hur kan de bara ifrågasätta alla barn som kämpar dagligen med att hantera vardag och skola?
Den här artikeln då? Den är från 2009, har Expressen nya studier som pekar på motsatsen???
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/fynd-loser-gatan-adhd

molnihuvudet sa...

Bra skrivet =) Såg ett annat bra blogginlägg om ämnet http://sparklercruising.blogspot.se/2012/05/jag-ar-trott-pa-media.html

LAB, vad är det och vad är det inte?

Bo Hejlskov Elven blir intervjuad  på tv4 idag. Mycket sägs om lågaffektivt bemötande (LAB) för tillfället. Jag har väntat lite på det. LAB ...