tisdag 19 juni 2012

Adhd som det kan vara

Det kom en fråga som såg ut så här på min blogg:


"Skulle du kunna skriva om vuxna med npf?"


Jag skulle nog kunna skriva om vuxna med npf, men jag tycker att det finns så många bloggare som gör det bättre än jag, utifrån ett "infrånperspektiv" (t ex Victoria och Anna som finns på min länklista här nedan).

Men jag såg "Den arge snickaren" som jag på något knäppt sätt både älskar och hatar på samma gång. Det är så ofta man anar att en eller flera av de vuxna deltagarna i programmet har någon svårighet inom det neuropsykiatriska området (precis som man anar det i andra programserier med ungefär samma tema).

Igår handlade det om en familj där mannen i huset snickrat ihop en villa på 600 kvadratmeter. Villan var, å ena sidan, ett under av kreativitet och så vacker och unik att jag nästan tappade andan när de visade huset första gången. Villan var, å andra sidan ett fullständigt kaos av yta där inget gick att bo i - utom 40 kvadratmeter där familjen, två vuxna och två små barn hade tryckt ihop sig och där hade man bott de senaste fem-sex åren.

Jag tycker att den där villan är så symbolisk för hur adhd kan se ut. Fantastisk kreativitet, kraft, energi, framåtanda, "ickerädsla" å ena sidan och fullständigt kaos, aldrig klar och svårt att hålla fokus å andra sidan. Sedan får man inte glömma att adhd/autism (för diagnoserna krokar så ofta i varandra) kan se så olika ut att en annan människa med diagnos inte alls tycker att det stämmer in på honom eller henne.

Vilken härlig familj det var och vad de kämpade med sitt hus. Jag hoppas att de snart får ordning på resten av huset också för det behövde de nog för att orka vidare.

Se programmet här.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Jag skulle jättegärna vilja ha svar på mina frågor som jag ställt under blogginlägget "Frågor" :)
Såg att Josefine svarat, och det är jag tacksam för, men jag skulle gärna vilja ha svar från dig också om det är ok:)
Din blogg är fantastisk/Jeanette

malene larssen sa...

Hej Jeanette. Jag håller på och skriver på ett inlägg till din fråga. Lovar att lägga ut svaret idag.
Malene

LAB, vad är det och vad är det inte?

Bo Hejlskov Elven blir intervjuad  på tv4 idag. Mycket sägs om lågaffektivt bemötande (LAB) för tillfället. Jag har väntat lite på det. LAB ...