måndag 18 juni 2012

Medicinfråga

Det kom några frågor i lördags och jag tänkte beta av dem en efter en idag. Det kommer därför att bli lite fler inlägg en vanligt från mig idag. Jag svarar efter bästa förmåga och är det så att du som läser vill tillföra något så är du mer än välkommen!

Första frågan kommer här:
"Vilka förbättringar brukar man se av medicinering? Har precis börjat och känner att "ilandet" i kroppen inte är lika intensivt. Kan också fokusera bättre på mitt skrivande! Och detta är bara av en mycket låg dos. 
Vilka är de "klassiska" förbättringarna man brukar se? 
Jag har ADD och äter Medikinet. Vet inte om det är nån skillnad i effekterna beroende på om man har ADD eller ADHD. Men både rent praktiskt och på "insidan", vad brukar förbättras mer än det jag sett hittills?"


Jag får erkänna att jag inte är så bevandrad i mediciners påverkan när det gäller npf-svårigheter eftersom min dotter provat tre sorter, men inte märkt av några direkta förändringar annat än till de sämre när hon provat medicin, men de två bitar som du beskriver att du känner av "ilandet i kroppen som inte är lika intensivt" och att du har lättare att koncentrera dig är två av de typiska bitar som man ser kan förbättras med medicinering. Ilandet kan också beskrivas som rastlöshet eller att allt går i "tusen knyck i hjärnan så inget hinns med". När man får hjälp med just de två bitar du beskriver så har hjärnan och därmed "självet" plötsligt tid och resurser att göra annat och det är ju det medicineringen är till för. Att ge personen med npf-svårigheter större tillgång till allt annat en människa "äger". 


Ibland ser man inga positiva effekter och ibland tar biverkningarna en så stor del att man inte klarar av att medicinera, men så som du beskriver de positiva bitarna du fått av medicinen låter det som om du är på rätt väg. 


Malene


Om du som läser här har erfarenhet, bra eller dåliga av mediciner kring npf-diagnoser så får du mer än gärna fylla på och beskriva vilka skillnader bra/dåliga du upplevt att din/dina medicin/mediciner!

2 kommentarer:

Hege F. sa...

Interessant å lese! Som foreldre ser vi det jo frå utsida - og vår son er ikkje så meddelsom om konkrete effekter, anna enn at han VIL HA den, og blir lettare frustrert utan medisinen (kan vi jo også sjå). Ventar i spenning og håper på fleire beskrivelsar 'frå innsida' :-)

Unknown sa...

Fler beskrivningar från insidan (från mig som ställde frågan):
Jag upplever att jag hinner tänka färdigt en tanke innan en annan dyker upp. Vilket inte alls känns lika stressande som det vanligen gör.
Jag är inte lika röksugen med medicin i kroppen.
Jag har mindre ångest.
Jag kan lyssna på folk utan att tankarna far iväg, och om de börjar fara iväg kan jag lätt ta tillbaka fokusen.

Det negativa är att jag inte sover lika bra, är mer lättväckt, vilket iofs i mitt fall faktiskt är bra (på morgonen) när jag annars har svårt att vakna. På nätterna är det inte lika kul när man vaknar av minsta lilla törst eller ljud.

LAB, vad är det och vad är det inte?

Bo Hejlskov Elven blir intervjuad  på tv4 idag. Mycket sägs om lågaffektivt bemötande (LAB) för tillfället. Jag har väntat lite på det. LAB ...