Fortsätt till huvudinnehåll

Undersökning

Anledningen till att jag började blogga, berättade jag ju om häromdagen. Syftet med att fortsätta blogga är att sprida information om npf-svårigehter (och lättheter) för att öka förståelsen i samhället så att samhället blir ett bättre ställe att leva i även för människor som har en hjärna som fungerar såpass mycket annorlunda än övriga befolkningen så att man ofta misslyckas i andras ögon.

Ni är för det mesta mellan 300 - 700 läsare som är inne här och läser varje dag. Jag vill ju så klart att så många som möjligt skall läsa och sprida min blogg. Kanske drar jag mitt strå till stacken när det gäller att underlätta för människor med npf på det sättet?

Nu tänkte jag ta reda på vilka ni som läser min blogg är.

Vad du har för anknytning till bloggen och vad du skulle vilja läsa mer av. Allt för att göra bloggen bättre och mer läsvärd.

Jag är lite nyfiken på vad det är som gör att du läser min blogg och hur du hittade hit. Vill du så får du gärna berätta om det i en kommentar nedan också. Överst här till höger på sidan har jag lagt till en undersökning som finns tillgänglig i sju dagar och som är helt anonym, till och med för mig.

Vill du inte så behöver du ju inte, men du får väldigt gärna kryssa i vilken kategori du tillhör och du får gärna skriva vem du är, eller vad du vill läsa om nu i sommar i kommentarfältet för nu är jag, precis som tidningsredaktionerna ute i landet, ganska tom på uppslag, får jag nog erkänna.

Solen skiner förresten fortfarande här i Göteborg! Ha en skön dag idag.

Kram från Malene
14 kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Om exekutiva funktioner

Förmodligen har du hört talas om "de exekutiva funktionerna", men kanske har du inte helt "koll" på vad de innebär därför tänkte jag börja beskriva dem lite närmare idag.

"Med exekutiva funktioner (EF) avses förmågan att planera och organisera sitt beteende i förhållande till tid och rum i syfta att uppfylla mål och intentioner" - ur boken; Exekutiva svårigheter hos barn av Anne Vibeke Fleischer och John Merland.


Ett försök till att dela in de EF och och börja förklara dem tänkte jag, som sagt, göra idag. Imorgon börjar jag beta av listan på hur man kan hjälpa ett "npf-barn" som ofta har svårt/väldigt svårt med några/flera av punkterna. (Förutom EF har barn med npf i högre eller lägre grad svårt med motoriken, perceptionen, minnet, språk, inlärningsförmågan, sociala färdigheterna, samt emotionella svårigheter).

Inhibition (förmåga att kontrollera sina impulser).
Flexibilitet (klarar av förändringar, löser problem flexibelt).
Emotioner (klarar av …

"Bakbind inte lärarna"

På GP´s ledarsida skriver man idag att lärare måste få möjlighet att ta ut stökiga elever ur klassrummet. Att man, som man gör i England måste ha mer konsekvenser att ta till i skolans värld. Läs ledaren här. Kritiken mot Bo Hejlskov Elvén skiner lite lätt igenom i artikeln. Man tror helt enkelt inte helt på vad psykologen Hejlskov predikar runt om i landet för lärare och andra människor som arbetar med människor i beroende.

Jag kan förstå att man som journalist tänker att jag som lärare vill ha redskap för att stoppa jobbiga situationer när de uppkommer i mitt klassrum. Att jag behöver konsekvenser! Men konsekvensbemötande fungerar bara på elever som klarar av att tänka, inte bara i nutid och dåtid, men framförallt i framtid. Därför är konsekvenspedagogik värdelös. De elever som vi uppfinner konsekvenserna för - klarar inte av/har inte förmåga att förstå konsekvenserna.

Konsekvensbemötande är det enklaste sättet att bedriva pedagogik på. I sin sämsta form kan man också kalla det för …

Varför diagnos?

Varför är det så viktigt att få en diagnos om man har svårigheter som finns inom området adhd eller autism, frågar sig människor runt mig ibland. För mig är det lika självklart att en person med svårigheter inom det neuropsykiatriska funktionsområdet får en diagnos som en som har diabetes eller allergi till exempel.  Varför det, är det inte bara till för att kunna gömma sig bakom, säger någon då. Eller; är det bara för att skolorna ska kunna ge hjälp, de borde kunna ge hjälp ändå, säger någon annan.  Men en npf-diagnos är lika viktig som en diagnos för någon annan funktionsnedsättning eller sjukdom. Man behöver en utredning för att omgivningen ska veta och förstå och kunna hämta kunskap. Man får också en diagnos för att man själv ska veta och förstå svårigheter men också sina lättheten och för att kunna hämta kunskap.  Nedan har jag lagt in ett mejl jag fick från en kvinna. Hon fick sin diagnos sent i livet och jag tycker att hon klargör på ett enkelt sätt skillnaden på att leva i ov…