söndag 18 november 2012

Snällt brev till Arga Snickarn

Hej!
Jag skrev ett brev till dig i april, men det verkar inte som om du läste det eller tog till dig något av vad jag skrev att döma av senaste avsnittet av "Arga Snickaren", så jag gör ett nytt försök.

Det är fint av dig att du åker hem till människor som lever i ständig kaos. Jag tror att du gör det för att du har ett hjärta som slår lite extra för utsatta människor och jag tror att ditt team jobbar med dig just för att de vill hjälpa utsatta människor. Det lyser lite igenom programmet, tycker jag och det är fantastiskt bra. (Se senaste programmet när Sofie får hjälp här).

Ni hjälper människor som har svårt med att hålla ordning, att hålla tiden, att hålla igång ett projekt och slutföra det innan man kliver in på nästa. Människor som vill att det skall vara fint och ordning ungefär som de allra, allra flesta av oss önskar, men som inte klarar det.

Det stora problemet med programidén är att du hjälper människor att snickra och få ordning på sitt hus, men att du samtidigt inte förstår att de väldigt ofta också behöver annan hjälp. Sofie, som lever i ett fullständigt kaos där ingenting fungerar i hennes hus, där hon rivit ut saker utan att slutföra projektet, gång efter gång efter gång behöver hjälp på fler sätt än snickrandet.

När du säger "du lyssnar ju inte" eller "du måste väl kunna säga en tid för när du är klar med detta", så kränker du henne. Hon säger flera gånger i programmet att hon inte kan förhålla sig till tid, att hon är "sifferdyslektiker". Hon ger så många ledtrådar till var som är svårt för henne, men du, Arge Snickarn DU LYSSNAR INTE PÅ HENNE.

Hade du lyssnat till henne och tagit till dig det hon sagt, då hade du verkligen kunnat hjälpa henne. Du hade kunnat ge henne hjälpmedel för att fixa att bygga vidare och fixa vardagen efter att du och ditt team åkt iväg med alla era lastbilar. Du hade kunnat satsa lite mindre på flådiga detaljer som kostar pengar och lagt de pengarna på hjlälpmedel. Tidshjälpmedel finns och det skulle Sofie behövt, istället för glasskålar eller zebramatta.  Griffeltavla satte designern upp mellan hallen och köket och sa "det här är en kul grej för barnen". Tänk om hon vetat hur hon skulle hjälpa Sofie att strukturera upp sitt liv med hjälp av just sådana saker som till exempel en griffeltavla. Så som du strukturerar upp ditt liv i din hjärna, behöver många människor hjälp med att göra - på väggen eller vid datorn - för att få livet att gå ihop.

Tänk om ni visste lite mer om varför människor bor som Sofie bodde. Då hade du alldeles säkert slutat skrika på henne och slutat bli frustrerad när hon inte gör som du tänker dig. Då hade du förstått varför och då hade du kunnat acceptera henne för den hon är och hjälpa henne där hon stod, istället för att tala om för henne vad hon BORDE kunna göra och vad hon är VÄRDELÖS på. Då hade hon sluppit bli deprimerad och kanske kunnat vara stolt över sig själv istället.

Precis som det är för alla människor med svårigheter, om vi förstod och accpeterade och slutade tala om vad de BORDE klara av och tala om vad de är VÄRDELÖSA på. Då hade flera människor mått bättre. Alla vill nämligen lyckas, Arga Snickarn, även de som inte kan förhålla sig till tid och/eller har förmågan att slutföra ett projekt som de startat.

MVH
Malene Larssen

11 kommentarer:

Lovisa sa...

Jag såg också detta program och det gjorde mig så upprörd. För det var ju så uppenbart.
Anders lyssnade ju verkligen inte på Sofie och jag tyckte SÅ synd om henne! Hon förtjänar att någon förstår henne.

Anonym sa...

Bra skrivet Malene!

Unknown sa...

Underbart! Så klockrent! Sitter och tittar på programmet just nu själv och reagerade på samma saker :-)

Aspergermamma sa...

Så himla bra skrivet! Hoppas du lämnar in detta som insändare till någon stor tidning. Och varför inte mejla det till hela redaktionen? Du kunde kanske lära dem ett och annat?! Utan att ha sett programmet, så fattar man ju att de här människorna behöver lära sig rätt mycket om NPF.

A sa...

kände exakt samma sak när jag såg programmet

Elin sa...

Jag har slutat titta på det programmet, blir bara så ledsen och irriterad. Skicka en länk till ditt inlägg på twitter eller facebook till honom så läser han det kanske för det borde han göra.

Elin (en annan nu vuxen Mika)

heidi sa...

Bra skrivet marlene. Bemöta med respect o förståelse är det bästa inte trycka ner dom. Skulle inte vilja att någon behandlade min dotter på så vis . Kanske dax att arga snickaren går på lite föreläsningar .....

Anonym sa...

Det vi dock inte vet och bör tänka på är vad de gör de andra timmarna när de är där.....
Skicka till hela redaktionen på Skare och Kanal5....be om en kommentar:-D
Hoppas du får någon form av gensvar!

AG sa...

Jättebra!
Som någon annan skrev här så har jag också slutat titta för jag tycker det är så jobbigt när han kränker människor. Va bra ändå att du orkar och att du orkar agera!
Tack för det!
Hoppas du känner för att skicka det här vidare till berörda eller till tidningar så kanske det kan bli en reaktion.

mariellejohnsson sa...

Jag tittar aldrig på arga snickaren eller liknande program just pga det du skriver om. Jag orkar inte med hans ilska mot människor som har det svårt. Dom gånger jag ändå råkat slå på TVn när det där varit så blir jag så förbannad. Jag tycker att han är en hemsk människa! (antagligen ren okunskap, men ändå)
Skicka iväg det där!
Kram från Marielle.

yrvädret sa...

Jätte bra att du skrev, superbra.
Du har en otroligt fin och välskriven blogg.
Tack
mvh yrvädret.
Kommer att följa denna

LAB, vad är det och vad är det inte?

Bo Hejlskov Elven blir intervjuad  på tv4 idag. Mycket sägs om lågaffektivt bemötande (LAB) för tillfället. Jag har väntat lite på det. LAB ...