Fortsätt till huvudinnehåll

Plocka bort plankor, säger Kaj Pollak.

Kaj Pollack brukar säga så, vet jag. Inte för att jag har varit på hans föreläsningar, men jag har hört från andra som varit. "Plocka bort plankor", eller något i den stilen.

Det är så mycket som tar vår energi. Upplevelsen av vad som tar energi och varför energin går åt är olika, men känslan av att bli av med energi är den samma. När vi dräneras på energi får vi snart ingen energi kvar utan blir orkeslösa. Några av oss människor ställs inför större utmaningar, några inför lite mindre. Så är det bara och det är inget vi kan göra något åt, men så länge vi kämpar mot det vi inte kan göra något åt - så går vår energi (den stora eller lilla som vi är födda med eller har kvar efter många års slitage) till sådant vi ändå inte kan påverka.

Fråga dig själv "kan jag påverka detta och blir mitt liv bättre om jag kämpar mot detta?".

Är svaret på frågan "ja" så är det värt att kämpa och lägga energi på det, men om svaret på frågan blir "nej" så är det lika bra att lägga ner kampen och lägga energi (den stora eller lilla som vi är födda med eller har kvar efter många års slitage) på andra saker, som du kan påverka. Hur du tar det som händer till exempel.

Välj bort det som tar energi. Plocka bort de plankorna. Välj de plankor som ger energi istället.

Det mår vi alla bättre av.

Ha en härlig måndag och lägg energin på det som ger dig något!
Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Om exekutiva funktioner

Förmodligen har du hört talas om "de exekutiva funktionerna", men kanske har du inte helt "koll" på vad de innebär därför tänkte jag börja beskriva dem lite närmare idag.

"Med exekutiva funktioner (EF) avses förmågan att planera och organisera sitt beteende i förhållande till tid och rum i syfta att uppfylla mål och intentioner" - ur boken; Exekutiva svårigheter hos barn av Anne Vibeke Fleischer och John Merland.


Ett försök till att dela in de EF och och börja förklara dem tänkte jag, som sagt, göra idag. Imorgon börjar jag beta av listan på hur man kan hjälpa ett "npf-barn" som ofta har svårt/väldigt svårt med några/flera av punkterna. (Förutom EF har barn med npf i högre eller lägre grad svårt med motoriken, perceptionen, minnet, språk, inlärningsförmågan, sociala färdigheterna, samt emotionella svårigheter).

Inhibition (förmåga att kontrollera sina impulser).
Flexibilitet (klarar av förändringar, löser problem flexibelt).
Emotioner (klarar av …

"Bakbind inte lärarna"

På GP´s ledarsida skriver man idag att lärare måste få möjlighet att ta ut stökiga elever ur klassrummet. Att man, som man gör i England måste ha mer konsekvenser att ta till i skolans värld. Läs ledaren här. Kritiken mot Bo Hejlskov Elvén skiner lite lätt igenom i artikeln. Man tror helt enkelt inte helt på vad psykologen Hejlskov predikar runt om i landet för lärare och andra människor som arbetar med människor i beroende.

Jag kan förstå att man som journalist tänker att jag som lärare vill ha redskap för att stoppa jobbiga situationer när de uppkommer i mitt klassrum. Att jag behöver konsekvenser! Men konsekvensbemötande fungerar bara på elever som klarar av att tänka, inte bara i nutid och dåtid, men framförallt i framtid. Därför är konsekvenspedagogik värdelös. De elever som vi uppfinner konsekvenserna för - klarar inte av/har inte förmåga att förstå konsekvenserna.

Konsekvensbemötande är det enklaste sättet att bedriva pedagogik på. I sin sämsta form kan man också kalla det för …

Varför diagnos?

Varför är det så viktigt att få en diagnos om man har svårigheter som finns inom området adhd eller autism, frågar sig människor runt mig ibland. För mig är det lika självklart att en person med svårigheter inom det neuropsykiatriska funktionsområdet får en diagnos som en som har diabetes eller allergi till exempel.  Varför det, är det inte bara till för att kunna gömma sig bakom, säger någon då. Eller; är det bara för att skolorna ska kunna ge hjälp, de borde kunna ge hjälp ändå, säger någon annan.  Men en npf-diagnos är lika viktig som en diagnos för någon annan funktionsnedsättning eller sjukdom. Man behöver en utredning för att omgivningen ska veta och förstå och kunna hämta kunskap. Man får också en diagnos för att man själv ska veta och förstå svårigheter men också sina lättheten och för att kunna hämta kunskap.  Nedan har jag lagt in ett mejl jag fick från en kvinna. Hon fick sin diagnos sent i livet och jag tycker att hon klargör på ett enkelt sätt skillnaden på att leva i ov…