Viktigast


Jag fick en fråga för några dagar. Den lät  så här; 
- Vad är viktigast att tänka på som förälder och pedagog till barn som har NPF. 
Jag tror att svaret är så enkelt som så här; Tro på att barn alltid gör sitt bästa, att om de inte gör sitt bästa så är det omständigheterna runt barnet som behöver ändras. 
Fast det känns besvärligt och jobbigt, fast barnet verkar vilja misslyckas eftersom hon/han bara gör "dumheter" hela tiden, så gäller det att ha med sig tanken i huvudet. EFTER det kommer alla pedagogiska knep och lösningar. Det viktigaste i mötet med barn som har NPF och med ALLA barn:
"Alla barn vill lyckas!"
Så enkelt, men så svårt att komma ihåg ibland. Och så får man inte glömma att alla gör fel ibland och inte deppa ihop när det blir fel, för det är så svårt att göra rätt hela tiden och särskilt när det finns osynliga svårigheter. 

Kommentarer

Hej Malene,
Mycket bra!! Skulle vilja länka/Facebook men inser att det är för många (som inte rör sig i vår värld) som inte vet vad NPF står för.
jo sa…
Jag tror du har absolut rätt!
Andra viktiga saker: ge mycket beröm och så lite "skäll" som möjligt, låt för den sakens skull inte barnen komma undan när de gör nåt dumt, men markera att det inte är okej och släpp det. Inga långa monologer om varför det var fel.

Uppmuntra där man ser att barnen har potential. De behöver inte bli bäst på matte om de hatar matte. Men älskar de slöjd: uppmuntra skiten ur dig när det kommer till slöjd.

Ha i åtanke att dessa barn väldigt ofta själva tycker dom är dåliga på saker, att dom är korkade, inte duger, att de ofta har ångest och att av alla krav dom har på sig så väger deras egna mest. Ta alla chanser att bevisa för barnet att det inte är så och att de kan lätta lite på sina egna krav.

Själv förväntar jag fortfarande av mig själv att jag ska kunna göra saker perfekt, för någon utan ADHD skulle inte haft så svårt med t ex städnigen. Men när jag verkligen tittar mig omkring har inte neurotypiska människor heller det lika perfekt som det är i IKEA-katalogen. Trots det är jag inte nöjd med mig själv när jag inte lyckas hålla den standarden (och den standarden är omöjlig för alla om man faktisk bor i sitt hem).

Populära inlägg