En till om kost

Jag skrev om mina tankar kring kost och npf-svårigheter igår. Både här på mejlen och på facebook har några av er kommenterat kring detta och då framförallt era egna erfarenheter av att inte ändra i kosten eller erfarenheter av att ha ändrat i kosten.

Det är ju så att olika människor reagerar olika på kost. För en del blir livet till en stor förändring när man tar bort kolhydrater, gluten och mjölk från maten, för andra blir det ingen skillnad. (För några fungerar det väldigt bra med medicin, andra märker ingen skillnad) Åter andra har en så pressad livssituation och/eller har barn som det är/känns fullständigt hopplöst att ändra i kosten eftersom barnet bara äter några få livsmedel som det är  och det kan vara nog så traumatiskt att då ta bort en av de få livsmedel som barnet för tillfället vill/kan äta. 

Vad jag försöker belysa så ofta det går här på min blogg är just det att det ser olika ut för olika människor och att vi måste acceptera och respektera olika människors val. Det är så lätt att man tänker "så gör inte jag alltså är det fel" eller "om de bara hade gjort så, så hade deras liv blivit jättebra". 

Så är det ju inte. Ingen av oss människor har full räckvidd att kika in på någon annans liv. Det är många, många, många parametrar som leder fram till att någons liv ser ut på ett speciellt sätt. Därför blir en ensidig beskrivning i form av t ex "bara du tar bort gluten- och mjölkprodukter ur maten så kommer livet att bli mycket enklare för er" ofta förödande för människor. Om man inte gör det där som det står i tidningen om - så är man en mycket dålig förälder. Så kanske man gör det där som det står i tidningen och det ändå inte blir något resultat... Vad gör man då för fel!?

Missförstå mig inte. Jag är säker på att många av oss människor skulle må mycket bättre med mer "nyttig" kost, mer motion, mer positiva tankar, fler stunder till återhämtning etc, etc. Problemet är att när man lägger det som en förklaring till att människor har det svårt - så skuldbelägger man människor som redan kämpar med så mycket. 

Därför: Prova gärna att äta alternativ kost. Att ta bort gluten. Att ta bort mjölk. Att sluta äta kolhydrater. Eller något annat alternativ. Fortsätt forska på det och allt annat som kan tänkas underlätta för människor som har det tufft! 

Men.

Sluta skuldbelägg människor som redan har det tufft som det är. 

Trevlig helg!

(Förresten, om jag inte kommenterar eller skriver något här eller på facebook så får ni ha fördragsamhet med det - jag har helt enkelt inte tillräckligt många timmar per dygn, som det ser ut just nu).

Kommentarer

SkogsÄlvan sa…
Allt är rätt och inget är fel. Man gör det som känns bäst för en själv och ens barn. Punkt.
För min son, som har en adhd-problematik, funkar det med mer fett och mindre kolhydrater. Enligt en känd kostbloggare är det kaseinet i mjölkprodukter som är boven i dramat, min son skulle inte överleva utan sin älskade mjölk. Så, ingen gör fel, inte ens den som anser någon annan göra fel eller rätt. För man gör bara det som passar en själv bäst och vem känner sitt barn bäst?
Kram och tack för en spännande blogg!

Populära inlägg