Kost och npf-svårigheter


Det diskuterades kost och npf-svårigheter på jobbet häromdagen. Någon hade läst en artikel om hur mycket "bättre" man blir om man har npf och börjar äta gluten- och laktosfri kost. Jag har läst några artiklar i det där ämnet och jag har kikat i den danska boken om familjen som helt la om sin kost och därmed "befriade" sin son från autism...

En artikel från februari förra året (det här poppar upp med jämna mellanrum i media och nu var det ett tag sedan sist) berättar att en forskarundersökning pekar på att barn med adhd kan få lindrigare svårigheter om de äter allergifri mat. En grupp barn fick äta en diet bestående av ungefär 10 livsmedel som är minst allergena. En annan grupp fick äta som vanligt. Efter fem veckor av dietmat kunde man konstatera (i den här enda undersökningen kanske bäst att tillägga) att väldigt många av de barnen som fått 10 livsmedel att kalasa på under fem veckor så hade många "adhd-symtom" lindrats.

I resten av artikeln beskriver journalisten ett aktivitetscentrum för människor med npf där man är noga med att deltagarna får "nyttig" mat (vad nu det är, det ser nog lite olika ut i olika länder det där, jo jag vet egentligen, långsamma kolhydrater, fiberrik kost, sockerfri mat bland annat). Där kunde man konstatera att deras deltagare mår "mycket bättre" när de inte äter "makaroner och ketchup".

Artikeln blandar ihop äpplen och pärorn. Därmed blandar människor som läser artikeln också ihop äpplen och päron. Forskarna har inte tittat på "nyttig" kontra "onyttig" mat ("oslarviga" kontra "slarviga" föräldrar...). Man har jämfört hur barn med adhd mår om de äter mat som för nästan alla människor inte framkallar någon allergi. Kanske skulle man kunna dra det så långt att de flesta människor mår bättre av att äta kost som innehåller mindre gluten och lactos? Kanske skulle man kunna säga så att de föräldrar som orkar, förmår att laga sådan mat som inte innehåller gluten och laktos har mycket energi och därmed också mycket energi att hjälpa sitt/sina barn med andra bitar som är svåra i och med autism och/eller adhd/add? 

Diet på 10 livsmedel är nämligen näst intill omöjligt att hålla, om man är en familj där ingen är hyperallergisk mot all annan mat (jo, jag har träffat en sådan familj när jag gjorde ett reportage åt en tidning, tio livsmedel blir väldigt begränsande och det var ingen rolig vardag de hade, kan jag lova, efter att ha träffat den familjen).

Vad som händer, när man läser artikeln som jag refererar till och inte har någon kunskap om npf-diagnoser?  Att man lätt missuppfattar det som står och tolkar in det lite fel.

Man tror helt enkelt att bara föräldrarna till barn med add/adhd/autism/aspergers slutar ge sina barn makaroner och ketchup till middag så blir barnen "fria" från sin diagnos.

Trots att jag precis beskrivit hur svårt det är att laga mat på tio livsmedel så måste jag ändå skriva detta:

Tänk om det varit så enkelt att det bara varit att lägga om kosten så slapp man allt det jobbiga det innebär att ha en hjärna som fungerar lite annorlunda jämfört med "majoritetsmänniskorna" (alltså dem med en typ av hjärna som det finns flest avi världen)!

Ibland blir man lite utmattad, som när man försöker få människor att förstå och som att jobba väldigt mycket. Tur att det är dags för aerobicsträning i eftermiddag så jag kan ladda lite energi...! 

Kommentarer

Anonym sa…
Hej! Jag äter faktiskt ganska strikt främst socker- och glutenfritt (sällan frukt, potatis, majs osv.) och sedan i höstas kombinerar det med en del naturliga tillskott och jag har aldrig mått så här bra! Har alltså själv ADHD. Koncentrationen är inte helt hundra och det får jag kanske acceptera när jag valt bort medicin, men jag har ett lugn som jag inte minns att jag någonsin har haft. Det fungerar säkert olika för olika och det är nog inte möjligt för alla med diagnoser men jag är övertygad att man kan må lite bättre med en bättre kost, med eller utan medicinering.

Det tar ett tag att sätta sig in i nya sätt att tänka kring livsmedel och måltiden men det går. Detta är ju ungefär LCHF och det har funkat för mig i 3 år. Just nu finns det ju en uppsjö av lchf-böcker så om man vill finns det inspiration att få. Sen säger jag inte att det är enkelt i början...

Skriver om kosten ibland här www.livetmedadhd.se

/Pia
Anonym sa…
Har en son med Adhd och han åt glutenfri kost i två år och för honom blev det ingen skillnad alls, tyvärr : (
Hej!
Vi har sett jättestor effekt av gluten- och mjölkfri kost.

INCA-studien som du skriver om hade tveklöst ett bra resultat, men den är som en hagelbössa: Man fick in en träff, men vet inte vilken kula som tog. Dessutom så fick de små mängder (?) gluten i studien.

Personligen så tror jag att ingen bör äta varken mjölkprodukter eller gluten. Kanske är de som har NPF extra känsliga?

Vi har aldrig haft för avsikt att bota från autism, utan bara att barnen ska må bättre, vilket de gör. Det är verkligen stor skillnad, som inte kan förklaras med nyttig mat. Min äldsta son kom ur sin "bubbla" och svarar numera direkt på tilltal. Han är här hos oss istället för i sin egen repetitiva värld.

Jag har skrivit lite om mina funderingar.
http://aspergermamma.blogspot.se/2012/03/mina-funderingar-kring-koststudier.html

Där finns också en del tips om hur man göra i olika inlägg. Och man kan också fråga mig i kommentarer. Jag säljer absolut inget och är inte motståndare till medicin. (Varför inte både och?) Vill bara att fler ska få uppleva det som vi fått uppleva.

Tack för en bra blogg!
Mvh
"Aspergermamma"
Kom på att jag har en länk till:

http://www.matochhalsa.se/artikel/barnpsykiatern-ratt-kost-har-positiv-effekt/343

Anonym sa…
Jag är lite sen på bollen här, men jag har alltid tänkt att det är barn som ändå har problem med laktos eller gluten som får så fantastiska resultat av kostomläggning. Vem som helst kan ju begripa att ett barn med ständigt ont i magen från matintoleranser har det jobbigare att hantera sina övriga svårigheter.

/ Paula

Populära inlägg