tisdag 25 februari 2014

Paracetamol och adhd

Mammor som ätit värktabletter innehållande paracetamol under graviditeten löper en ökad risk att föda barn med adhd. Ju mer paracetamol under graviditeten - desto högre risk för adhd hos barnet. En artikel om det finns bland annat r som du kan läsa och här.

Jag är emot att bestraffa, döma, lägga skuld och skam på människor - särskilt människor som redan har det lite tuffare än andra. Jag tycker också att det är viktigt att man forskar på varför barn får funktionsnedsättningar inom npf-området och vad man kan göra för att hjälpa människor med npf, tror inget annat.  

Jag tänkte några varv till på det här i min frustration att man så ofta hamnar i det där, när man skriver om adhd och autism, att det är personerna som är drabbade - som får skylla sig själva för de har inte skött sina kort rätt!

Det gör det lättare för alla som inte är drabbade att inte bry sig och det är aldrig bra, att ett samhälle inte bryr sig om dem som behöver brys om. 

Jag tänkte, som sagt, några varv till och funderar på om de som forskar kring paracetamol och adhd tagit i beaktande att huvudvärk ofta är förknippade med neuropyskiatriska funktionsnedsättningar. Även astma, allergi, diabetes bland annat är ofta förknippat med npf-svårigheter. Kanske är det så enkelt att mammor som ofta har huvudvärk oftare än andra mammor tar paracetamol. Och mammor med huvudvärk oftare än andra mammor har adhd  (och det vet vi ju att adhd i hög grad är ärftligt). Kanske, om forskarna skulle undersöka om det finns något samband mellan att ta astmamedicin undergraviditeten och löpa högre risk för att barnet får adhd, eller diabetesmedicin, för den delen - att de skulle få samma svar i de frågorna.

Intressant, om de hade undersökt det och viktigt att de fortsätter att forska, men framförallt viktigt att vi slutar skuldbelägga människor med adhd och autism. 

4 kommentarer:

Unknown sa...

Vet dom nu att det är ärftligt?? Jag gjorde
Min utredning hos forskaren i Göteborg som elda upp alla papper å dom kunde inte bevisa om det var ärftlig eller om det var pga av något tragiskt som hände när man var liten

malene larssen sa...

Jag antar att du syftar på Christopher Gillberg och hans team som strimlade sönder allt forskningsmaterial för att det inte skulle komma ut i offentligeheten. Det finns forskning gjorda runt om i hela västvärlden som pekar på samma sak att npf-svårigheter är ärftliga i hög grad och att samsjuklighet finns i områden som bland annat astam, allergi, diabetes, huvudvärk, magvärk, ångest, självskadebeteende etc.

Linda sa...

Daniel Rossi om vi säger så här: Det är varken eller, eller både och. Det är både arv och miljö. I min familj har vi:
1 med infantil autism
1 Asperger
1 ADHD + bipolär
1 Autismpspektrum störning
1 Asperger + Adhd
1 adhd med Aspergerllika personlighetsdrag
1 med okända diagnoser, men säkerligen åtminstone bipolär
1 ätstörningar/depression
och det är bara dem jag vet om!

....att säga att det inte finns belägg för ärftlighet, ja det ovan är mitt svar :P
Sen handlar ju miljön mycket om utlösande av symtom och hur stor problematik de orsakar.

Anonym sa...

Hej!
Jag hittade just din sida och har inte hunnit med att kolla allt såklart. Detta med paracetamol tycker jag är befängt. Jag hartvå äggs tvillingar och båda har Asperger och Adhd. Jag var superduper noga med att inte ta en enda tablett under graviditeten trots smärtproblematik, så det känns bara som att de vill skuldbelägga mammorna. Jag känner mammor som rökt hela barnens graviditeter och deras barn har varken det ena el andra inom Npf. Slutsatsen är alltid att felet i slutändan ligger hos föräldrarna och att Npf problematiken egentligen inte finns. Är spyfärdig på det:-(

LAB, vad är det och vad är det inte?

Bo Hejlskov Elven blir intervjuad  på tv4 idag. Mycket sägs om lågaffektivt bemötande (LAB) för tillfället. Jag har väntat lite på det. LAB ...