tisdag 30 september 2014

Hjälp - eller det gäller att vara frisk för att vara "sjuk"

Den gamla klyschan "det gäller att vara frisk för att vara sjuk" passar bra in på vår familj just nu. Yngsta dottern som är nitton år vill ta körkort nu. Hon har ansökt om lämpa, som jag tror att det heter och hon är sugen på att få sätta igång. Hon går på naturbruksgymnasiet där hon lär sig köra traktor och andra fyrhjulingar. Hon är förmodligen den som är mest försiktig av alla elever, om jag känner min dotter rätt.

Nu kommer vi till kruxet där jag söker hjälp. Hon är ju inte sjuk i ordets rätta betydelse, min dotter, men hon har funktionsnedsättningar inom det neuropsykiatriska området. I och med det behöver hon ha ett läkarintyg från en specialistläkare inom npf-området. Utskriven från BNK i Göteborg (barnneurologiska kliniken), äter ingen medicin, har inga andra åkommor än svår astma och allergi. Har alltså ingen läkare för sina npf-diagnoser. Hur gör man då?

Jag vet inte. Jag har sökt BNK för att kanske ändå få hjälp därifrån, men nej, läkaren jobbar inte där och inte kan man skicka förfrågan vidare till henne heller. Vidare har jag försökt kontakta människor som har kunskaper inom området för ett tips, vem jag ska söka, men ingen vet.

Jag har ringt vårdcentralen som inte hade någon med specialistkompetens och därför inte kunde hjälpa mig. Därför fick min dotter en tid till mitten av december för att få en remiss till vuxenpsykiatrin. Jag har ringt vuxenpsykiatrin, som de tyckte att jag skulle göra på vårdcentralen, men de visste inget. Kvinnan på vuxenpsyk gav mig ett nummer till ett "mobilttestcenter" som eventuellt skulle kunna hjälpa oss, men hon var inte säker. Hon sa att jag kunde googla på läkare som har specilistkompentens, men att jag skulle vara noga och kolla så att det inte blev alldeles för dyrt om de var privatläkare...

Så här står jag nu, fortfarande på ruta noll, om jag inte räknar med vårcentralen i mitten av december. Kanske kan vi få ett besök på vuxenpsyk någon gång i vår för min dotter.

Tack och lov är jag sjuk idag, men tillräckligt pigg för att ringa. Man behöver nämligen vara mer frisk än sjuk när man ska lösa saker som har med sjukvård att göra.

Nu till min fråga och jag är verkligen tacksam över varje svar jag får. Hur ska jag göra för få en tid hos en specialist inom npf för min dotter?  All hjälp mottages verkligen med tacksamhet!

Inga kommentarer:

LAB, vad är det och vad är det inte?

Bo Hejlskov Elven blir intervjuad  på tv4 idag. Mycket sägs om lågaffektivt bemötande (LAB) för tillfället. Jag har väntat lite på det. LAB ...