Fortsätt till huvudinnehåll

En människa - är bara människa

I ett inslag på nyheterna ikväll berättar en kvinna om sin man. Han var rektor på den skola som flickan Yara gick på. Mannen fick kritik efter Yaras död, att han inte gjort tillräckligt mycket, inte anmält misstänkta missförhållanden i flickans hem till socialtjänsten. Mannen blev arbetsbefriad av sin arbetsgivare, kommunen och man nämnde honom i nyheter och annat efter flickans död. Ingen av dem som satt över honom har tagit på sig något. Inte för att Yara aldrig fick hjälp, inte heller att mannen, en månad efter den "offentliga avrättningen" som hans fru kallar det för körde med bilen rakt in i några träd.

Om mannen är den som bär allt ansvar för flickans död eller inte har jag ingen aning om och det är nog inte så många fler än den förra rektorn och några till väl initierade som kan svara på den frågan. Den före detta rektorn kan inte svara eftersom han är så skadad efter bilolyckan.

Det är fruktansvärt att flickan misshandlades till döds, men det är inte det jag vill ta upp här på min blogg ikväll.

Det är sorgligt, men inte ovanligt, att en ensam person får stå vid skampålen. Ofta ser vi det i massmedia, men ibland ser vi det också inom andra område. Att kommunens tjänstemän sett det som ett lätt sätt att inte själva bli utsatta för stupstock, genom att lägga all skuld på mannen är uppenbart. Men vi människor är faktiskt bara människor. Även om vi jobbar inom skolans värld, eller inom kommunen.

Jag är inte troende, men jag tycker att en och annan tanke, ett och annat citat tål att användas från religiösa skrifter, som "den som är utan skuld, kasta första stenen".

Nu hoppas jag att de människor som intervjuades på nyheterna idag, mannens chefer inte blir utsatta av en massa arga människor som vräker ur sig ilska och frustration.

Vi människor är ju faktiskt bara människor. Vi gör fel, fast vi oftast försöker göra rätt.

Den som är utan skuld, kasta första stenen.
Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Om exekutiva funktioner

Förmodligen har du hört talas om "de exekutiva funktionerna", men kanske har du inte helt "koll" på vad de innebär därför tänkte jag börja beskriva dem lite närmare idag.

"Med exekutiva funktioner (EF) avses förmågan att planera och organisera sitt beteende i förhållande till tid och rum i syfta att uppfylla mål och intentioner" - ur boken; Exekutiva svårigheter hos barn av Anne Vibeke Fleischer och John Merland.


Ett försök till att dela in de EF och och börja förklara dem tänkte jag, som sagt, göra idag. Imorgon börjar jag beta av listan på hur man kan hjälpa ett "npf-barn" som ofta har svårt/väldigt svårt med några/flera av punkterna. (Förutom EF har barn med npf i högre eller lägre grad svårt med motoriken, perceptionen, minnet, språk, inlärningsförmågan, sociala färdigheterna, samt emotionella svårigheter).

Inhibition (förmåga att kontrollera sina impulser).
Flexibilitet (klarar av förändringar, löser problem flexibelt).
Emotioner (klarar av …

Varför diagnos?

Varför är det så viktigt att få en diagnos om man har svårigheter som finns inom området adhd eller autism, frågar sig människor runt mig ibland. För mig är det lika självklart att en person med svårigheter inom det neuropsykiatriska funktionsområdet får en diagnos som en som har diabetes eller allergi till exempel.  Varför det, är det inte bara till för att kunna gömma sig bakom, säger någon då. Eller; är det bara för att skolorna ska kunna ge hjälp, de borde kunna ge hjälp ändå, säger någon annan.  Men en npf-diagnos är lika viktig som en diagnos för någon annan funktionsnedsättning eller sjukdom. Man behöver en utredning för att omgivningen ska veta och förstå och kunna hämta kunskap. Man får också en diagnos för att man själv ska veta och förstå svårigheter men också sina lättheten och för att kunna hämta kunskap.  Nedan har jag lagt in ett mejl jag fick från en kvinna. Hon fick sin diagnos sent i livet och jag tycker att hon klargör på ett enkelt sätt skillnaden på att leva i ov…

Vad kan vi göra hemma?

Frågan kom från ett par förtvivlade föräldrar som jag träffade för ett tag sedan. Skolan fungerade inte för deras barn. Hen hamnade ofta i konflikter. Pedagogerna visste inte hur de skulle göra och hela skoldagen blev därför jobbig för barnet. När sedan föräldrarna kom för att hämta sitt barn fick de ofta höra om saker som barnet gjort. Detta i sin tur gjorde att föräldrarna skällde på barnet när de kom hem.  Barnet mådde naturligtvis inget vidare, precis som barn som har det tufft i skolan, alltid gör.  Vad kan vi göra hemma? Frågan var så klok och den är så viktig att ställa sig, både som förälder, men också som pedagog.  Du kan försöka, som förälder och som pedagog, att fokusera på vad du kan göra för att stärka barnet. Fundera på vad som är bäst för ditt barn/din elev, ställ din egen frustration och ilska vid sidan av, om du kan. Barnet blir inte stärkt av att hen hör dig klaga på barnets föräldrar eller pedagoger. Du kan lyssna på ditt barn/din elev, utan att döma ditt barn eller…