Fortsätt till huvudinnehåll

Föreläsning om mobbning och utanförskap i Göteborg

Tisdagen den 21 april är anordnar Friends och UnderbaraADHD en heldag i Göteborg kring mobbning och neurospykiatriska funktionsnedsättningar. Förra terminen var jag i Stockholm och föreläste med samma gäng. Jag tyckte överlag att många av föreläsarna var intressanta och givande att lyssna på så jag kan varmt rekommendera detta. Läs hela programmet här. 


Röster om ADHD och mobbning i skolan, Stockholm 21 november 2014
”Allt var mycket givande. Bland de absolut bästa konferenser jag varit på”
page3image20344
”Helt fantastisk dag med massa starka människor som berättar sina historier. Fick med mig massor
page3image21832
som jag kan använda mig av och även se annorlunda på ADHD och förstå mer av ADHD.”
page3image24520
”Många AHA! O fantastiska tips! Massor att ta med sig, mycket inspirerande. Bra att det var flera
page3image26088
olika som berättade och föreläste”
page3image27496
”Det var en fantastisk konferens. Den bästa jag har varit på. Allt var perfekt upplagt, mycket
page3image29024
intressanta föreläsningar och perfekt service :)”
page3image30472
”Jag tycker att det var bra med flera olika perspektiv på ämnet. Det gjorde att man fick en samlad
page3image32120
bild.”
”Mycket bra förhållningssätt, mycket känsla och inspirerande.” 
Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Varför diagnos?

Varför är det så viktigt att få en diagnos om man har svårigheter som finns inom området adhd eller autism, frågar sig människor runt mig ibland. För mig är det lika självklart att en person med svårigheter inom det neuropsykiatriska funktionsområdet får en diagnos som en som har diabetes eller allergi till exempel.  Varför det, är det inte bara till för att kunna gömma sig bakom, säger någon då. Eller; är det bara för att skolorna ska kunna ge hjälp, de borde kunna ge hjälp ändå, säger någon annan.  Men en npf-diagnos är lika viktig som en diagnos för någon annan funktionsnedsättning eller sjukdom. Man behöver en utredning för att omgivningen ska veta och förstå och kunna hämta kunskap. Man får också en diagnos för att man själv ska veta och förstå svårigheter men också sina lättheten och för att kunna hämta kunskap.  Nedan har jag lagt in ett mejl jag fick från en kvinna. Hon fick sin diagnos sent i livet och jag tycker att hon klargör på ett enkelt sätt skillnaden på att leva i ov…

Om exekutiva funktioner

Förmodligen har du hört talas om "de exekutiva funktionerna", men kanske har du inte helt "koll" på vad de innebär därför tänkte jag börja beskriva dem lite närmare idag.

"Med exekutiva funktioner (EF) avses förmågan att planera och organisera sitt beteende i förhållande till tid och rum i syfta att uppfylla mål och intentioner" - ur boken; Exekutiva svårigheter hos barn av Anne Vibeke Fleischer och John Merland.


Ett försök till att dela in de EF och och börja förklara dem tänkte jag, som sagt, göra idag. Imorgon börjar jag beta av listan på hur man kan hjälpa ett "npf-barn" som ofta har svårt/väldigt svårt med några/flera av punkterna. (Förutom EF har barn med npf i högre eller lägre grad svårt med motoriken, perceptionen, minnet, språk, inlärningsförmågan, sociala färdigheterna, samt emotionella svårigheter).

Inhibition (förmåga att kontrollera sina impulser).
Flexibilitet (klarar av förändringar, löser problem flexibelt).
Emotioner (klarar av …

Faror med att bara ha ett relationellt perspektiv

Jag lyssnar på en föreläsning för blivande specialpedagoger och får bland annat höra om en elev som har svårt att erkänna när hen gjort saker som inte var bra.

- Det finns en förklaring till det, säger föreläsaren ungefär och fortsätter, hen hade en väldigt sträng och otrevlig pappa, så klart eleven inte vågade erkänna när hen gjort fel.

En annan föreläsning där jag var i egenskap av åhörare och kbt-student hörde jag en föreläsare beskriva anknytningsteorin och lite i förbifarten nämna att barn med autism ofta har föräldrar som har  haft svårt att knyta an till sina barn och ytterligare att barn med adhd ofta haft en "rörig" anknytning till sina föräldrar.

En tredje händelse som gör sig påmind hos mig är då jag och min man träffade skolpsykologen feer att hon gjort de första testerna på vår dotter. Hon förklarade varför vår dotter hade svårigheter inom det autistiska området och varför vår dotter inte kunde ha adhd.

- När det gäller adhd är det alltid någon miljömässig påver…