söndag 6 april 2014

Stress och utmattning


Vad är stress egentligen?
Enkelt förklarat är stress en funktion av att de faktiska och upplevda resurserna hos individen och i omgivningen är lägre än de faktiska och upplevda kraven hos individen och i omgivningen. Om man vill reducera stress finns det två alternativ: att reducera kraven eller öka resurserna.

Efter flera år av obalans mellan krav och resurser kan man hamna i stressrelaterade symtom. Tidiga tecken på detta kan vara huvudvärk, magont, insomningsvårigheter och irritabilitet. Man har genom forskning visat att symtom/sjukdomar som tinnitus, astma, diabetes och kronisk värk förvärras av stress. 

När stressen slår ut inividen och utmattningen är ett faktum händer följande med individen;
De kognitiva funktionerna, så som koncentration, arbetsminne, förmåga att tolka intryck, organisera tankar och fatta beslut försämras mer eller mindre.
Trötthet i form av utmattning som gör att minsta lilla känns jobbigt och sömnbehovet verkar omättligt.
Depressivitet som innebär nedstämdhet, låggradigt initiativtagande, passivitet och nedvärderande av sig själv, bland annat.
Ångest. Fysiskt och psykiskt spänningstillstånd som kan bestå av allt från oro och ängslan till panikångest.
Smärta och värk.
Sömnstörningar.
Överkänslighet mot stimuli så som ljud och ljus.

När man jämför stress och stressrelaterade sjukdomar/utmattningsproblem med npf-svårigheter så kan man nästan börja fundera över vad som kom först, hönan eller ägget. Människor med npf-svårigheter bär ofta på många av ovanstånede punkter. Dels har man, sedan födseln svårigheter som i mångt och mycke påminnner om dem som finns i kriterierna för utbrändhet/utmattning och sedan, som om det inte vore nog, så blir man ytterligare utbränd/utmattad på grund av att kraven som ställs på dig som individ är högre än dem som du kan nå upp till. Dubbelcocktail på något sätt, om ni förstår hur jag menar.

Sedan undrar folk varför människor med npf inte bara kan skärpa sig...

Vad vi behöver göra för att underlätta för människor med npf? Anpassa kraven, sluta stirra på svårigheterna och lyfta lättheterna hos varje individ!

(Var föräldrar till barn med npf befinner sig i spiralen är en helt annan historia, men ganska lik den som barnen genomlider. Kanske återkommer jag till den så småningom).

7 kommentarer:

Lena sa...

Så förbaskat bra skrivet, tack Malene <3

Lina sa...

Väldigt bra skrivet! Skulle gärna vilja länka till detta på min hemsida Kaosteknik om jag får?

malene larssen sa...

Du får gärna länka från din sida, Lina. Det går alltid bra!

malene larssen sa...

Jag var precis inne på din sida och ser hur fantastiskt mycket och bra saker du skrivit om där, Lina. Ska gå in och läsa idag!

Tack för återkopplingen, förresten, Lena!!!

Rod sa...

Hej!
Jag tycker om ditt sätt att skriva, och givetvis även innehållet. Det är mycket tänkvärda ord.
Trots att jag arbetar med människor som har Asperger, och andra diagnoser inom autismspektrat, känner jag inte till npf. Vad står det för?

malene larssen sa...

Hej Rod och tack för dina ord! Npf är förkortningen på neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Marie sa...

Hej Malene! Jag har en dotter på 16 år med svår adhd. Jag är mitt i den där orosspiralen där minsta lilla grej som händer sätter igång stora alarmklockan hos mig och jag får direkt svårt att sova, svårt att koncentrera mig på jobbet och vill bara stänga in mig hemma.
Bara för några dagar sen läste jag en artikel i senaste Tara om att "knacka dig frisk", om något som kallades EFT. Jag googlade vidare och provade på mig själv och inte vet jag vad som hände, men oron sjönk undan, jag sover gott och t.om min mångåriga ryggvärk blev bättre. Jag vet knappt vad jag ska tro...men ska försöka få dottern att testa också.

Kan man få ångra sig?

- Du är inte en bra lärare för att du är en snäll lärare.   - Det är inte nyttigt för barn att curlas av sina föräldrar, det är inte heller ...