Fortsätt till huvudinnehåll

Positivt tänkande

Igår hörde jag av fyra mammor via telefon och mejl. Alla fyra hade jobbiga upplevelser/kamper i livet just nu och så har det varit för alla fyra mammor under lång tid. Det är svårt att inte trilla ner i ett svart hål när mycket kring ens barn är svårt. Det är lätt att trilla ner i det mörka, när ens barn kämpar i mörker.

Min dotter ligger i sängen. Hon har ont. Hon klarar inte att gå till skolan just nu. Jag är hemma. Väntar. Kanske vänder det om ett tag. Kanske får jag köra henne i bilen, till skolan, om ett tag. Kanske kan hon cykla. Kanske är hon hemma hela dagen.

Det är lätt att trilla ner i hålen som följer vägen, som suger in, som suger ur all kraft, som gör att man bara ser mörker.

Därför tänker jag att idag skall vi försöka ge varandra och oss själva en klapp på ryggen och en ljus livboj att hänga vid ett tag. Vi vänder tankarna, jag gjorde det på morgonpromenaden med vår ena hund och vår utflyttade ena valp, som vi passar den här veckan.

Dagens uppgift, att försöka vända mörker till ljus gör vi genom att;
1.Tänka på en plats, en stund, en tid då du var lycklig? (Vi har alla många sådana, vi måste bara plocka fram dem ur garderoben).
2. En sak som du är grym på!

Jag börjar.
1. En morgon för flera år sedan. Solen höll på att gå upp. Jag vaknade i båten. Gick upp på ön, i den naturhamn vi legat i för natten, för att kissa. Solen värmde redan, vinden var stilla. Det var jag, havet och björnbärsbuskarna som jag upptäckte just då. Jag plockade så mina bägge händer var "knôkfulla". Gick tillbaka till båten, solen värmde ryggen. Klättrade in i båten. Väckte min dotter (det var innan Lillagubben var född), med björnbärsfrukost. Hon låg i förpiken och smaskade på björnbär. Jag och maken drack kaffe. Det var en morgon jag aldrig kommer att glömma.

2 Jag är duktig på att få andra människor att må bra, att lyssna på dem och bekräfta dem.

Nu är det din tur. Hjälp mig att fylla de mörka hålen på vägen, med ljus och värme?
Ett minne där du var lycklig, något du är bra på?
4 kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför diagnos?

Varför är det så viktigt att få en diagnos om man har svårigheter som finns inom området adhd eller autism, frågar sig människor runt mig ibland. För mig är det lika självklart att en person med svårigheter inom det neuropsykiatriska funktionsområdet får en diagnos som en som har diabetes eller allergi till exempel.  Varför det, är det inte bara till för att kunna gömma sig bakom, säger någon då. Eller; är det bara för att skolorna ska kunna ge hjälp, de borde kunna ge hjälp ändå, säger någon annan.  Men en npf-diagnos är lika viktig som en diagnos för någon annan funktionsnedsättning eller sjukdom. Man behöver en utredning för att omgivningen ska veta och förstå och kunna hämta kunskap. Man får också en diagnos för att man själv ska veta och förstå svårigheter men också sina lättheten och för att kunna hämta kunskap.  Nedan har jag lagt in ett mejl jag fick från en kvinna. Hon fick sin diagnos sent i livet och jag tycker att hon klargör på ett enkelt sätt skillnaden på att leva i ov…

Faror med att bara ha ett relationellt perspektiv

Jag lyssnar på en föreläsning för blivande specialpedagoger och får bland annat höra om en elev som har svårt att erkänna när hen gjort saker som inte var bra.

- Det finns en förklaring till det, säger föreläsaren ungefär och fortsätter, hen hade en väldigt sträng och otrevlig pappa, så klart eleven inte vågade erkänna när hen gjort fel.

En annan föreläsning där jag var i egenskap av åhörare och kbt-student hörde jag en föreläsare beskriva anknytningsteorin och lite i förbifarten nämna att barn med autism ofta har föräldrar som har  haft svårt att knyta an till sina barn och ytterligare att barn med adhd ofta haft en "rörig" anknytning till sina föräldrar.

En tredje händelse som gör sig påmind hos mig är då jag och min man träffade skolpsykologen feer att hon gjort de första testerna på vår dotter. Hon förklarade varför vår dotter hade svårigheter inom det autistiska området och varför vår dotter inte kunde ha adhd.

- När det gäller adhd är det alltid någon miljömässig påver…

Hjälp eleverna nu när vi går in i slutfasen av terminen

Terminen har gått in i det skedet då dagarna sällan ser ut som de brukar. Veckorna är ofta kortare och ofta klämmer man in ett tema eller två under de här sista veckorna innan sommarlovet. De här sista veckorna på terminen är för många barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (och därmed deras familjer) riktigt besvärliga. Hur hänger man upp sina dagar som behöver vara strukturerade - när strukturen försvinner? Hur gör man då för att ge lite fotfäste till ett barn/en elev som tappar fotfästet? För det första måste man förstå att de här förändringarna i schemat verkligen ställer till det för eleven. Sedan ser man till att täppa till alla trådar som inte är fästa. Nu om någon gång är det otroligt viktigt att se till att svaren på frågorna; när, var, hur, hur länge, med vem, varför, vad gör jag om det blir fel, och vad gör jag efter, är besvarade. Att skriva en social berättelse som svarar på ovanstående frågor kan ofta vara skillnad mellan katastrof och succé. När det blir fel…