Ny boktavskombination för gammalt problem

På konferensen "No mind left behind" i Glasgow tidigare i vår stod begreppet ESSENCE i fokus. Det var Christopher Gillberg som berättade om ny forskning och om problemet med att samma barn kan få olika diagnoser beroende på vem som utreder och vad man sätter fokus på. Han sa;
- Alla ni som tycker att ert barn har "lite av varje" när det gäller problem, har sannolikt rätt.

ESSENCE är en bokstavskombination som uttydes på engelska Early Symptomatic Symdromes Elliciting Neurodevelopmental Clinical Examinations och som kan översättas till svenska ungefär "tidiga symtom som bör leda till bred klinisk prövning".

Problemen som ingår i ESSENCE är;
Motoriska egenheter
Allmän utvecklingsförsening
Tal- och språkförsening
Problem med social interaktion och kommunikation
Beteendeproblem
Hyperaktivitet (impulsivitet)
Hypoaktivitet (låg aktivitetsnivå)
Ouppmäkrsamhet/lyssnar inte
Problem med sömn
Problem kring ätande

Av 208 barn som vid 2,5 - 4 års ålder fått någon diagnos inom autismspektrum så hade nästan alla också andra svårigheter inom ESSENCE-området. Om man tittar brett på barn med några av svårigheterna skulle man säkert kunna hjälpa dem tidigare och dessutom inte ge en diagnos som så småningom ändras när man kommer till en ny expert.

För er som vill läsa mer om detta och andra intressanta artiklar läs gärna tidningen Attentions senaste nummer. Här!
Intressant, tycker jag.

Kommentarer

Anonym sa…
Detta låter ju som en sammanställning av de nya diagnoskriterierna för autism om de nu går igenom. Och så är det väl, att både Atypisk autism,asperger, ADHD,ADD och ODD har så många likheter i hur det yttrar sig att det måste vara svårt och onödigt att särskilja i allafall i unga år.
Jo, jag börjar luta mer och mer åt det att man kanske skall lägga alla diagnoser till en och sedan beskriva varje enskild människas svårigheter, var för sig för även människor med, säg autism, är olika varandra och människor med adhd kan vara nog så olika varandra, men ändå förenas man av att man har många liknande svårigheter. Kanske är det det enklaste så behöver människor inte hålla på och fundera över bokstäver, utan man kan förstå att en människa som har en diagnos behöver förståelse. Kanske blir det lättare för barnen som växer upp då, jag vet inte, men kanske.
Mib sa…
Jag håller absolut med er. Alla är olika men även likheter som finns oavsett vilken av diagnoserna man får på nåt sätt. Ibland känns det näsan lite slumpartat beroende på vem som ställer diagnos, när och var på nåt sätt. Jag tycker det mesta av det där stämmer in på mina barn. Beror lite på hur man vinklar bekymren på nåt sätt.
Tänkvärt är det alla fall.
Kram!

Populära inlägg