måndag 22 oktober 2012

Öka eller minska förståelsen för handikapp

I Göteborgs-Posten läser jag två olika artiklar som får mig att återigen fundera på det här med förståelse och bemötande kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, så som adhd och autism.

Den ena handlar om hur man genom dockskåp ska försöka öka förståelsen för människor som är fysiskt handikappade. Barn skall genom att leka i dockskåpet med dockor som sitter i rullstol eller som behöver rullator för att ta sig fram, fundera på hur man kan göra för att de skall kunna ta sig upp för trappor eller hämta saker i skåp etc. Bra och tydligt blir det för barnen att i leken få in tanken kring hur det kan vara när man sitter i rullstol och inte kan komma upp och titta på tv för att trappan är i vägen. Tydligt blir det just för att en rullstol är tydlig.

Den andra artikeln är allvarligare. Den handlar om en man som donerat hepatit-smittat blod och hans blod har gett till ett hjärtsjukt spädbarn, som numera är hepatit-smittat. Föräldrarna till barnet måste vara väldigt arga för sådant får inte ske, att sjukt blod tar sig igenom kontrollerna på sjukhus.

I dagens GP finns fortsättningen på artikeln om det smittade spädbarnet. Mannen som donerade blodet finns med på ett uppslag, utan ansiktsbild, men med slitna händer, en kaffekopp och svart tröja syns han anonymt på en stor bild i artikeln. Mannen berättar sin historia till hur det har kunnat gå till att han har blivit smittat och att hans blod sedan smittat vidare. Han skyller ifrån sig. Han ger en berättelse som är utan ansvar, men med mycket skam och ledsamhet för den lilla flickan. Mitt i texten står det också, helt apropå att mannen "har en adhd-problematik i botten".

Där kommer vi till orsaken till mitt funderande vid tekoppen idag. Nämligen, är det relevant för artikeln att berätta att mannen har adhd? Kan mannen skylla på sin adhd-diagnos i en artikel som handlar om smittat blod? Ökar förståelsen kring människor med adhd och autism när man nämner "hans adhd-problematik" i artikeln? Förstår journalisten sitt ansvar när hon nämner det mycket laddade ordet "adhd" i en så negativ artikel kring en människa och resultatet av hans handlande? (artikeln finns ännu inte ute på nätet, men leta efter "hepatit-c" under dagen om du vill läsa den, då de ibland lägger in artiklar senare under dagen).

Sist men inte minst, hur bygger vi "dockhus" som gör att dagisbarn och sedan äldre barn och vuxna förstår vad det innebär att leva med npf-svårigheter? Jag vet inte. Någon som vet? För jag vet att vi behöver det - ökad förståelse!

Kan man få ångra sig?

- Du är inte en bra lärare för att du är en snäll lärare.   - Det är inte nyttigt för barn att curlas av sina föräldrar, det är inte heller ...