Fortsätt till huvudinnehåll

Om miljöförstöringar och ansvar

Idag tänker jag skriva om något som inte rör neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, något som, i det långa loppet, faktiskt är viktigare än npf-frågor...

Idag tänker jag skriva om människor och miljön. Jag vet att jag är ute på djupt vatten och jag vet att risken finns att jag kommer att få arga mejl av människor som läser det jag nu ska skriva, men jag måste skriva för det är så viktigt.

Vi människor som lever på jorden just nu har en jord att dela på. Vi gör det inte särskilt bra för många människor får nästan ingenting, medan några av oss får så gott som allt. Vi tar slut på jordens resurser i rasande fart. Vi pratar om det. Vi lär oss om det. Men vi skiter i det. I alla fall när vi själva behöver göra uppofringar.

Här i Göteborg har man sedan idag en så kallad "trängselavgift" för bilar som åker in eller ut till/från Göteborg. Jag såg en enkät där man frågat vad medborgarna tycker om trängselavgiften. Ungefär 20 procent tycker att det är bra. Resten tycker att det är dumt med trängselavgift.

80 procent tycker att det är dumt med trängselavgift!!!

Tullarna i stan har planerats länge. Ungefär lika länge har människor skrikit i kör över hur illa det är med trängselavgiften. Hur mycket man kommer att påverkas. Hur orättvist det är. Hur bedrövligt det är att politikerna kör över medborgarna. Jag å min sida kan se att politikerna, för första gången vågat ta ett beslut som är viktigt för miljön och som är bra för människor i allmänhet - fast man förlorar i popularitet. De ytterst ansvariga i kommunen har fått både hatmejl och mordhot riktade mot sin person. De är mina miljöhjältar. De vågar göra något som de flesta politiker varken vågar eller ids göra. Nämligen gå mot strömmen - för människornas bästa.

Och nu menar jag inte "bästa" för dig som kör bilen fram och tillbaka till ditt jobb varje vardag och som tycker att du blir drabbad. Jag menar för våra barns framtid och för deras barn och för deras barn. Förändringen är liten, men det är ett steg i rätt riktning. Vi människor kan nämligen inte själva vara så vuxna att vi ansvarar och bromsar på vår konsumention. Det måste komma regler och lagar som hjälper oss. Så är det bara. Och då måste någon/några modiga människor gå mot strömmen och vara obekväma. Precis som några politiker och några partier har gjort här i Göteborg.

Det kanske inte känns rättvist för dig som vill köra din bil "som du alltid har gjort" till och från jobbet varje dag. Men det är en liten, liten bit på vägen mot att göra det rättvist för de generationer som kommer efter oss. Det måste mycket mer till för att vi skall lösa den globala växhuseffekten och de stora miljöförstöringarna i världen. Vi måste ta ansvar för det. Precis som alla andra människor i världen. Vi lever nu, men vi måste också tänka på dem som kommer efter.

Och till dig som kör bil och känner dig så sviken av politikerna i staden Göteborg. Det kan också bli nyttigt för dig i det korta loppet. Kanske börjar du cykla till jobbet, eller gå, eller jogga. Kanske blir luften lite renare i staden för att färre bilar korsar centrum varje dag. Kanske mår du faktisk bättre, även i det korta loppet.

Ja, nu har jag sagt lite grann avvad jag tänker om miljön och om vårt ansvar och vårt ovuxna sätt att handskas med det. Bring it on. Skäll på mig, gnäll på mig, klaga på mig. Jag klarar det. Miljön är nämligen det viktigaste vi har och framförallt det viktigaste kommande generationer ska få - av oss.

(Idag, söndag, åkte förste trafikskyltfuskaren fast och det lär nog inte vara den sista...) Läs om det här.
16 kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Om exekutiva funktioner

Förmodligen har du hört talas om "de exekutiva funktionerna", men kanske har du inte helt "koll" på vad de innebär därför tänkte jag börja beskriva dem lite närmare idag.

"Med exekutiva funktioner (EF) avses förmågan att planera och organisera sitt beteende i förhållande till tid och rum i syfta att uppfylla mål och intentioner" - ur boken; Exekutiva svårigheter hos barn av Anne Vibeke Fleischer och John Merland.


Ett försök till att dela in de EF och och börja förklara dem tänkte jag, som sagt, göra idag. Imorgon börjar jag beta av listan på hur man kan hjälpa ett "npf-barn" som ofta har svårt/väldigt svårt med några/flera av punkterna. (Förutom EF har barn med npf i högre eller lägre grad svårt med motoriken, perceptionen, minnet, språk, inlärningsförmågan, sociala färdigheterna, samt emotionella svårigheter).

Inhibition (förmåga att kontrollera sina impulser).
Flexibilitet (klarar av förändringar, löser problem flexibelt).
Emotioner (klarar av …

"Bakbind inte lärarna"

På GP´s ledarsida skriver man idag att lärare måste få möjlighet att ta ut stökiga elever ur klassrummet. Att man, som man gör i England måste ha mer konsekvenser att ta till i skolans värld. Läs ledaren här. Kritiken mot Bo Hejlskov Elvén skiner lite lätt igenom i artikeln. Man tror helt enkelt inte helt på vad psykologen Hejlskov predikar runt om i landet för lärare och andra människor som arbetar med människor i beroende.

Jag kan förstå att man som journalist tänker att jag som lärare vill ha redskap för att stoppa jobbiga situationer när de uppkommer i mitt klassrum. Att jag behöver konsekvenser! Men konsekvensbemötande fungerar bara på elever som klarar av att tänka, inte bara i nutid och dåtid, men framförallt i framtid. Därför är konsekvenspedagogik värdelös. De elever som vi uppfinner konsekvenserna för - klarar inte av/har inte förmåga att förstå konsekvenserna.

Konsekvensbemötande är det enklaste sättet att bedriva pedagogik på. I sin sämsta form kan man också kalla det för …

Vad kan vi göra hemma?

Frågan kom från ett par förtvivlade föräldrar som jag träffade för ett tag sedan. Skolan fungerade inte för deras barn. Hen hamnade ofta i konflikter. Pedagogerna visste inte hur de skulle göra och hela skoldagen blev därför jobbig för barnet. När sedan föräldrarna kom för att hämta sitt barn fick de ofta höra om saker som barnet gjort. Detta i sin tur gjorde att föräldrarna skällde på barnet när de kom hem.  Barnet mådde naturligtvis inget vidare, precis som barn som har det tufft i skolan, alltid gör.  Vad kan vi göra hemma? Frågan var så klok och den är så viktig att ställa sig, både som förälder, men också som pedagog.  Du kan försöka, som förälder och som pedagog, att fokusera på vad du kan göra för att stärka barnet. Fundera på vad som är bäst för ditt barn/din elev, ställ din egen frustration och ilska vid sidan av, om du kan. Barnet blir inte stärkt av att hen hör dig klaga på barnets föräldrar eller pedagoger. Du kan lyssna på ditt barn/din elev, utan att döma ditt barn eller…