Tävling och lek


Vi tycker att vi är så förståndiga, kloka, smarta, tänkande, vuxna - vi vuxna. Fast egentligen gör merparten av oss bara en upprepan av vad våra föräldrar gjorde när de var i vår ålder. 
Jag tänker på det när jag hör ett program på radion idag. Många kloka ord kom det ur bilens högtalare. Bland annat "vi lär våra barn att tävling är lek, men vi lär dem också att lek är tävling". 
Så precis som våra föräldrar lär vi, våra barn, det de en gång kommer att lära sina barn. Tävla är viktigt. Att slå de andra, att vara bättre, att inte vara sämst, att vinna - det är det viktigaste. 

För om vi, mot förmodan, skulle få för oss att uppfostra vårt barn med att "tävling är lek och lek är lek", då skulle vårt barn ha liten chans mot alla de som tävlar, tävlar, tävlar. 
Så därför fortsätter kedjan. Tävla är lek, lek är tävla. 
Tänk om vi kunde bryta kedjan.
Alla är bra, alla gör sitt bästa, ingen är dålig, alla är välkomna, alla är vi barn, alla är våra gemensamma barn, på den här planeten. Samarbeta, hjälpa, stötta.
OCH 
Lek, lek, lek.

Kommentarer

Lovisa sa…
Barn och tävling här inte ihop tycker jag, barn ska leka!

Jag har själv som barn alltid vägrat delta i diverse tävlingar på kompisars kalas, i skolan, på läger osv.
Jag har alltid avskytt tänkte tävlingar.

Har väl alltid, och är fortfarande väldigt orolig för vad andra tycker om mig och är rädd för att bli bedömd.

Men nu som vuxen undrar jag, varför var det bara jag av alla barn som vägrade? Har det ngt att göra med att jag har ADD? Är sådana här saker/situationer inte lika jobbiga för "vanliga" barn?

/Lovisa
Hej Lovisa. Med den erfarenhet jag har av barn och idrott så kan jag nog säga att det ofta är svårt för barn med npf-svårigheter att förhålla sig till tävlingar. Att hålla ordning på alla regler som gäller kring en tävling kan vara nog så stressande och så själva tävlingsmomentet i sig där allt blir hetsigt och alla ska ta snabba beslut är också stressande. I den undersökning jag gjorde för några år sedan hade jag några frågor kring idrott, träning och föreningar och där såg man också tydligt skillnad i föreningsidrottsdeltagande bland barn med och utan npf-diagnoser så du är inte ensam i dina upplevelser i detta, speciellt bland barn och ungdomar med npf-diagnoser.
Malene

Populära inlägg