Fortsätt till huvudinnehåll

Det finns alltid ett sätt

(Läs gärna hela inlägget - det kommer viktiga saker på slutet!)
Efter några hektiska semesterdagar; Vi fiskade makrill med morfar eftersom Lillebror ville bjuda på makrill på sitt övernattningskalas (30 makrillar hade han räknat ut att vi behövde eftersom mormor och morfar skulle få och vi skulle äta makrill till middag dagen innan kalaset också) - utan att få en endaste liten firre, men mysigt hade vi. Ett övernatningsskalas för sex killar i elvaårsåldern skulle överlevas (vilket det gjordes, vi skippade förresten makrillen när vi nu inte fick upp någon och bjöd på pizza istället...). En bilresa för att lämna Dottern hos en kompis familj som har HÄSTAR hela sommaren skulle göras och en middag med Storsonen skulle inmundigas.

Vi skulle fånga makrill, 30 stycken, men såg mest trutar, vilket jag tyckte var fint och morfar, men inte Sonen och Sonens kompis.

Lite besviken på väg in i hamn...

Sedan gick det bättre när det var övernattningskalas med bästa kompisarna.


Idag är det helt stilla här hos oss och vad man kan njuta av den ibland, stillheten, menar jag.

Jag läste ett par artiklar om en familj i Skåne. Flickan har autism och hamnar ibland i "destruktiva beteenden" står det i tidningen.  En gång i januari hämtades hon i skolan och kördes till ett ungdomshem där man inte är specialutbildad på ungdomar med npf-diagnoser. Jag vet av erfarenhet att det som står i tidningen inte är den fullständiga historien, men det finns mycket att ta till sig och fundera kring i den här historien. Det finns en familj, hennes familj där flickan mår bra för det mesta. Föräldrarna är slutkörda (som många föräldrar till barn med npfsvårigheter). De hade bett om hjälp. Skolan fungerar inte. Där får flickan ofta utbrott. Då får hon straff. Fotbollsträningen där hon är en orädd fotbollsmålvakt fungerar. Där har hennes ledare aldrig sett henne vidare arg egentligen.

Flickan blev alltså hämtad och påsatt handklovar i skolan! Flickan förstod ingenting, såklart. Föräldrarna förstod inte heller något. Många förstår inte hur de ska behandla flickan. Flickan blir arg och destruktiv.

Man ha, på skolan och på socialtjänsten, inte tänket INSE B, tror jag. INSE B där I står för INNAN - vad gör man, eller vad gör man inte INNAN flickan hamnar i affekt, destruktivitet, självskadebeteende.

Man ser på det övriga, som egentligen är det som är minst intressant, nämligen N - som står för NU, S - som står för SEDAN, E - som står för EMOTION/KÄNSLA och B - som står för BETEENDE.

Man ser på allt utom INNAN när man gör som man gör mot flickan. Man ser att flickan reagerar på något, man ger henne ett straff för att hennes känslor har skapat ett beteende.

Om man istället funderat på vad som fungerar och gjort det INNAN så hade flickan sluppit (kanske inte alltid, men lite oftare i alla fall) hamna i affekt. Alltså efter att en situation uppkommit fundera igenom (gärna ta hjälp av någon som kan stå vid sidan av och fundera ihop med personalen) vad gjorde vi som startade känslan som ledde till beteendet. Vad kan vi göra istället? Vad ska vi inte göra för att utesluta ytterligare en sak som skapar starka emotioner? Personalen hade sluppit bli frustrerad och arg och flickan hade sluppit bli behandlat på ett mycket dåligt sätt.

Vi måste bli bättre, mycket bättre på att tänka på INNAN. Vad kan vi göra och vad ska vi inte göra för att personen med npf ska slippa hamna i kymiga situationer.Tänka på det, ha med de glasögonen hela, hela tiden. Alla får det bättre på det sättet!

Därför kommer jag osökt in på boken "Det finns alltid ett sätt" - om lösningsfokus och adhd som jag läst och som går att beställa hos Attention. Där finns det här tänket som genomgående tema, fast här vänder man sig också till, eller kanske framförallt till personen själv, att tänka och lära sig strategier som  gör det lättare i vardagen och i arbetslivet. Det är en bra bok, väl värd att läsa och jag tror att man, om man inte har så mycket kunskap kring "INNAN-tänket" får mycket hjälp på vägen. Jag tror att den här boken verkligen kan komma till sin rätt om man ordnar studiecirklar i sin förening och man läser ett kapitel per träff och sedan diskuterar dem i grupp.

Jag blir själv väldigt sugen på att använda delar, texter till att rekommendera klienter som kommer till mig för att diskutera svårigheter i vardagen - för att på ett lätt, tydligt och synligt sätt sätta fokus på det som är svårt och se hur man kan göra det istället.

Jag tror att den här boken, med fördel kan läsas av ungdomar också, den handlar ju om ungdomar!
En kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Om exekutiva funktioner

Förmodligen har du hört talas om "de exekutiva funktionerna", men kanske har du inte helt "koll" på vad de innebär därför tänkte jag börja beskriva dem lite närmare idag.

"Med exekutiva funktioner (EF) avses förmågan att planera och organisera sitt beteende i förhållande till tid och rum i syfta att uppfylla mål och intentioner" - ur boken; Exekutiva svårigheter hos barn av Anne Vibeke Fleischer och John Merland.


Ett försök till att dela in de EF och och börja förklara dem tänkte jag, som sagt, göra idag. Imorgon börjar jag beta av listan på hur man kan hjälpa ett "npf-barn" som ofta har svårt/väldigt svårt med några/flera av punkterna. (Förutom EF har barn med npf i högre eller lägre grad svårt med motoriken, perceptionen, minnet, språk, inlärningsförmågan, sociala färdigheterna, samt emotionella svårigheter).

Inhibition (förmåga att kontrollera sina impulser).
Flexibilitet (klarar av förändringar, löser problem flexibelt).
Emotioner (klarar av …

"Bakbind inte lärarna"

På GP´s ledarsida skriver man idag att lärare måste få möjlighet att ta ut stökiga elever ur klassrummet. Att man, som man gör i England måste ha mer konsekvenser att ta till i skolans värld. Läs ledaren här. Kritiken mot Bo Hejlskov Elvén skiner lite lätt igenom i artikeln. Man tror helt enkelt inte helt på vad psykologen Hejlskov predikar runt om i landet för lärare och andra människor som arbetar med människor i beroende.

Jag kan förstå att man som journalist tänker att jag som lärare vill ha redskap för att stoppa jobbiga situationer när de uppkommer i mitt klassrum. Att jag behöver konsekvenser! Men konsekvensbemötande fungerar bara på elever som klarar av att tänka, inte bara i nutid och dåtid, men framförallt i framtid. Därför är konsekvenspedagogik värdelös. De elever som vi uppfinner konsekvenserna för - klarar inte av/har inte förmåga att förstå konsekvenserna.

Konsekvensbemötande är det enklaste sättet att bedriva pedagogik på. I sin sämsta form kan man också kalla det för …

Vad kan vi göra hemma?

Frågan kom från ett par förtvivlade föräldrar som jag träffade för ett tag sedan. Skolan fungerade inte för deras barn. Hen hamnade ofta i konflikter. Pedagogerna visste inte hur de skulle göra och hela skoldagen blev därför jobbig för barnet. När sedan föräldrarna kom för att hämta sitt barn fick de ofta höra om saker som barnet gjort. Detta i sin tur gjorde att föräldrarna skällde på barnet när de kom hem.  Barnet mådde naturligtvis inget vidare, precis som barn som har det tufft i skolan, alltid gör.  Vad kan vi göra hemma? Frågan var så klok och den är så viktig att ställa sig, både som förälder, men också som pedagog.  Du kan försöka, som förälder och som pedagog, att fokusera på vad du kan göra för att stärka barnet. Fundera på vad som är bäst för ditt barn/din elev, ställ din egen frustration och ilska vid sidan av, om du kan. Barnet blir inte stärkt av att hen hör dig klaga på barnets föräldrar eller pedagoger. Du kan lyssna på ditt barn/din elev, utan att döma ditt barn eller…